Livsmedelsverket: Nu förbjuds LCHF- och GI-märkning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juli 2013
- Torbjörn Sassersson

Förbud mot LCHF och GIDu kan glömma LCHF- och GI-märkning i matdisken. Livsmedelsverket har i dagarna skickat ut en ny vägledning till landets matkontrollanter. Där finns en mängd förbud – och det krävs flera års EU-byråkrati för att upphäva dem, skriver Sydsvenskan.

“Nu sätter vi ner foten och markerar vad som gäller”, säger Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Livsmedelsverkets nya vägledning omfattar två viktiga nyheter för den producent eller återförsäljare som ska märka och marknadsföra sina matvaror.

Dessa är:

 • Produkten som sådan får inte beskrivas som hälsosam – Man måste nu definiera vilket enskilt näringsämne som har en viss bevisad effekt.
 • En rad hälsopåståenden förbjuds. Det är EU:s lista som gäller – det som inte finns med där blir olagligt att påstå.

Lagen har gällt sedan 2007, men Livsmedelsverket har inväntat besked från EU och arbetat med sin sammanställning. Nu är direktivet klart. Ett enskilt medlemsland kan inte skapa sina egna märkningar. Alla länder i EU måste följa direktivet som kommer från Brüssel. Om ett land vill ha sin egen märkning måste alla medlemsstater vara med och tycka samt godkänna

“Dessutom måste man från vetenskapligt håll komma fram till att det gynnar folkhälsan”, säger Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Läkaren Annika Dahlqvist frågar på sin blogg:

“Det är EU:S lista på godkända beteckningar som ska gälla, och inget annat är tillåtet. Ska man i nästa skede förbjuda böcker, tidningar och internetforum där LCHF nämns?”

Självklart annonserades de nya reglerna mitt i julisemestern.

Läs mer i Sydsvenskan


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Ja det var nog på sätt och vis bättre innan pengarna fanns med byteshandel av varor och tjänster. Pengar är nog en stor orsak till människans girighet.

 • Sanslöst felsteg av E U, alla väljer vad de själva tror på/vill äta.
  Själv har jag testat att äta stenåldersinspirerat, dvs hoppa över pasta ris potatis och mjölmat, kokte andra rotfrukter i buljong, slapp allergimedicin mot luftburen allergi, gick ned i vikt, och mådde bättre på kostomläggningen än på diverse mediciner, så vad skulle det vara för fel med att hoppa över mängder med kolhydrater, varför skulle mjölmat vara nyttig? innehåller fyteinsyra (stavningen kan vara fel), som hindrar näringsupptaget i tarmarna, potatisen, varnade carl von linne för. Har läst atkins,lchf,gi, stenålderskost,Rössner, mat för tjejjer m.f, för att jämföra och dra mina egna slutsatser m hjälp av logik. gärna frukt för oss tjejjer på morgonen, för serotoninhaltens skull. ullis

 • Det verkar helt fel. LCHF är inget abstrakt värdeladdat ord. Det talar om vad som ingår, lägre kolhydrater och mer fett. LCHF talar inte om att något är hälsosammare eller inte, utan beskriver endast produktens karaktär. Vad kan förbjuda att något talar om det på ett enkelt sätt? Det är bluff och handlar bara om att de ogillar LCHF helt enkelt. Skall politiker och myndigheter få driva sina egna personliga agendor godtyckligt?

 • Tillverkarna och distributörerna kan hjälpa konsumenterna genom att svara med mer kreativitet. Holistic skriver på burken med graviola: “En gåva från regnskogen”. Formuleringen “En gåva” är ju inte ett otillåtet hälsopåstående. Detta kan utvecklas! LCHF-producenter borde kunna skapa produktlinjer eller bolagsnamn (t ex på dotterbolag) – då kan det stå FINDUS LCHF AB på förpackningen och sedan innehållsnamnet.

  • Japp…..leverantörer som bara har en viss typ av rätter gör ju informationen “built in” eller “levererad” sas……

 • Om det fortfarande skall finnas en deklaration rörande innehållet: fett, protein samt kolhydrat så är det väl OK MEN om bara mängden kalorier skall redovisas är det riktigt illa.

 • Dvs det är samma EU vi talar om som subventionerar socker i överhuvudtaget allt slags livsmedel?
  Intressant.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *