Livsmedelsverket: Nu förbjuds LCHF- och GI-märkning

14

Förbud mot LCHF och GIDu kan glömma LCHF- och GI-märkning i matdisken. Livsmedelsverket har i dagarna skickat ut en ny vägledning till landets matkontrollanter. Där finns en mängd förbud – och det krävs flera års EU-byråkrati för att upphäva dem, skriver Sydsvenskan.

“Nu sätter vi ner foten och markerar vad som gäller”, säger Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Livsmedelsverkets nya vägledning omfattar två viktiga nyheter för den producent eller återförsäljare som ska märka och marknadsföra sina matvaror.

Dessa är:

  • Produkten som sådan får inte beskrivas som hälsosam – Man måste nu definiera vilket enskilt näringsämne som har en viss bevisad effekt.
  • En rad hälsopåståenden förbjuds. Det är EU:s lista som gäller – det som inte finns med där blir olagligt att påstå.

Lagen har gällt sedan 2007, men Livsmedelsverket har inväntat besked från EU och arbetat med sin sammanställning. Nu är direktivet klart. Ett enskilt medlemsland kan inte skapa sina egna märkningar. Alla länder i EU måste följa direktivet som kommer från Brüssel. Om ett land vill ha sin egen märkning måste alla medlemsstater vara med och tycka samt godkänna

“Dessutom måste man från vetenskapligt håll komma fram till att det gynnar folkhälsan”, säger Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Läkaren Annika Dahlqvist frågar på sin blogg:

“Det är EU:S lista på godkända beteckningar som ska gälla, och inget annat är tillåtet. Ska man i nästa skede förbjuda böcker, tidningar och internetforum där LCHF nämns?”

Självklart annonserades de nya reglerna mitt i julisemestern.

Läs mer i Sydsvenskan


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
17 juli 2013 kl 19:08

Vi får antagligen ‘..börja byta vaaror med varaaandraa’..!!

Janne
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
17 juli 2013 kl 20:27

Ja det var nog på sätt och vis bättre innan pengarna fanns med byteshandel av varor och tjänster. Pengar är nog en stor orsak till människans girighet.

Janne
17 juli 2013 kl 09:23

Kommer detta fortsätta så finns det snart bara ett alternativ kvar, att konvertera till BI GU.

Lars Petersson
Lars Petersson
Gäst
16 juli 2013 kl 07:33

Detta är b la vad som det varnas för boken Codex alimentarius global livsmedelsimperialism.

ulrika nyblon
ulrika nyblon
Gäst
15 juli 2013 kl 11:43

Sanslöst felsteg av E U, alla väljer vad de själva tror på/vill äta.
Själv har jag testat att äta stenåldersinspirerat, dvs hoppa över pasta ris potatis och mjölmat, kokte andra rotfrukter i buljong, slapp allergimedicin mot luftburen allergi, gick ned i vikt, och mådde bättre på kostomläggningen än på diverse mediciner, så vad skulle det vara för fel med att hoppa över mängder med kolhydrater, varför skulle mjölmat vara nyttig? innehåller fyteinsyra (stavningen kan vara fel), som hindrar näringsupptaget i tarmarna, potatisen, varnade carl von linne för. Har läst atkins,lchf,gi, stenålderskost,Rössner, mat för tjejjer m.f, för att jämföra och dra mina egna slutsatser m hjälp av logik. gärna frukt för oss tjejjer på morgonen, för serotoninhaltens skull. ullis

ruben
ruben
Gäst
14 juli 2013 kl 22:49

Det verkar helt fel. LCHF är inget abstrakt värdeladdat ord. Det talar om vad som ingår, lägre kolhydrater och mer fett. LCHF talar inte om att något är hälsosammare eller inte, utan beskriver endast produktens karaktär. Vad kan förbjuda att något talar om det på ett enkelt sätt? Det är bluff och handlar bara om att de ogillar LCHF helt enkelt. Skall politiker och myndigheter få driva sina egna personliga agendor godtyckligt?

OB
OB
Gäst
14 juli 2013 kl 11:42

Tillverkarna och distributörerna kan hjälpa konsumenterna genom att svara med mer kreativitet. Holistic skriver på burken med graviola: “En gåva från regnskogen”. Formuleringen “En gåva” är ju inte ett otillåtet hälsopåstående. Detta kan utvecklas! LCHF-producenter borde kunna skapa produktlinjer eller bolagsnamn (t ex på dotterbolag) – då kan det stå FINDUS LCHF AB på förpackningen och sedan innehållsnamnet.

oldman94D
oldman94
Reply to  OB
14 juli 2013 kl 11:51

Japp…..leverantörer som bara har en viss typ av rätter gör ju informationen “built in” eller “levererad” sas……

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
14 juli 2013 kl 00:26

EU verkar bli mer och mer tungrott! :O

oldman94D
oldman94
13 juli 2013 kl 20:43

Om det fortfarande skall finnas en deklaration rörande innehållet: fett, protein samt kolhydrat så är det väl OK MEN om bara mängden kalorier skall redovisas är det riktigt illa.

Jocke
Gäst
13 juli 2013 kl 16:45

Ännu mer anledning att vi tar saken i egna händer vad gäller faktuell och nyttig information om mat och hälsa.

Hjälp till på http://www.naturopedia.se/

Janne Forsström
Reply to  Jocke
14 juli 2013 kl 08:42

Fantastisk bra initiativ! Ska skicka länken vidare till alla intresserade kontakter jag har!
Toppenbra sida som behöver fyllas på och spridas vidare!

Mayne Sundewall-Hopkins
Reply to  Janne Forsström
14 juli 2013 kl 15:29

Instämmer med janne ..och skickar länken vidare! 🙂

Janne
Janne
Gäst
13 juli 2013 kl 14:02

Dvs det är samma EU vi talar om som subventionerar socker i överhuvudtaget allt slags livsmedel?
Intressant.