New Scientist.: CIA, NASA, NOAA och NAS investerar i geoengineering

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 juli 2013
- Torbjörn Sassersson
"Cloudseeding". Foto: NewsVoice

Tunga organisationer som US National Academy of Sciences (NAS), CIA, NASA och National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) investerar tillsammans i att lösa “klimatproblemen”, enligt en artikel i New Scientist.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Coto2.wordpress.com

I veckan (16 juli 2013) diskuterades under ett möte geoengineering-lösningar på klimatproblemen som tex möjligheten att försöka reflektera ut solens strålning i rymden genom att sprida sulfataerosol i atmosfären eller att försöka binda koldioxid i haven. En rapport (Geoengineering Climate: Technical Evaluation and Discussion of Impacts) som ska redovisa bästa lösningar publiceras under 2014.

Enligt The New Scientist är CIA:s intresse i projektet att med hjälp av geoengineering försöka motarbeta geopolitisk instabilitet som kan uppkomma pga av klimatförändringar.

“On a subject like climate change, the agency works with scientists to better understand the phenomenon and its implications on national security,” says Ned Price, en talesman från CIA.

Artikeln tar upp problematiken som kan ske om nationer startar geoengineering-projekt utan att det finns ett internationellt konsensus.

“An important issue to address is the question of rogue actors”, sa paneldeltagaren Ken Caldeira från Carnegie Institution Department of Global Ecology, en institution baserad vid Stanford University i Kalifornien.

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq