Ny studie: Liten risk att smittas av borrelia eller TBE efter fästingbett

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 juli 2013
- Torbjörn Sassersson red.

fästing borrelia TBE

SvD: ”Väldigt liten risk att bli sjuk av fästing”

Många människor är oroliga – få smittas med borrelia eller TBE, visar studie.

En unik studie på fästingar genomförs just nu i bland annat Dalarna.

Genom att samla in prover från människor som blivit bitna av fästingar ska provsvaren sedan analyseras för att se vilka olika smittor som de bär på, skriver SvD.

Se video på SvD


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Fästingburna sjukdomar och kolloidalt silver !
  De fästingspridda sjukdomarna Borrelia, TBE och Erlichia skapar allt större problem i vårt land. Detta i takt med att fästingen blir alltmer utbredd allteftersom vi får ett mildare klimat. Behandlingstiderna med antibiotiska preparat behöver många gånger vara månadsvis långa och det innebär en stor belastning på kroppens tarmsystem och tillhörande immunförsvar. Den effekt som kolloidalt silver kan ge på inkräktarna har visat sig vara väldigt god. Läkaren Paul Farber drabbades själv av borrelia genom en fästing.

  Efter att ha provat antibiotika i flera månader utan fullgott resultat, beslutade han sig att använda silver i kampen mot borrelian. Dessa utrotade borreliaspirocheten efter några månaders användning. Även veterinärer får bra resultat av kolloidalt silver och använder det för fästingrelaterade problem på både hundar och hästar.
  Mer info här.
  http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=685&print=1

 • Om någon med borrelia kan få ut ett prov med levande borrelia i ett provrör så gör jag gärna en gratis test (kinesiologi) mot tänkbara anti-bakteriella/immunstärkande medel som ett experiment. Jag finns i Stockholm.

 • Janne håller med dig om mycket. Jag komplementerar antibiotikan med KS som i studier visat sig öka antibiotikans verkan rejält.
  Många har fått livet tillbaks av antibiotika efter vård via Tyskland, Norge, Polensov,,, jag själv var ruskigt dålig och kroppen började ge upp.
  Vet att det inte är lösningen för alla och har man gått länge med en infektion och den tryckt ner immunförsvaret så är det bra att angripa det från flera håll.
  I Tyskland så använder ju vården även hälsokost som ett komplement till skolmedicin.
  Kanske därför VoF och Mats Reimer är på oss drabbade som söker oss utomlands, och smutskastar deras resultat?

  • Ja Benny, orsaken till att VoF & Mats Reimer smutskastar alla som sökt vård utomlands är med största säkerhet för att de använder en del komplementärmedicinska behandlingar.

   Jag saknar dock svar på flera av mina frågor.

   • Folk har blivit helt friska från borrelia även dom som gått länge. 94% blev bättre eller helt bra enligt dokumentation från Tyskland men som sagt där jobbar man på ett annat sätt med behandlingen. Som med mariatistel för lever, probiotika, artemisia mot parasiter, biofilm. osv.
    Vet dom som säger att dom varit till homeopater och blivit bättre men dom som gått länge och varit svårt sjuka, sängliggande, inlagda, handikappade har inte märkt samma effekt.
    Vård i Sverige för dom med långvarig, kronisk borrelia finns knappt, därför söker sig tusentals utomlands varje år.
    Du hittar mycket info härinne. http://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/17/borrelia-skrammande-verkligt/

 • http://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/18/sting-en-studie-utan-sting-i/

  “Vi har tittat närmare på studien, och kan direkt konstatera att: det allra största problemet med den är att man väljer att inte samla in fästingar från flera av de värst drabbade områdena i landet. Stora delar av Västkusten samt hela Mälardalen med Stockholms skärgård och Uppsala är väldigt fästingtäta och många blir sjuka av bett där. Inga orter i Mälardalen deltar i studien! Vattenregioner är särskilt hårt drabbade. De finns knappt med på STING-kartan.”

 • Det hela handlar ju om hur starkt immunförsvar man har, är man t.ex. vaccinerad har man ju automatiskt fått ett sämre immunförsvar så man lättare blir sjuk.
  http://vaccin.me/2013/06/07/intervju-med-dr-palevsky-del-2-vetenskapliga-studier-visar-att-vacciner-bryter-ned-immunforsvaret/

  Frågor till Benny:
  Det verkar som de allra flesta har genomgått skolmedicinska behandlingar, är det någon som blivit genuint frisk av dem?
  Du skriver att många blir bättre av antibiotika, nu är det ju som så att antibiotika bara är, som allt annat inom skolmedicinen, en symtomlösning. Det som händer är att bakterierna tillfälligt drar sig tillbaka och kommer sedan tillbaka med förnyad kraft, ännu mer motståndskraftiga vilket på sikt ofta leder till antibiotika resistens. Nästa grej med antibiotika är att den ofta slår ut stora, eller mycket stora delar av tarmfloran, där 70-80% av människans immunförsvar sitter.
  Det hela blir ett s.k. moment 22, med ett ekorrhjul som bara snurrar.
  Människan blir inte genuint frisk.

  Har du eller någon annan av er provat någon naturlig behandlingsmetod?
  Kolloidalt silver t.ex. som är naturens egen “antibiotika”, den är ju fenomenal och slår naturligt ut mer än 800 kända bakterier.
  Holistic har en produkt som heter Anti-V, har hört fina läkningshistorier om den vid Borrelia, bl.a.en kvinna som var sängliggande p.g.a. Borrelia och dagen efter kunde hon gå själv. En tid senare var hon helt frisk.
  Har någon provat och varit till någon homeopat? Homeopati brukar kunna ju fina resultat på Borrelia.
  Har någon varit till någon Fytoterapeut och provat örtmedicin?
  Ja det finns en hel djungel av fantastiska läkemedel i vår natur!

  Jag tror det finns mycket som skulle kunna hjälpa människor som har Borrelia att bli genuint friska av alla de olika behandlingsmöjligheter som finns inom allt som rör alternativmedicin.

 • Studien talar ju om smittooverföringsrisken vid ett fästingbett. Inte om hur många som faktiskt smittas per år eller dess konsekvenser.

  Jämför HIV-smitta där smittorisken är liten, både sett till smittade individer och själva sannolikheten för överföringen (exempel mottagande av analt samlag är 50 smittade per 10 000 exponeringar). Konsekvenserna är dock inte att leka med.

 • har tillräckligt många vänner som har fått borrelia med allvarliga långvariga följder för att tro på att chansen skulle vara så väldigt liten. Har själv haft svår borrelia för ngra år sedan.

 • Har nu kollat in lite om studien och inga fästingar tas in från dom mest drabbade områden som runt Mälardalen, endast 2 st på västkusten. Är det en beställd studie som mörkar problemen? Verkar inte bättre, inte ett ord om att dom flesta av vården konstaterade fall inte vet om att dom ens haft en fästing på sig.
  Eller att serologin är ytterst osäker (läkemedelsverket)
  Skrämmande,,,

  http://www.stingstudien.se/?page_id=9

 • Långvarig antibiotika-behandling… Det låter som något som Big-Pharma hittat på. Vi får inse att fästingburna borelia- och TBE-smittor är en myt.

  • Hej Jakob, hur menar du med: “…inse att fästingburna borelia- och TBE-smittor är en myt”?

   Menar du att TBE och borrelia har andra källor än fästingar?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *