Inte bara GSK mutanklagas i Kina – Nu även Sanofi

0
169

GlaxoSmithKline_SanofiÄven Sanofi anklagas för mutbrott i Kina, skriver Läkemedelsvärlden. Sommaren 2013 greps fyra högt uppsatta chefer på GlaxoSmithKline (GSK) i Kina misstänkta för mutbrott. Cheferna ska ha betalt upp till tre miljarder kronor i mutor till läkare och myndighetsanställda, skriver Amina Manzoor.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Loggor: Wikipedia (Eng)


GlaxoSmithKline har krupit till korset, men låtsas som om det bara handlar om enstaka anställda som begått brott. Nu anklagas även Sanofi för mutbrott i Kina, skriver Reuters. Den kinesiska handelsmyndigheten gör allt fler besök för att leta reda på mutbrott. Enligt en whistleblower ska personer Sanofi-anställda ha betalat c:a 1,7 miljoner kr till läkare för att de skulle skriva ut Sanofis läkemedel till patienter. Kinesiska myndigheter ska undersöka mutanklagelserna.

Sanofi har c:a 114,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 285 miljarder kronor år 2011.

GSK har c:a 97,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 262 miljarder kronor år 2012.

Enligt John Virapen, en tidigare VD vid svenska delen av läkemedelsbolaget Eli Lilly ingår normalt mutpengarna i forskningsbudgeten.

Eli Lilly har c:a 38,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 156 miljarder kronor år 2011.

Källa: LäkemedelsVärlden, Wikipedia och Reuters  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här