Inte bara GSK mutanklagas i Kina – Nu även Sanofi

0
157

GlaxoSmithKline_SanofiÄven Sanofi anklagas för mutbrott i Kina, skriver Läkemedelsvärlden. Sommaren 2013 greps fyra högt uppsatta chefer på GlaxoSmithKline (GSK) i Kina misstänkta för mutbrott. Cheferna ska ha betalt upp till tre miljarder kronor i mutor till läkare och myndighetsanställda, skriver Amina Manzoor.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Loggor: Wikipedia (Eng)

GlaxoSmithKline har krupit till korset, men låtsas som om det bara handlar om enstaka anställda som begått brott. Nu anklagas även Sanofi för mutbrott i Kina, skriver Reuters. Den kinesiska handelsmyndigheten gör allt fler besök för att leta reda på mutbrott. Enligt en whistleblower ska personer Sanofi-anställda ha betalat c:a 1,7 miljoner kr till läkare för att de skulle skriva ut Sanofis läkemedel till patienter. Kinesiska myndigheter ska undersöka mutanklagelserna.

Sanofi har c:a 114,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 285 miljarder kronor år 2011.

GSK har c:a 97,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 262 miljarder kronor år 2012.

Enligt John Virapen, en tidigare VD vid svenska delen av läkemedelsbolaget Eli Lilly ingår normalt mutpengarna i forskningsbudgeten.

Eli Lilly har c:a 38,000 anställda och gjorde en vinst på c:a 156 miljarder kronor år 2011.

Källa: LäkemedelsVärlden, Wikipedia och Reuters  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här