Massdöd på sjukhusen

publicerad 8 augusti 2013
- Robert Naeslund

DEBATT. Det har med privatisering och läkemedelsföretagens profit att göra och har ökat explosivt sedan 20 år. Det är farligare att gå till läkaren än att sätta sig berusad i bilen och köra ut på en vansinnesfärd. Dubbelt så många avlider av läkarslarv som i trafiken.

Text: Robert Naeslund

1000 dödaStaten satsar miljarder för skyddet från terrorister, som hittills skördat ett självmordsoffer i Sverige men sedan den här artikeln publicerades 2005 har 7000 personer; barn, vuxna och åldringar dödats av läkares felaktiga behandling. Nu har dessutom nya anti-etiska förklaringsmodeller formulerats av Sveriges ledande professorer (se Uppsala universitet, etisk kommission). Där skrivs att vi inte skall fästa så stort krav på läkarnas kompetens och moraliska handlande beroende på att de har så mycket att göra och skrivs som; ”är stressade och har reducerade kognitiva funktioner” (avser försämrat förstånd).

I normala fall tas problem upp i förhållande till dess betydelse men när det handlar om läkarna finns inte dessa normer. Varje dag dödas tre personer helt i onödan och det sker genom slarv eller annan felaktig behandling. Dödsfall som aldrig skulle behöva ske, vilket även antyds i artikeln.

Färre personer skulle dö ifall problemet fick en annan belysning i massmedia. Om journalister granskade dödsfallen skulle man finna vissa läkare som hade fler offer, låg bakom fler felbehandlingar, eller andra direkt omoraliska orsaker till olyckorna. Dessutom, om läkarna hängdes ut i media, då skulle vi snabbt se en minskning av ett av de mest skrämmande onödiga dödstalen i Sverige.

Läkarkåren lever högt på en skenhelighet, en högfärd och besserwisser- mentalitet som skapar tragiska följder. Nonchalans, slarv, oetiskt handlade och sannolikt fylla skulle minska stort ifall tidningarna följde upp fallen. Det slarvet skördar 10 gånger fler än alla mord och våld där döden följt. Det är dubbelt så många som dödas i trafiken, det är lika många som självmorden i Sverige!

Dessa andra händelser får stora rubriker, framställs med feta svarta ramar och ges ofta person-beskrivningar, familj och vänner som uttrycker sin sorg. Här har vi något värre, något som sker i det tysta, varje dag året om. Människor som dödas utan att det tas upp i media. Att det är okänt beror till stor del på en okritisk hållning och helt missvisande glorifiering av läkarkårens verksamhet.

Men trots allt, det är bara början! Medicinförgiftningar beräknas orsaka ca 5% av alla dödsfall i Sverige per år, d.v.s. 5000. All narkotika inräknat heroin dödar 300 personer. I hela västvärlden ökar dödsfallen från mediciner. I England är medicinförgiftningar nu 3:e dödsorsak och i USA avlider ca en halv miljon människor per år i onödan p.g.a. mediciners verkan. Här finns ett ämne som kommer rädda liv om media vågar granska medicinpreparatens följder och läkarnas verksamhet.

Text: Robert Naeslund

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq