NSA gav 100 miljoner pund till GCHQ, den brittiska motsvarigheten till FRA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 augusti 2013
- NewsVoice redaktion

GCHQAmerikanska NSA betalade 100 miljoner pund till GCHQ, den brittiska motsvarigheten till svenska FRA, med syftet att utöva kontroll över GCHQ och få full insyn i all transatlantisk kommunikation, skriver ”The Guardian”.

Investeringen avslöjades genom visslaren Edvard Snowden. Innan avslöjandet har brittiska ministrar förnekat samarbetet.

”The funding underlines the closeness of the relationship between GCHQand its US equivalent, the National Security Agency. But it will raise fears about the hold Washington has over the UK’s biggest and most important intelligence agency, and whether Britain’s dependency on theNSA has become too great.”

”Ministers have denied that GCHQ does the NSA’s ”dirty work”, but in the documents GCHQ describes Britain’s surveillance laws and regulatory regime as a ”selling point” for the Americans.

Den 2 augusti 2013 meddelade Tyskland att de hoppar av ett underrättelsetjänstsamarbete med USA bla pga Snowdens avslöjanden.

Läs mer på The Guardian


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq