Dr Annika Dahlqvist: Forskningsfusk i blodtrycksstudier

0
208

Annika DahlqvistDe japanska forskarna hade manipulerat data i materialet så att läkemedlet, Valsartan, framstod som nyttigare för hjärtat än andra läkemedel. Med korrekta data var det inte mindre kärlhändelser i valsartan-gruppen än i kontrollgruppen.

Den forskare som hade ansvar för de statistiska beräkningarna var anställd av läkemedelsföretaget Novartis, fast han utgav sig för att arbeta på ett universitet. Docent Björn Dahlöf stod som en av huvudförfattarna till studierna.

Man kan fråga sig hur många studier, som backar upp läkemedel, som är byggda på mer eller mindre fabricerade data, utan att det har upptäckts?

Text: Annika Dahlqvist | Annikadahlqvist.com

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here