Börje Peratt planerar långfilmsprojekt om John Bauer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 september 2013
- NewsVoice redaktion

Börje Peratt,  Ruxandra

Foto på Börje Peratt och Ruxandra

Ett långfilmsprojekt om den svenske konstnären John Bauer blev hösten 2013 inbjudet till ett filmforum i St Petersburg, Ryssland. Erbjudandet gav producenten Börje Peratt möjlighet till att träffa tänkbara samproducenter, finansiärer och distributörer främst från länder kring Östersjön, men också Storbritannien och Nederländerna.

Från början var det tänkt som en dokumentär om John Bauer men efter att ha upptäckt en mycket gripande kärlekshistoria bestämde sig Börje för att detta måste bli en långfilm, John Bauer – Bergakungen.

Nyss hemkommen från ett som det visar sig givande arrangemang i St Petersburg blev det tillfälle till ett samtal som kort ger en bakgrund till hur filmprojektet utvecklats sig och var det står idag.

Projektets utveckling under 2013

I början av 2013 fanns ett första manusutkast  (first draft) och även tankar om skådespelare, team och medproducenter. Projektet strukturerades med hjälp av hemsida/blogg och även en engelsk version. Detta för att projektet sannolikt måste genomföras som en samproduktion för en internationell marknad.

John Bauer har påverkat Disney, Tolkien och filmskapare över hela världen. Hans tavlor är internationellt uppskattade även om man inte känner till Bauer. Därför är projektet också en kunskapsbildning inte bara om en svensk konstnär utan om en global kulturskatt.

Våren 2013 var huvudrollerna klara, Gustaf Skarsgård för John Bauer och Livia Millhagen för hans stora kärlek Ester. Diskussioner har även förts med regissör, fotograf och kompositör. I slutet av sommaren planerades att presentera projektet för Svenska Filminstitutet i syfte att få manusstöd. Just då kom en inbjudan från Ryssland. Ett film forum kallat Northern Seas Film Forum

Att bli inbjuden till ett filmforum är som en idoluttagning. Det går ut på att bli nominerad och sedan utvald att få resa, hotell och uppehälle bekostat av organisationen. Här fanns även en utfästelse om prispengar men de var redan låsta till ryska produktioner så helt rent spel blev det inte. Börje hade dock aldrig förväntat sig detta utan var glad över möjligheten att se St Petersburg och träffa kollegor från andra länder.

Parallellt med antagningsförfarandet följde en mängd förberedelser och översättningar. Under evenemanget erbjöds man också möjligheter till One on One möten med branschfolk. Så här berättar Börje:

Detta blev så mycket bättre än något jag varit med om tidigare, Cannes ej att förglömma. Jag fann här att mottagandet av min presentation blivit överväldigande och att “alla pratade om den”. Mitt under ett möte kom en holländsk producent fram och var så översvallande positiv att jag nästan blev generad inför den tyske filmfinansieringskonsulent som satt framför mig.

Denna tyska finansiär var för övrigt kanske den som var mest försiktig i sammanhanget men överraskade med att säga att Börjes film borde egentligen produceras som en Disney-långfilm.

Filmen bör hålla allra högsta kvalitet och bör kanske göras på engelska

Cue Church St Petersburg

St Petersburg en vacker stad

Sista dagen beslöt sig Börje och två nyfunna vänner att göra en rundtur i staden till fots. Två yngre kvinnor som han försökte hålla jämn takt med. Ruxandra från Rumänien och Rasa från Litauen både med enligt Börje mycket intressanta egna projekt. Bland annat besökte de Kazan Katedralen och såg därinne hur en lång kö ringlade sig till en Madonna-ikon där man sedan tillbad denna modersgestalt och kunde kyssa tavlan.

Jo denna stad har många vackra kyrkor och ett intensivt andligt liv som 70 år av sovjetstyre inte lyckades ta död på.

Fyra mycket intensiva dagar gav inte bara nya kontakter utan även nya vänner.

När man inte förväntar sig något tycks det som att livet bjuder upp till dans.

En väl tajmad present

Innan Börje reste iväg hände också något märkligt. Han fick en alldeles ny fin liten bok i lådan om John Bauer, producerad av Claes Corin. Det blygsamma priset av 150 kr för denna kvalitetsbok gör den till ett fynd på flera sätt.

Svenska Filminstitutet blir avgörande

Inom kort ska han träffa Svenska Filminstitutet och söka medel för manusstöd. Hans högsta önskan är att de är lika öppna för denna fantastiska historia och ser den potential som så många i St Petersburg såg. En förutsättning för det internationella stödet och samarbetet är att SFI ställer sig bakom.

Text: NewsVoice

Kazan_Cathedral


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack Chris. Delar gärna med mig av några kommentarer från St Petersburg:

  “Dear Borje,

  I was thrilled about the presentation of your challenging project.
  The way you can wave between the beautiful pictures and the story of the lives of those two artist is really poetic.
  I can hardly wait for the realisation, but I know I have to wait.
  If there is anything that I can do to make this dream-project to come alive, please let me know….”

  “Dear Borje,
  This incredible Romantic drama about Swedish genius John Bauer may be not just interesting because of having palpitating plot, but also for some educational purposes. Life stories of artists are always really interesting and exciting. After watching this movie people have explored and learnt something new and even (perhaps developed) to become better.

  I wish you all the best and great luck!
  … “

 • Fantastiskt spännande! Det var trevlig läsning. Jag vill tro Börje Peratt är verkligen är rätt man att ta sig an detta projekt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *