Vetenskapsjournalist Karin Bojs efterträdare är doktor i partikelfysik

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 september 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Journalisten och författaren Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger. Licens: Creative Commons
Journalisten och författaren Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger. Licens: Creative Commons
Journalisten och författaren Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger. Licens: Creative Commons

Karin Bojs hoppar av efter 16 år på DN som Sveriges mest välkända vetenskapsjournalist. Hon fick titeln trots att hon endast gått en tvåårig livsmedelsteknisk linje på gymnasiet. Nu skriver Bojs en bok om sin släkt – som utspelar sig under 50 000 år, skriver Krister Berntsson för Resumé. 

Text: Torbjörn Sassersson

Karin Bojs hävdar att det inte var en schism mellan henne och redaktörerna som ledde till avhoppet.

“Nej, det var bara en slump att Peter Wolodarski och Caspar Opitz tillträdde när jag valde att sluta. Båda har visat att de vill fortsätta att hålla hög klass på det vetenskapliga materialet och jag har fått den bästa efterträdaren man kan tänka sig”, säger Bojs till Resumé.

Krister Berntsson påpekar att hon kritiserats mycket på webben och Bojs nämner då bla vaccinmotståndarna.

“Människor som inte tror på klimatförändringen har skrivit kritiskt ofta, liksom de som är motståndare till vaccinering. Tobakslobbyn och nu senast är det köttlobbyn som går på mig. Man känner när det handlar om stora ekonomiska intressen.”

Karin Bojs ger sig ut på en historisk resa igenom Europa för att söka underlag till sin nya bok om hennes släkt under 50,000 år.

“Ja, genetik och arkeologi är viktiga beståndsdelar i boken. Jag åker snart på en stor arkeologisk konferens i Tjeckien och så ska jag tågluffa runt till olika experter och arkeologiska utgrävningsplatser runt om i Europa. Om allt klaffar kommer boken ut på Albert Bonniers Förlag under 2015.”

DN har nu höjt ribban rejält när det gäller utbildningsnivån för sin vetenskapsjournalist. Karin Bojs efterträds av Maria Gunther Axelsson som har doktorerat i partikelfysik vid Cern i Schweiz. Bojs fick välja mellan att bli redigerare på sportredaktionen eller redaktör på vetenskapsredaktionen. Bojs valde frilansvägen och bokskrivandet.

Läs hela Krister Berntssons intervju


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Detta är felaktigt i texten:
  ”Bojs fick välja mellan att bli redigerare på sportredaktionen eller redaktör på vetenskapsredaktionen. Bojs valde frilansvägen och bokskrivandet.”

  Korrekt hade, om man utgår från http://www.resume.se/sections/nyheter/helgintervjuer/2013/08/30/karin-bojs-jag-skriver-en-bok-om-min-slakt-under-50-000-ar, varit:
  ”Bojs fick, när hon jobbat ett tiotal år för och på DN, välja mellan att bli redigerare på sportredaktionen eller redaktör på vetenskapsredaktionen. Bojs valde det senare och var vetenskapsredaktör i 16 år. Därefter valde hon frilansvägen och bokskrivandet.”

 • “Med risk för att låta arrogant vill jag säga att jag nog hellre läser en vetenskaps-artikel av en doktor i partikelfysik än av en före detta bagare.”

  Det är inte ett arrogant uttalande, det är ett korkat uttalande. Ens bakgrund säger väldigt lite om hur bra man är på att kommunicera det man vet. Jag läser hellre en artikel av någon som kan förmedla det den kan än av någon som inte kan det, oavsett om den är bagare eller partikelfysiker i grunden. Och kom igen, hur mycket av DNs vetenskap är egentligen relaterad till partikelfysik?

 • Med risk för att låta arrogant vill jag säga att jag nog hellre läser en vetenskaps-artikel av en doktor i partikelfysik än av en före detta bagare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *