Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Osher Centrum Leaks – Utredning läggs ner – KS/KI satsar på lönsamma sjukdomar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 oktober 2013
- Torbjörn Sassersson
Karolinska Institutet i Solna - Pressfoto: Ulf Sirborn

Efter att ha rådfrågat en jurist om hur avslaget från Förvaltningsrätten kan överklagas blev bedömningen att det inte går att komma längre. Så här långt kan en journalist maximalt komma.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: 25 okt kl 15:08 2013

KI-symposium-OsherAnledningen till att Förvaltningsrätten går på KI:s linje, att inga fler frågor behöver besvaras, beror på att undertecknad inte kan anses vara personligt drabbad av att pengarna inte används korrekt på Osher Centrum, menar juristen. Om däremot makarna Osher som donerade 43 miljoner kr drivit ärendet hade saken varit annorlunda.

Berrnard Osher hedrades av KI under ett symposium den 11 juni 2013. Därmed är sannolikheten noll att makarna Osher kommer att klaga. Trots att flera personer inför Barbara Osher försökt påpeka det svenska missnöjet, representerat av över 4000 namnunderskrifter, med att Osher Centrums pengar inte använts för att finna de bästa alternativmedicinska metoderna för att implementera inom svensk sjukvård, har Barbara aldrig någonsin visat intresse för en utredning.

Det hedrande symposiet den 11 juni kan därför betraktas som en markering att KI och makarna Osher inte berörs av kritiken och att Barbara Oshers doktorshatt från KI är intakt.

Det betyder att NewsVoice utredning härmed läggs ner, en utredning som ändå får anses vara lyckad ur ett folkligt och medborgarjournalistiskt perspektiv. Ingen som följt den kan ha undgått konstatera att pengarna använts för annat än alternativmedicinsk utveckling inom svensk sjukvård. Pengarna har i bästa fall gått till att jämföra effektiviteten mellan akupunktur, placebo och nocebo, att ett inbillat tillfrisknande är lika bra som naturmedicin, en perfekt slutsats för den industriella skolmedicinen.

Det finns dock en hake till för Osher Centrums föreståndare. En skuggfigur lär ha rekvirerat ut all dokumentation från Osher Centrum. Det ska handla om cirka 2200-A4 sidor dokument och mail som ska undersökas.

Alternativmedicin inom svensk sjukvård – glöm det…

En källa menar att så fort det blev klart att KI skulle få donationen på 43 miljoner satte ledningen “rätt folk” på plats i Osher Centrum för att bedriva nödvändig kontroll. Personen berättar även hur ett internationellt symposium om alternativmedicin på KI stoppades av samma personer som kontrollerar Osher Centrum.

En annan källa på KI säger till NewsVoice att det aldrig var fråga om att ta in alternativmedicin på KI eller i svensk sjukvård, aldrig någonsin.

Enligt uppgifter är det vanligt att forskningspengar som kommer till KI försvinner ut via privata bolag. Andra pengar hamnar i den så kallade “potten”, en slags virtuell kassa på KI dit forskningspengar slussas. Ur denna pott hämtas pengar till olika projekt till höger och vänster och inget redovisas tydligt.

Life Science och lönsamma sjukdomar

Istället handlar KI (Karolinska Institutet) och KS (Karolinska Sjukhuset) om den nya tekniska medicinen, “life science” som preventiv medicin och “genvaccin”, en glansig “framtidssjukvård” som nu byggs för 52 miljarder kronor för riskkapital inom projektet: Nya Karolinska Sjukhuset. Det är vi vanligt folk som ska göra investeringen lönsam genom de vanliga gamla välfärdssjukdomarna och nya spännande diagnoser.

Text: Torbjörn Sassersson | Foton: KI:s hemsida


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq