Osher Centrum Leaks – Utredning läggs ner – KS/KI satsar på lönsamma sjukdomar

publicerad 24 oktober 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Karolinska Institutet i Solna - Pressfoto: Ulf Sirborn

Efter att ha rådfrågat en jurist om hur avslaget från Förvaltningsrätten kan överklagas blev bedömningen att det inte går att komma längre. Så här långt kan en journalist maximalt komma.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: 25 okt kl 15:08 2013

KI-symposium-OsherAnledningen till att Förvaltningsrätten går på KI:s linje, att inga fler frågor behöver besvaras, beror på att undertecknad inte kan anses vara personligt drabbad av att pengarna inte används korrekt på Osher Centrum, menar juristen. Om däremot makarna Osher som donerade 43 miljoner kr drivit ärendet hade saken varit annorlunda.

Berrnard Osher hedrades av KI under ett symposium den 11 juni 2013. Därmed är sannolikheten noll att makarna Osher kommer att klaga. Trots att flera personer inför Barbara Osher försökt påpeka det svenska missnöjet, representerat av över 4000 namnunderskrifter, med att Osher Centrums pengar inte använts för att finna de bästa alternativmedicinska metoderna för att implementera inom svensk sjukvård, har Barbara aldrig någonsin visat intresse för en utredning.

Det hedrande symposiet den 11 juni kan därför betraktas som en markering att KI och makarna Osher inte berörs av kritiken och att Barbara Oshers doktorshatt från KI är intakt.

Det betyder att NewsVoice utredning härmed läggs ner, en utredning som ändå får anses vara lyckad ur ett folkligt och medborgarjournalistiskt perspektiv. Ingen som följt den kan ha undgått konstatera att pengarna använts för annat än alternativmedicinsk utveckling inom svensk sjukvård. Pengarna har i bästa fall gått till att jämföra effektiviteten mellan akupunktur, placebo och nocebo, att ett inbillat tillfrisknande är lika bra som naturmedicin, en perfekt slutsats för den industriella skolmedicinen.

Det finns dock en hake till för Osher Centrums föreståndare. En skuggfigur lär ha rekvirerat ut all dokumentation från Osher Centrum. Det ska handla om cirka 2200-A4 sidor dokument och mail som ska undersökas.

Alternativmedicin inom svensk sjukvård – glöm det…

En källa menar att så fort det blev klart att KI skulle få donationen på 43 miljoner satte ledningen “rätt folk” på plats i Osher Centrum för att bedriva nödvändig kontroll. Personen berättar även hur ett internationellt symposium om alternativmedicin på KI stoppades av samma personer som kontrollerar Osher Centrum.

En annan källa på KI säger till NewsVoice att det aldrig var fråga om att ta in alternativmedicin på KI eller i svensk sjukvård, aldrig någonsin.

Enligt uppgifter är det vanligt att forskningspengar som kommer till KI försvinner ut via privata bolag. Andra pengar hamnar i den så kallade “potten”, en slags virtuell kassa på KI dit forskningspengar slussas. Ur denna pott hämtas pengar till olika projekt till höger och vänster och inget redovisas tydligt.

Life Science och lönsamma sjukdomar

Istället handlar KI (Karolinska Institutet) och KS (Karolinska Sjukhuset) om den nya tekniska medicinen, “life science” som preventiv medicin och “genvaccin”, en glansig “framtidssjukvård” som nu byggs för 52 miljarder kronor för riskkapital inom projektet: Nya Karolinska Sjukhuset. Det är vi vanligt folk som ska göra investeringen lönsam genom de vanliga gamla välfärdssjukdomarna och nya spännande diagnoser.

Text: Torbjörn Sassersson | Foton: KI:s hemsida


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ny skandal på KI redovisad DN idag.

  “Miljoner journaler låg helt oskyddade”

  “I juni upptäckte Stockholms läns landsting och Karolinska universitetssjukhuset spår av intrång och en mycket allvarlig säkerhetslucka i servern som förvarar miljoner svenskars sjukjournaler. Deras egen analys visade att brandvägg saknades och att det var stor risk att patientinformation hade stulits. Trots det gjordes ingen polisanmälan. När DN konfronterar landstingsledningen om den nedtystade incidenten hävdar man att en ny men sekretessbelagd rapport visar att ingenting har hänt.”

  “Chefsjurist Anne Rundquist har beslutat att hemlighålla delar av diarielistan ur landstingets ärende­hanteringssystem Service Desk Express där händelser om IT-incidenter ska diarieföras. Såväl diarienummer som antal sidor har sekretess­belagts med hänvisning till att informationen kan äventyra IT-säkerhet.”

  “– Det är ett medvetet val. Man vill tysta ner händelsen. Det är helt uppåt väggarna att man väljer att hemlighålla det. Det är bättre att säga som det är. Sanningen kommer alltid fram till slut, säger en person med insyn i ärendet.”

  DN gör sedan det oväntade de vill ha mer inside information!

  Vet du mer om it-incidenten kring journalsystemet? Hör av dig till DN – du får vara anonym. Tipsa säkert på vår sajt: dngranskar.dn.se

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/journalsystemet-lag-oppet-under-atta-manader/

 • Vad har du egentligen för källor för ditt påstående. Var kan man läsa mer om hur detta gått till?

  Att människor i allmänhet konsumerar porr på internet är inget ovanligt, även om du vill moralisera över det. Undersökningar hos unga män visar att i stort sett alla porrsurfar: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10207420.ab

  Om porrsurf sker ifrån en jobbdator; Vem har då drabbats och vem skadas? Är detta något som skall ha skett öppet inför andra så är det naturligtvis stötande för andra, men om det sker i avskildhet hemifrån eller från ett hotellrum med egen IP så förstår jag inte vem som skulle kunna komma till skada av det.

  Att det skulle polisanmälas är ju befängt. Jag hoppas folk slutar moralisera över något en stor andel av befolkningen tvingas göra i smyg. Vi borde vara öppnare med vår sexualitet!

 • Vad säger du själv? är det normalt att en hög chef går in med jobbets dator på porrsidor? Backup togs.

 • @Ärlig svensk mark:Och vilket lagbrott skulle ett besök på en pornografisk sida utgöra menar du? Brott mot någon sedlighetsparagraf?

 • Jonas K. skrev: 25 oktober, 2013 at 21:59:

  “Torbjörn S, det är en sak jag tycker är lite märklig. När möjlighet gavs att träffa representanter för Karolinska för att gå till botten med dina frågor så avböjde du.

  För vilken journalist som helst hade det väl varit självklart att träffa dem och reda ut frågetecknen. Där hade du ju med en vanlig diktafon på bordet kunnat visa hur de vägrade svara på frågor eller försökte mörklägga om så skulle vara fallet.

  Det verkar som om det inte var så intressant att ta reda på hur det förhöll sig när allt kom omkring. Det var intressantare med en berättelse om hur Karolinska Institutet lägger locket på istället, en berättelse som passar bra in i den Newsvoiceska världsbilden men som inte har så mycket att göra med verkligheten eftersom de ju faktiskt bjöd in till samtal.”

  Svar till Jonas K.:

  Jag kontaktade Bengt Norrving och frågade om det var möjligt att filma mötet. Han avböjde. Det var inte tillåtet att spela in det alls. Norrving ville inte heller berätta vilka som skulle närvara från hans sida. Jag rådfrågade då ett par insatta personer som rådde mig att avstå från mötet helt. Den ena menade att initiativet enbart handlade om att försöka sopa något under mattan.

  Det enda raka för KI var att helt enkelt besvara frågorna korrekt via korrespondens. Självklart hade de inte vid ett personligt möte besvarat något alls. Frågan är vad ett möte egentligen handlade om för dem. Att “tala mig tillrätta” är det mest sannolika.

  Svar på självklara frågor från allmänheten (om vad KI gjorde med pengarna) ska inte vara villkorade. Då blir KI en förhandlingspart i en “informationsaffär”. OM KI hade haft rent mjöl i påsen hade de besvarat frågorna som delvis sammanställts av en jurist från Polismyndigheten. Istället valde KI att mörka. Det gör KI till förlorare.

 • Undrar varför Carin Åsen IT-chef på KI inte polisanmmällde Bengt Norving när de upptäckte att han hade använt sin bärbara dator privat för att porrsurfar och ladda ner porrfilmer.

 • Kan hålla med om det Mayne! Den akademiska makten har sagt sitt? 48 miljoner…… Ja det finns mycket som behöver forskas i.

 • Alarmerande tycker jag – att givarna tydligen är ‘nöjda’. Hur i hela friden kan man vara ‘nöjd’ med att pengarna man skänkt så uppenbarligen försnillades ..och från första början? Är allt som hänt i detta ärende helt enkelt bara ‘ett spel för gallerierna’? Det som skett är skamligt rent ut sagt – och på den vägen är det ..säkert!!

 • Alarmerande tycker jag. Att Osher Centrum blev en tummetott och till slut intet. Klandrar inte givarna förståss eftersom de är nöjda. De bestämmer själva över sina gåvor. Vare sig du gjort intervjun eller inte hade de lagt locket på som jag fattar det. Inget hade blivit förändrat tror jag. Det sorgliga i saken är att det finns så mycket pengar som bara verkar försvinna i något annat än en intressant utveckling för de flesta.

 • Torbjörn S, det är en sak jag tycker är lite märklig. När möjlighet gavs att träffa representanter för Karolinska för att gå till botten med dina frågor så avböjde du.

  För vilken journalist som helst hade det väl varit självklart att träffa dem och reda ut frågetecknen. Där hade du ju med en vanlig diktafon på bordet kunnat visa hur de vägrade svara på frågor eller försökte mörklägga om så skulle vara fallet.

  Det verkar som om det inte var så intressant att ta reda på hur det förhöll sig när allt kom omkring. Det var intressantare med en berättelse om hur Karolinska Institutet lägger locket på istället, en berättelse som passar bra in i den Newsvoiceska världsbilden men som inte har så mycket att göra med verkligheten eftersom de ju faktiskt bjöd in till samtal.

 • Mycket bra skrivet Morgan! Önskar fler hade samma ruter i sig och vågade säga vad de tycker!

  Hur ska man sedan kunna forska inom något som man inte har några som helst kunskaper om?

 • Linköpings universitets sjukhus hade tidigare en grupp som jobbade med integrativ medicin. Ansvariga för detta inkallades och fick informationen att allt skulle läggas ner, utan någon som helst förklaring tidigare i år, Sålunda erbjuds enbart sjuk-vård i Linköping av landstinget där. Framtiden är därmed säkrad för duktiga naturterapeuter i Östergötland för lång tid framöver. En etablering av en kedja av Friskhus i strax anslutning till alla regionsjuk-hus står högt på min önskelista. Ett vårdval värt namnet skulle då vara en möjlighet för folket i det s k demokratiska Sverige. En försiktig gissning är att stora delar av sjuk-vården vore nerlagt och folktom inom 5 år max.

  KI har på ett synnerligen tydligt sätt klargjort vilket gigantiskt korrupt nätverk som finns inom systemet. Allt för mycket av verksamheten handlar om att omfördela skattepengar till vinster och lekstuga för företagsinnehavare med vita rockar. Som med stulna pengar skapar värdelös medicin eller livsfarlig teknik som staten sen får betala igen. Allt detta leder till är gigantiska sjuk-vårdskostnader som skenar iväg, men väldigt lite går till personal och ohälsan bara ökar. Sverige är inte längre något för svenska folkets bästa, Det är helt andra intressen som styr………åt helvete !

 • Instämmer med allt som sagt ovan. Sanningen är känd oavsett..! Heder åt dig Torbjörn för dina enastående ‘terrierkvaliteer’ (..komplimang!). Valet är enkelt. För mig är det utan tvekan riktig ‘green&clean’ kost och alternativmedicin som gäller!!

 • Detta bevisar återigen hur rättssäkerheten i detta land helt är satt ur spel, myndigheterna och dess gelikar är lika korrupta som våra politiker vilka lyder industrierna som ledlösa marionettdockor. KI har fått sin vilja igenom, Newsvoice utredning är nedlagd men synden straffar alltid sig själv och en vacker dag kommer även de få sina straff.
  All heder åt dig Torbjörn som verkligen gjort allt du kunnat för detta.

  Det är mycket beklagligt att så mycket pengar gått rakt ned i fickan på KI men ärligt talat så är jag glad att de inte började med någon forskning på alternativmedicin där. En sådan “forskning” med deras köpta forskare hade ytterligare bara fördärvat för alternativmedicinen och deras möjligheter att kunna komma in och hjälpa.

  Det enda människan idag kan göra är att själva ta ett eget ansvar över sin hälsa, när medvetenheten stiger hos människan kommer de automatiskt välja bort den symtomatiska sjukdomsframkallande skolmedicinen mer och mer för varje dag.

  En sammanslagning mellan skolmedicinen och alternativmedicinen kommer aldrig ske här, i framtiden kommer människan få stå inför ett val – skolmedicin eller alternativmedicin.

 • Tack för kommentaren. Alternativmedicin kommer definitivt leva vidare. Eller?

  Så länge som vi äger våra kroppar bör det finnas förutsättning för oss att välja den vård vi vill ha. Sättet att hindra oss från att fritt välja vårdform antar jag är att man fortsätter att stoppa givarna, men hur kan myndigheterna stoppa oss från att sluta kontrakt mellan oss privatpersoner (oavsett om vi är lekmän eller naturläkare)?

  Kanske framtiden för alternativmedicinen kan säkras med juridiska kontrakt som stöds av de mänskliga rättigheterna och/eller EU lagar.

  Om det förhindras lever vi inte längre som fria individer utan våra kroppar ägs av myndigheterna.

 • Torbjörn! Du har gjort en fantastisk journalistisk insats. Det är mäktiga intressen som du kämpat mot och om Du inte ens får stöd från de de som borde vara intresserade, makarna Osher så verkar det utsiktslöst att komma igenom. Men vi är många som fått upp ögonen för hur det går till i de högre vetenskapliga sfärerna.

  Ett ljus i mörkret tycker jag är LIM är Läkare för integrativ medicin är. Deras seminarium förra hösten var som en uppenbarelse. Kan avlyssnas på youtube.

  http://www.youtube.com/channel/UCTJ7VZvKwEi09WkdKs17DKA/videos?feature=guide&view=1

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *