Statsterrorismen – Planerar Ryssland att återskapa det geografiska Sovjetunionen?

publicerad 3 oktober 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

zubr-hovercraft

30, 000 man skulle sättas in i den stora ryska militärövningen Zapad i Östersjön september 2013, men istället övade totalt 70 000 i Sveriges närområde. Balterna ser övningarna som anfallsförberedelser. Planerar Putin att rekonstruera det geografiska Sovjetunionen?

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på en Zubr hovercraft, källa okänd

Officiellt skulle Ryssland öva för att kunna motverka "religiös oro och terrorism". Kan USA ta över Mellanöstern med motivet att skydda USA från påstådda "terrorister" kan naturligtvis även Ryssland angripa stater för att stoppa andra "terrorister", men "preemptive" statsterrorism mot påstådd civil terrorism har en tendens att förbli inget annat än statsterrorism mot fredliga befolkningar.

"Storleken på övningsverksamheten är mycket överraskande och avviker kraftigt från de ryska förhandsbeskeden. Ryssland har gjort skumma saker. För att dölja omfattningen så genomfördes samtidigt med Zapad en rad andra övningar som i själva verket var samordnade med Zapad", säger en SvD-källa med kunskap om de ryska övningarna.

"Det här är verkligen att Ryssland återtar Sovjetunionens mer aggressiva framtoning. Man visar att man är en stormakt att räkna med i Östersjöområdet och man vill visa det så att andra förstår det", säger Kristian Gerner, rysslandsexpert och professor vid Lunds Universitet, till Aftonbladet.

Rysk militär har förutom i Östersjön även övat i områden nära Polens, Litauens, Estlands, Lettlands, Finlands och Norges gränser samt i Barents hav. Den ryska storövningen följde tätt inpå NATO:s storövning i Östersjön, ”NOCO 2013?, den 6-19 september 2013. Deltagande länder i NATO:övningen var: Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Kanada, USA, Storbritannien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Österrike, Finland och Sverige.

Rysslands militärövning måste betraktas utifrån det faktum att NATO övat alldeles inpå Ryskt territorium. En motsvarande provokation riktad mot USA skulle innebär att Ryssland övade militärt i Atlanten utanför New York. 

Nedan en rysk militär svävare som oannonserat landstiger och "terroriserar" badare på en strand i Östersjön. Samma typ av svävare användes under militärövningen i september 2013.


Relaterat

The War Masters – Sverige är med i stor militärövning i Östersjön och krigar redan i Afrika