Rinkebyfestivalen 1978

publicerad 5 oktober 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Det har diskuterats hur Rinkebyfestivalen kom till. Och det finns en del historieförfalskning i omlopp. Här presenteras bevis för dess  bakgrund och historia. Se affischen här.
Börje Peratt på den tiden Persson och undertecknare av programförslaget som antogs vid Sveriges Radios Ungdomsredaktion 1978 då jag tidvis var frilansare, vikarierande producent och vikarierande redaktionschef (“Sommar med Ungdomsredaktionen”)


Börje Peratt ( V, W , L )


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hej Börje, Jag har läst diskussionen på Wikipedia och frågar runt lite. Alla anser att du starta Rinkebyfestivalen. Så vad e e dom händer. Jag har också försökt tar reda på genom Iris hur de ligger till. Hon svara inte.Så jag försöket på sidan för Rinkebyfestivalen på FB. De svarar minst sagt konstigt. Tomas Beer dök upp han e värre än min unge när det gäller att hitta på. Så ja forstatte fråga dem so va med på den tiden och skrev så här. “Nu har jag frågat vidare och kollat diskussionen på Wikipedia. Där påstår Iris först att det börja 1976. Sedan har hon sagt att det börja 1974 då en teater fick oplanerat flytta ut på torget därför att den inte fick plats på ungdomsgården. En oplanerad festival med en teatergrupp. Vem tror på det? Nu påstår Beer att det var när nåra fritidsledare träffades 1972. De e mer osynkat än när jag rappar.” Börje vad tror du om allt detta?

  • Hej Mons, tack för din kontakt och samtalet här om dagen. Som jag sa då så skrev jag ett programförslag (6 april 1978) som Sveriges Radios ungdomsredaktion sa ja till och jag fick en för den tiden ganska stor budget. Det innebar att jag kunde rekrytera två medarbetare Peter och Pär och även anlita ett dragplåster som Jerry Williams. Så vi var en tremannagrupp av två lärare och en fritidsledare som skulle genomföra det. Eftersom vi skulle hålla till på Rinkeby torg var det många som skulle säga ja till det och Ungdomsgården kontaktades. Beer var inte ens med på de första mötena.
   Men jag minns att han sa sig gilla valet av Jerry Williams. Senare har jag genom Kenneth Seremet fått hör att Beer påstår sig ha dragit Williams till ett sånguppträdande på Rinkeby Torg. När jag kollat av detta så har Williams bara uppträtt där 1978 och den som engagerade Williams var SR ungdomsredaktion. Beer har i en intervju tillstått att festivalen började med denna spelning. Den blev en enorm succé och som jag skrivit i programförslaget så var det en av visionerna att festivalen skulle leva vidare och bli återkommande. Att andra vill ta åt sig äran kanske inte är så konstigt. Men deras efterkonstruktioner tycks mig alltmer desperata. Jag har bett dem om bevis men de klarar inte av att presentera ett enda papper än mindre någon artikel. Frågan om vad man gjorde, vilka som deltog och när har nu efterkonstruerats till tre: 1976 men inget innehåll, 1974 en föreställning och 1972 ett möte med fritidsledare. Det behövs ingen Leif GW Persson för att konstatera att här fabriceras “bevis”.
   Då jag våren 1978 tog initiativ höll jag en låg profil för att sprida äran på de två som hjälpte Pär och Peter. Men i det tomrummet har således Iris och Beer armbågat sig in på ett nesligt sätt. Deras förklaringar verkar ju alltmer absurda. Om det är som du säger att Beer nu kommer med ännu ett årtal 1972 och ett möte med fritidsledare så kan jag inte motsäga vad de diskuterat. Att snacka är en sak att göra en annan. Som verksam i området sedan vårterminen 1972 har jag inte sett än mindre hört talas om någon festival före 1978. Det var också då Södra Järva Musikgrupp bildades av Peter, Pär och mig. Som framgår av artiklarna var ett av motiven att det var svårt för musikgrupper i området. Ett av målen var just att nosa upp vad som fanns och inspirera till nybildande något som också lyckades. Vad Iris & Beer än gjort åt saken innan dess var det således inget som uppmärksammats. Förutom att en teatergrupp spelade på torget 1974 då man inte fick plats på gården. Men då deltog inga andra grupper och då kallas det föreställning inte festival. I praktiken döptes festivalen i samband med musikfesten 1978 vilket också artiklar visar. Jag lät även trycka upp ett brevpapper som man skulle kunna använda till kommande år för att bjuda in andra. /B
   Rinkebyfestivalen på Vetapedia är sammanställd med fakta från Siri och Beer intervjuer på nätet och artiklar i DN och Södra Järva Nyheter från 1978.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *