Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Socialarbetare tvångsomhändertar barn och får bra betalt

publicerad 2 oktober 2013
- Ivan Björn

I USA är premien för en socialarbetare som omhändertar barn 5 000 dollar för ett barn och i Europa är det 1 000 euro. Här följer en artikel om en rysk mor Irina Bergset som är koordinator för rörelsen med namnet ”Ryska mammor”.

Text: Ivan Björn

För inte så länge sen har socialarbetare i Finland omhändertagit fyra barn från Anastasia Zavgorodna som är rysk medborgare. Denna ryska kvinna måste ha setts i deras ögon som en tyrann eftersom ett av barnen bara var 7 dagar gammal. Reaktionen från Ryssland kom omedelbart. Om sitt missnöje med situationen har uttalat sig en representant från utrikesdepartementet Pavel Astachov som representerar barnens rättigheter och är chef för den ryska delegationen i Strassburg. [Rysslands Röst]

Som praktiken i Västländer har visat, tvingar Väst sin juridiska rättvisa på Ryssland, men själva klara de inte att hantera klagomål.

Varför finns det den största efterfråga i Europa efter just ryska barn och hur mycket ”får ni för varje barn” sa koordinator för rörelsen för mänskliga rättigheter som heter ”Ryska Mödrar”, Irina Bergset.

Finska sociala arbetare har bortförd från Anastasia Zavgorodna 4 barn. Anastasia har både finsk och rysk medborgarskap.  Alla barn blev placerade i barnhem. Till Anastasia har det varit tillåtet av de Finska myndigheterna att se sitt nyfödda barn en gång i månaden, men det har varit förbjudet för henne att mata barnet med bröstmjölken. Hon kunde se sitt barn bara bakom galler i ett välbevakat rum förklarade försvarare av de mänskliga rättigheter Johan Beckman.

Strax efter detta kom det fram till ljuset att en annan rysk medborgare Albina Kasatkinova kämpar också för att få sina barn tillbaka, som omhändertogs för misstanke om våld hemmma.

”Sociala arbetare har kommit till mitt hus och sa till mig att de ska ta barn från förskola till förhör”

Allt detta utspelade sig plötsligt och utan förvarning. Jag har varit chockad. Allt har utspelat sig efter ett telefonsamtal till sociala myndigheter från hennes exmans nya fru som sa till sociala myndigheter att Albina Kasatkinova slår sina barn. Detta är absurt. Ingenting av detta blev bekräftat. ”Barnen hade inte en skråma på sig.” sa hon.

Rysslands utrikesdepartement har bekräftat att detta inte är första gången som Finlands regering handlar så mot ryska barn. ”Vi är oroliga av det att Finlands regering inte har välvilja till dialog så att man kan säkra barnens rättigheter i blandade äktenskap eller ryskt talande familjer.

Konflikter som uppstår vid omhändertagandet av barn från ryska föräldrar i Finland har regelbunden charakter” konstaterar rysk agentur.   

Varför omhändertar man barn i Finland i sådan omfattning? Vi får höra om dessa problem hela tiden. Denna situation finns inte bara i Finland, men i 193 andra länder i hela världen och pågår redan i 20 år.

Finland är ett land som är mest förståeligt för de flesta ryssar därför att där finns aktivisten för mänskliga rättigheter Johan Beckman. Föräldrar kan när som helst ringa till honom och säga att igår omhändertog de mitt barn, eller att de knackar just nu på dörren! Sådana människor finns inte i varje land. Johan Beckman är finsk medborgare och han känner väl till systemet.

Han är docent på universitet och kandidat för social och politisk vetenskap, känt aktivist för mänskliga rättigheter och vi skulle vara tacksamma om det fanns en sådan människa i varje land. Från Johan Beckman och från drabbade föräldrar har vi fått veta att Anastasia Zavgorodnas familj är den 35 som är drabbat detta år (2010) av tvångsomhändertagandet av barn från sociala myndigheter i Finland.

Idag ringde till mig nästa kvinna från staden Petrozavodsk. Hon är rädd att säga sitt namn. De har också tagit hennes barn i Finland. Här handlar det om tusentals drabbade i Finland, Norge, Sverige, Danmark, Italien, Spanien, Nya Zeeland, USA och de som inte är rädda att säga sitt namn och lämna sitt telefonnummer är 77 ryska eller halvryska familjer som de har tagit 109 barn ifrån i hela världen.

Varför kan sociala organ ta så lätt barn från familjer?

Medan Ryssland jobbade med sin rekonstruktion har FN ändrat sin ställning i sin synsätt på familjen, föräldrar och barn.

Det har varit framtagna nya konvektioner och i varje land nya lagar som säger att barnet hör till det landet där det befinner sig under de tre sista månader.

Från mig har de tvångsomhändertagit två barn i Norge. Jag har alltid sett mig som en god mor med normal social status. De har gett mig telefonnummer till en advokat som sa till mig att det är självbedrägeri att tro att barn har något djupare förhållande till föräldrar.

Förut tog man barn från föräldrarna efter domstolsbeslut. Om ni är narkoman, alkoholberoende så är allt klart. Men i Norge räcker det med att barnet säger i förskolan att ”Mamma sa till mig att tvätta händer” och läraren tror av tonläget att barnet upplevde tvång!

T.ex. på Norska websidor konstaterar man att i Bergen jobbar socialen bättre än i Oslo därför att i Bergen omhändertar man fler barn. 1/5 del av barnen i Norge har varit borttagna från sina föräldrar. En rysk pappa som heter Mozorov har kommit till Norge med sin sex årige son. Han gick i skolan och lärarinna blev förälskad i detta barn för att han har varit intelligent och väluppfostrat. Så hon ringde helt enkelt till socialen och förtalade pappa. Lärarinna fick barnet och 1 miljon norska kronor per år för att ta hand om honom.

I Norge betalar fosterföräldrar ingen skatt för inkomster de får för barnen. I Norge går man inte till banken för att hämta pengarna, man står istället i kö för att kunna ta hand om barn och komma över pengar på så vis inte minst i glesbygden. På detta sätt får man människor i arbete, allt från fosterföräldrar till jurister.

Föräldrar vars barn blev omhändertagna blir till slut passiva och nöjer sig med att kunna besöka barnet två gånger per år. De har inget annat val helt enkelt. 2010 har varit i Norge omhändertagna ungefär 5 000 ryska barn! Även Ryssland har antagit den nya lagen och från 2013 blir det möjligt att även i Ryssland ta barn från deras föräldrar.

Ryska föräldrar som läser om erfarenheter från väst har samlat 140 000 underskrifter och begärde att lagen inte ska bli verklighet.

Europeiska föräldrar vars barn blev omhändertagna har protesterat den 28 september. De har vänd sig till FN och krävde att det blir klassat som övergrepp att ta bort barn från sina föräldrar dock utan resultat.

I Frankrike har man sedan 1958 omhändertagit 2 miljoner barn.

I Finland vill man inte skriva om dessa fall i pressen för att det är statens hemlighet. Därför kan Johan Beckman inte göra något utan hjälp från Ryssland i frågan.

Det existerar inte något program om hur man ska lösa dessa problem.

Text: Ivan Björn

Källor

Juvenilní justice 2: Prémie pro sociálního pracovníka za odebrání dít?te v USA i v Evrop?

“? ??????? ?????? ?? “????????” ??????? ????? $5000, ? ?????? ?????? €1000 ?? ??????”

En annan artikel i USA som bekräftar problemet och en bandad version från ett LVU möte i Sverige


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq