Uppstod livet på jorden tack vare Mars?

publicerad 4 oktober 2013
- Anna Böhlmark
Forskaren Steven Benner nära en av Florens floder. Foto: Anna Böjhlmark
Steven Benner. Foto: Anna Böjhlmark
Forskaren Steven Benner nära en av Florens floder. Foto: Anna Böjhlmark

Life on Mars? Frågeställningen mänskligheten berörts av under alla tider och som även är refrängen i den berömda låten med samma namn av David Bowie kan nu äntligen få sitt svar. Iallafall om man ska tro på Steven Benner, amerikansk professor och forskare i geokemi vid The Westheimer Institute for Science and Technology.

Text och foto: Anna Böhlmark

2000-talets Vetenskap var på plats i Florens där den välbesökta internationella vetenskapskonferens Goldsmith hölls den sista veckan i augusti.

Ursprunget bakom upptäckten lär vara en mineralform av molybdenoxid. Stämmer denna upptäckt med verkligheten kan det betyda att vi själva är Marsmänniskor. Argumenten för den teorin, blir mer och mer påfallande. Den senaste i raden att bevisa livets härkomst är också han som var den förste att syntetisera en gen, Steven Benner, fadern av ”syntetisk biologi”.

Tack vare sina efterforskningar pekar han på att den minerala form av molybdenoxid som är nödvändig för uppkomsten av liv, för många epoker sedan endast kunde hittas på Mars yta, och inte på jordens. Benner är dessutom övertygad om att ”nyliga efterforskningar tyder på att dessa förhållanden fortfarande kan finnas på mars”.

Alltså har livet på jorden, åtminstone om man ska tro professor Benner, haft sitt ursprung,
på en stor röd planet, som lämnat efter sig vissa spår från en svunnen tid, som möjligtvis inte heller är förbi. Molybdenoxid har en avgörande betydelse i de tidiga stadierna av bildningen av organiska molekyler vilket är en förutsättning för deras utveckling. Dess existens är nödvändig för att undvika en eventuell förvandling till tjära vid exponering av värme och ljus.

”Det är endast när molybdenoxiden blir överdrivet oxiderat som det är möjligt att påverka skapandet av liv” säger professorn och fortsätter ”och den här formen hade inte kunnat finnas på jordytan under tiden för livets ursprung. För 3 miljarder år sedan fanns det ytterst lite syre på planeten jorden, medan mars å andra sidan, hade tillräckliga doser. Detta är ytterligare ett element som förstärker teorin om att livet kom till jorden från mars, snarare än att det föddes här”.

”Analyser av en meteorit från mars har nyligen påvisat att det fanns bor där” säger Benner ”därför tror vi på att det även fanns en mineral form av molybdenoxid på mars”.

Den andra paradoxen är att ifall liv hade uppstått först på jorden så hade det tvingats kämpa hårt för att överleva mot en fientlig omgivning: en stor mängd vatten verkar frätande för bildandet av den genetiska molekylen, RNA. På Mars, å andra sidan, täcker vattnet små områden.

”Bevisen lutar allså mot att vi alla är marsmänniskor” säger Benner med en humoristisk klang i rösten, ”livet uppstod på mars och kom sedan till jorden i form av en sten. Det är tursamt att vi hamnade just här, för planeten jorden är uppnbarligen den bättre mellan de två för att upprätthålla liv. Om våra hypotetiska marsiansk förfäder hade blivit kvar på mars hade det inte funnits någon historia att berätta idag”.

Italienska experter, å sin sida, är kritiska till Steven Benners fynd. John Robert Brucato, från Arcetris Observatorium vid Nationella Institutet för Astrofysik (Inaf) och sekreterare vid det Internationella samfundet för livets begynnelse (Issol) säger att:

”Hypotesen förflyttar problemet för livets uppkomst iställer för att lösa det. Jag förstår inte varför man ska fokusera på ett ovanligt element, molybdenoxid, när det finns andra som syntetiserar och skyddar molekyler”.

”Livets uppkomst har behövt en dragkraft från mycket rikligare element som har samarbetat tillsammans. Vi vet ej om livet uppstod först på jorden eller någon annan stans, men på jorden fanns det iallafall förutsättningar för att uppstå”. Även när det kommer till vattnet, påstår Brucato ”det är ett falskt problem, liv kan ha uppstått i pölar istället för i hav”.

Även för en annan expert i ämnet, Raffaele Saladino vid Tuscia Universitet, är livet kopplat till ”flera kemiska element såsom järn, magnesium, kobolt, inte bara till molybden. När det gäller vatten, säger han att det är sant att det skapar en viss instabilitet i DNA och RNA, men det är också sant att vatten finns i celler, så du kan inte säga att vatten hindrar livets ursprung, menar Saladino.

Vem som har rätt i frågan vart livet uppstod vet vi ej. Än så länge kan vi bara tro på den som lägger fram de bästa argumenten eller bevisen. Ännu ett litet tag till kan vi nynna på sången ”Life on Mars”.

Text: Anna Böhlmark, frilansskribent för bla 2000-talets Vetenskap och hon är bosatt i Florens, Italien.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Originaltiteln till boken Universum heter The Universe och är översatt till svenskan 1962/63
  Utgiven av Svalan/Life Naturbiblioteket och kan fortfarande finnas i välsorterade antikvariat i t.ex. Stockholm.
  På sidorna 76-77 finns fyra teleskopbilder i färg av Mars med rubriken: EN INTRESSANT GRANNE SOM KANSKE HYSER LIV
  Boken är mycket rikt illustrerad och omslaget är en bild av Andromedagalaxen.
  Jag läste denna bok när jag var 15 år 1965.

 • Ja Roger, har hört liknande saker om Mars, men har inte den boken tyvärr. Det vore ju skönt om saker och ting kunde få komma fram i rätt dager. Hittills tycks det finnas olika orsaker, dölja ett och annat för allmänheten. Tror ingen förstår varför?
  Kan vara så att det uppstått liv på Mars ( mars liv ) lite före Jordens livs uppkomst? Menar planetens nedkylning förmodligen låg före Jordens och kunde därför ligga före i livsuppkomster. Det i sin tur betyder i så fall att det fanns liv samtidigt på Jorden och Mars under lång tid.
  Om nu Mars var stället där jordiskt liv uppstod eller orsaken till liv på Jorden, så är det lika spännande i sig. Det i sin tur kan kanske spåras till andra ställen i solsystemet, vem vet? Jag tror de spår man hittat hittills på jorden av ursprungliga organismer inte ger tillräcklig kunskap än så länge. Man har många pusselbitar att lägga men har inte upptäckt allt. Det är vad jag tror och vet att jag kan ha fel. Har bara läst bråkdelar av all tillgänglig kunskap, så jag spekulerar.

 • I boken Universum som kom för 50 år sedan finns flera bilder av Mars tagna med teleskop.
  De visar olika färgnyanser i grönt och brunt beroende på årstiden på Mars.
  Sedan NASA tog över rymdforskningen har inga fler teleskopbilder av Mars publicerats.
  Många av de bilder vi nu har av Mars är manipulerade av NASA/JPL/MSSS i Pasadena innan de släpps för allmän konsumtion.
  De allra första bilderna från Vikingsonden som landade på Mars 1976 hade en blå himmel.
  De bilderna publicerades av en lokal dagstidning i Kalifornien, men NASA ändrade snabbt färgen till rosa för att dölja sanningen för mänskligheten.
  Detta är ingen konspirationsteori utan baserat på 100 % fakta.

 • Ja det är verkligen intressanta frågeställningar. Kul att forskare provar teorierna och öppnar sig om det. Jag är inte forskare, men känner som de går över ån efter vatten ibland. Kanske det är ett bra sätt komma fram till nästa steg också? Jag tror personligt att liv ( jordiskt liv ) uppstått ursprungligen på jorden, men kan ju ha fel i det.

 • Det blir ju till exempel ännu mer intressant. Låt säga att livet på jorden kom från Mars och till Mars kom det från en komet och kometen kom från ett annat solsystem. Det är ju en fantastiskt intressant never ending story. Eller så är det en ending story.

 • Vad spelar det för roll ? Om man lyckas fastställa att livet kom från Mars, ja då kommer nästa fråga…hur kom det till Mars. Det är en never ending story. Ha ha !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *