Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Läkemedelsindustrin hittade på farligt kolesterol, sålde in både diagnosmetoden och lösningen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 november 2013
- Torbjörn Sassersson
Läkare - Temabild från Crestock.com

DEBATT. DN rapporterar som vanligt okritiskt om statinmyten och det påstått farliga kolesterolet i en artikel skriven av Juan Flores från 29 november 2013. Forskarna bakom en ny studie har en hypotes om varför överviktiga kvinnor har högre risk att få bröstcancer. Så kallat högt kolesterol ger en biprodukt som de tror göder cancern. Nu hoppas forskarna att mediciner som sänker kolesterolhalten ska kunna hjälpa, avlutar DN sin ingress.

Dr Annika Dahlqvist som tagit strid mot den fettskräck som DN och andra aktörer inom etablissemanget spridit skriver idag på sin blogg:

“Författarna påstår att högt kolesterol ökar risken för bröstcancer. Det är fel på alla punkter. Det bygger på råttstudie. Råttor är inte människor. Om man vill veta kolesterolets effekt på människor måste man forska på människor.”

“Kolesterol har en mycket viktig funktion när det gäller försvaret mot cancer. Flera av kolesterolsänkningsstudierna visade en ökad frekvens av cancer hos försöksperonerna, tills de arrangerande statinfabrikanterna lärde sig att manipulera bort dessa obekväma resultat.” / Annikadahlqvist.com

Kolesterol hjärnan KI Läkemedelsindustrin hittade på att ett högt kolesterolvärde är farligt. Industrin tog sedan fram diagnosmetoderna, som de sålde, för att fastställa ett högt kolesterol som de sedan presenterade lösningen på, statiner, som de också sålde. Ett smart självbekräftande resonemang. En oskeptisk läkarkår gick sedan på marknadsföringstricket. Åren gick och statinförsäljningen gick som smör i solsken.

När oköpta forskare efter många år lyckades få fram budskapet att det var fel på forskningen som påstod att kolesterol var skadligt hittade läkemedelsbolagens forskning på att det fanns “gott och ont” kolesterol. Ytterligare år passerade och statinförsäljningen kunde fortsätta.

Idag står kampen om att från oköpt forskarhåll föra fram budskapet att det inte ens finns “ont kolesterol”. Det finns egentligen bara kolesterol och det är livsviktigt. Hjärna och nervsystem består till stor del av kolesterol.

Frågan är hur många år det tar innan myten om det onda kolesterolet och myten om de goda statinerna förkastas för alltid.

Läkemedelsbolagens taktik är att ständigt fördröja avvecklingen av statiner för att kunna fortsätta sälja kvacksalverimedicinen medan de som äter statinerna fortsätter att bråka om vem som har rätt. Industrins marknadsstrateger är smarta, men borde egentligen livnära sig på illusionism.

NewsVoice publicerar inom kort en artikel som grundligt förkastar kolesterol- och statinmyterna.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

DN: Högt kolesterol kan ge ökad risk för bröstcancer

KI: Fett påverkar hjärncellers beslut om nyproduktion och överlevnad



Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq