Aftonbladet: “Siv kränktes på jobbet – fick miljonskadestånd”

  0
  387

  Siv-krankningAftonbladet: När Siv Othén, 68, läste i Aftonbladet om rättegången mot Lars Perssons chefer darrade hon i hela kroppen. För 15 år sedan mobbades hon själv på jobbet i Gävle kommun. “Men jag överlevde och arbetsgivaren dömdes i tingsrätten”, säger hon.

  Siv Othén hade arbetat som kartriterska på Gävle kommun i 30 år och hade inget emot datoriseringen, men vid omorganisationen sa hon ifrån när kartriterskornas arbetsuppgifter blev beskurna av manliga tekniker. Hon blev då omplacerad till arkivet. Det blev värre när hon fick veta att hon inte skulle få det generella lönepåslaget.

  Hon råkade vid ett tillfälle radera en fil, som dock fanns kvar på hårddisken. Då hävdade arbetsgivaren att hon var en “säkerhetsrisk”, sa upp henne och stängde av henne från arbetet, skriver Aftonbladet.

  NewsVoice har skrivit på djupet om fallet Bastian Baghfaleky på Skatteverket. Likheterna är slående. Baghfaleky ifrågasatte att Skatteverkets IT-chefer köpte in HP-konsulter för flera 100 miljoner kronor som skulle göra insatser som den befintliga IT-kåren på Skatteverket lika gärna kunde lösa. Han anklagades då för att ha “flyttat filer” och fråntogs inlogg.

  Han ansågs vara en säkerhetsrisk.

  Baghfaleky fick sitta isolerad i ett litet rum, längst ner i en korridor, intill störande kopiatorer utan arbetsuppgifter i mer än 2 år. IT-cheferna såg till att Bastian Baghfaleky polisanmäldes för ett uppdiktat IT-sabotage. Åklagaren la ned fallet i brist på bevis.

  Baghfaleky ville ha upprättelse och tog ärendet till Arbetsdomstolen som gjorde ett uselt jobb. Skatteverket mobiliserade 12 personer för att klämma till honom och vann trots uteblivna bevis. Baghfaleky fick böta 350 000 kr för ett påstått IT-sabotage.

  Frågan är om Baghfaleky kan få upprättelse på en högre nivå.

  Läs mer om fallet

  Text: Torbjörn Sassersson  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
  Prenumerera
  Notify of
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer