Huvudön ”Big Island” på Hawaii vill bannlysa GMO-grödor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 november 2013
- Torbjörn Sassersson

monsantoKriget mellan GMO-troende som världsräddare och GMO-skeptiker fortsätter över världen. Hawaiis fullmäktige (governing council) på huvudön Big Island kan besluta att bannlysa GMO-grödor  enligt ett förslag (bill), rapporterar RT.com idag.

Beslutet ger mandat att ge fängelse på 30 dagar och upp till 1000 USD i böter för den person som odlar GMO-mat och därmed bryter mot förbudet undantaget papayaodling. Förbudet utestänger även företag som Monsanto, Syngenta, Dow och BASF från verksamhet på huvudön. Även Kauai en annan Hawaii-ö har tidigare ökat begränsningen för dessa biotech-företag.

Huvudöns borgmästare har nu 10 dagar på sig (fram till första december) att förkasta eller godkänna förbudet. Fullmäktige (governing council) kan dock i händelse av ett ”ja” till ett förbud mot GMO-mat köra över borgmästarens beslut.

Nyligen misslyckades anti GMO-rörelsen att införa krav på märkning av GMO-mat i Washington. Motrörelsen dvs försöken att förhindra krav på märkning fick omfattande donationer från Monsanto, PepsiCo och Grocery Manufacturers Association, en tung lobbygrupp för matindustrin, som uppenbarligen bekämpar att GMO-mat ska behöva märkning så att konsumenterna inte ska kunna göra medvetna matköp.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Hawaii’s Big Island bans biotech companies, GMO crops

Washington votes against GMO labeling – preliminary resultsDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq