Huvudön “Big Island” på Hawaii vill bannlysa GMO-grödor

publicerad 21 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

monsantoKriget mellan GMO-troende som världsräddare och GMO-skeptiker fortsätter över världen. Hawaiis fullmäktige (governing council) på huvudön Big Island kan besluta att bannlysa GMO-grödor  enligt ett förslag (bill), rapporterar RT.com idag.

Beslutet ger mandat att ge fängelse på 30 dagar och upp till 1000 USD i böter för den person som odlar GMO-mat och därmed bryter mot förbudet undantaget papayaodling. Förbudet utestänger även företag som Monsanto, Syngenta, Dow och BASF från verksamhet på huvudön. Även Kauai en annan Hawaii-ö har tidigare ökat begränsningen för dessa biotech-företag.

Huvudöns borgmästare har nu 10 dagar på sig (fram till första december) att förkasta eller godkänna förbudet. Fullmäktige (governing council) kan dock i händelse av ett “ja” till ett förbud mot GMO-mat köra över borgmästarens beslut.

Nyligen misslyckades anti GMO-rörelsen att införa krav på märkning av GMO-mat i Washington. Motrörelsen dvs försöken att förhindra krav på märkning fick omfattande donationer från Monsanto, PepsiCo och Grocery Manufacturers Association, en tung lobbygrupp för matindustrin, som uppenbarligen bekämpar att GMO-mat ska behöva märkning så att konsumenterna inte ska kunna göra medvetna matköp.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Hawaii’s Big Island bans biotech companies, GMO crops

Washington votes against GMO labeling – preliminary resultsSå här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *