Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Säkerhetspolisen kan få direkt tillgång till din mail- och teletrafik

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 november 2013
- Torbjörn Sassersson
Säpo signalspaning Sverige

Säpo signalspaning SverigeSveriges Radio – Radioleaks avslöjar idag att Säkerhetspolisen (Säpo), vanliga polismyndigheten och andra brottsbekämpande myndigheter kan få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik. Det betyder omedelbar åtkomst till din mail- och telefonkommunikation.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil: SR.se

Svenskarnas mail och telefoni inom landets gränser kan när systemet är färdigtestat hämtas direkt. Det sker helautomatiserat där tex Säkerhetspolisen på egen hand kan hämta trafikdata hos företag som lagrar surf-, mail- och samtalsuppgifter. Inget särskilt tillstånd verkar krävas från en åklagare för att spionera på medborgarna.

Säpo förhandlar just nu med företag och operatörer, men vill inte berätta om hur det går, skriver SR.se

“Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med”, säger Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Uppsala universitet till SR.se

Läs mer


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq