Säkerhetspolisen kan få direkt tillgång till din mail- och teletrafik

publicerad 19 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Säpo signalspaning Sverige

Säpo signalspaning SverigeSveriges Radio – Radioleaks avslöjar idag att Säkerhetspolisen (Säpo), vanliga polismyndigheten och andra brottsbekämpande myndigheter kan få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik. Det betyder omedelbar åtkomst till din mail- och telefonkommunikation.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil: SR.se

Svenskarnas mail och telefoni inom landets gränser kan när systemet är färdigtestat hämtas direkt. Det sker helautomatiserat där tex Säkerhetspolisen på egen hand kan hämta trafikdata hos företag som lagrar surf-, mail- och samtalsuppgifter. Inget särskilt tillstånd verkar krävas från en åklagare för att spionera på medborgarna.

Säpo förhandlar just nu med företag och operatörer, men vill inte berätta om hur det går, skriver SR.se

“Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med”, säger Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Uppsala universitet till SR.se

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Som om dom inte redan har det ! När jag 2006 mailade en intervju från engelsk radio med en av vår tids viktigaste whistleblowers, Barrie Trower , till några bekanta, så fick jag dagen efter min e-post server hackad och förstörd. 5-600 skräpmail varje dag. Tele2 fattade ingenting och kunde ingenting göra.Jag fick överge min e-post.
  För två år sedan, när jag återigen börjat informera folk om honom, blev jag förföljd av ett nummer som inte hade ngn abonnent. En omöjlighet enl Telia. När jag skickade en förfrågan till min operatör om numret, havererade hela datasystemet omgående.

  Personer som informerar eller jobbar för elöverkänsliga är ofta avlyssnade. Har själv pratat med sådana och vi har experimenterat med att säga vissa namn och då har vi hört ett svagt klick och susande. Detta har vi upprepat ett antal gånger bara för att vara säkra. Då kan man kanske tycka att dom borde kunna avlyssna utan att det hörs, men vi tänkte att det kanske var meningen att vi skulle veta och bli rädda.

  Personer som har informerat kommunerna om farorna med strålning från mobilmaster, har också fått sina datorer hackade.

  (idag finns det massor med intervjuer med Barrie Trower på youtube, rekommenderas)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *