Socialminister Göran Hägglund kanske kan be om ursäkt till vaccinskadade men vill inte hjälpa dem

publicerad 24 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Göran-HägglundDEBATT. Socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund är beredd att ge de människor som drabbades av narkolepsi efter skandalmassvaccineringen mot svininfluensa en offentlig ursäkt, men han är inte beredd att hjälpa dem, skriver Svenska Dagbladet

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: 17:54 24 nov 2013

När det blev klart att  det skadliga vaccinet Pandemrix mot svininfluensan gav narkolepsi lovade staten att vara generös, men det privata försäkringsbolaget Läkemedelsförsäkringen avgör summan och den landade på bara 50 000 kr per narkolepsidrabbad. Förutsättningen var dock att den drabbade måste ha rapporterat symptomen inom åtta månader från vaccinationstillfället.

Till SvD säger Göran Hägglund att han inte har några planer att hjälpa den grupp som inte får någon ersättning.

"Inte för närvarande, nej", säger han.

10 miljoner kr i skadestånd per vaccinskadad i England

I England räknar en grupp advokater med att varje narkolepsiskadad ska få skadestånd motsvarande minst 10 miljoner kronor per person i en stämning mot GlaxoSmithKline. Hela 55 000 personer fick narkolepsi i England.

I Sverige är ett saboterat människoliv värt 50 000 kr eller kanske eventuellt en ursäkt från en Socialminister som inte har någon lust att hjälpa de som anmälde misstänkta vaccinationsskador för sent.

När Läkemedelsverket höll en presskonferens om Pandemrix och narkolepsi den 26 mars 2013 sa myndighetens talesman professor Ingemar Persson att verket ansåg att massvaccinationen av populationen var bra trots facit i hand. Svininfluensan var inte mer skadlig än en vanlig säsongsinfluensa och minst 200 personer fick av vaccinet narkolepsi exklusive ett stort mörkertal av skador av immunologisk och neurologisk karaktär som rapporterats från allmänheten, skador som Läkemedelsverket och ansvariga läkare valt att bortse från med svepande argument.

Text: Torbjörn Sassersson