Vaccinskeptikern Linda Karlström ställer ansvariga mot väggen om HPV-vaccin

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 november 2013
- Torbjörn Sassersson
Linda Karlström på SVT Debatt, 9 april 2015. Foto: SVT Debatt (SVT Opinion)
Linda Karlström på SVT Debatt, 9 april 2015. Foto: SVT Debatt (SVT Opinion)
Linda Karlström på SVT Debatt, 9 april 2015. Foto: SVT Debatt (SVT Opinion)

HPV-vaccinera eller låta bli? Det finska Institutet för hälsa och välfärd vill låta HPV-vaccinera flickor från 12 år och uppåt, men nu höjs också kritiska röster som varnar för vaccinets biverkningar och de tvivelaktiga kommersiella krafterna bakom. Vaccinskeptikern Linda Karlström lyfter fram de känsliga frågorna och informationen i ljuset.

Text: Torbjörn Sassersson | Videoklipp och foto från Yle.fi togs bort från denna artikel

Linda Karlström skriver på Vaccin.me att stämningen mellan henne och gynekologen Dan Apter före, under och efter debatten var respektfull. Karlström var dock missnöjd med att tiden inte användes optimalt för de svåra frågorna.

Hon lägger därför till följande information till efterdebatten:

“Den mest påtagliga bristen var nog att ingen diskussion om biverkningar hann aktualiseras. Jag som verkligen hade specialiserat mig på att kort sammanfatta den nyligen publicerade artikeln i American Journal of Reproductive Immunology – den som visar att flera europeiska flickor gått in i menopaus, det vill säga blivit sterila, efter hpv-vaccination.

Jag såg också fram emot att få påpeka att GlaxoSmithKline, som tillverkar Cervarix, ifjol dömdes till att böta 3 miljarder dollar (den högsta bötessumman någonsin) för falsk marknadsföring och mutande av läkare. Företaget erkände sig skyldigt till anklagelserna, men här lallar finska folket omkring i ullstrumporna och tycker det är toppen att flickorna nu ska vaccineras “mot cancer”.

Vad är det som säger att GSK plötsligt skulle ha gjort en tvärvändning och blivit ett hederligt företag?

Institutet för hälsa och välfärd samarbetar med och finansieras av ett brottsligt företag och regeringen använder våra skattepengar till att köpa produkter av samma företag. Ska vi verkligen acceptera det?”

Videoinslaget ovan är nedklippt från 33 minuter till 21 minuter. Originalinslaget finns på Yle till den 28 oktober 2014.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq