Veckans Affärer: Därför hotar Bitcoin bankerna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 november 2013
- NewsVoice redaktion
Bitcoin - Foto: Crestock.com

Robin TeiglandVarför använder sig storbankerna av fula tricks mot de svenska Bitcoin-entreprenörerna och hur många svenskar äger egentligen Bitcoin? VA.se träffade forskaren Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm,  för att få svar. 

Rewrite: NewsVoice | Foto: Robinteigland.com

“Jag har pratat med svenska Bitcoin-entreprenörer som har startat ‘exchanger’ (en sorts växlingscentraler) och de säger de mötts av en väldig ovilja från de större bankerna”, säger Robin Teigland till VA.se.

Entreprenörer meddelar att de har fått sina bankkonton frysta och att insatta pengar kommit bort. Bankerna erbjuder sig då att spåra pengarna mot en avgift. Enligt entreprenörerna gör bankerna så medvetet för att sätta käppar i hjulet för de som använder Bitcoins, skriver VA.se. Entreprenörerna säger dock att de mindre bankerna är betydligt mer positiva till Bitcoin, enligt Robin Teigland.

Teigland spekulerar i att bankerna ser Bitcoin som ett hot.

“Om jag kan skicka pengar till utlandet blixtsnabbt till en väldigt låg kostnad, medan både jag och mottagaren måste betala hundratals kronor om jag går via en storbank, då skulle jag hellre välja Bitcoin”, säger Robin Teigland till VA.se

Läs mer

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Bitcoin