Venezuelas regeringen förklarar bristen på toapapper med att ”folk äter mera”

publicerad 19 november 2013
- av Elisabeth Avendaño

Nicolas Maduro MorosTimmar efter att Venezuelas kongress godkänt import av enorma mängder hygienprodukter, däribland 39 miljoner toalettpappersrullar, gick presidenten Nicolás Maduro ut med förklaringen att “folk äter mer.”

“Spinnet” startades av ordföranden för National Institute of Statistics (INE), Elias Eljuri. Myndigheten hade utfärdat en undersökning på hushållens utgifter. Rapporten visar att 95 procent av Venezuelas befolkning, vilken uppskattas till nästan 29 miljoner invånare, äter tre till fyra gånger om dagen.

Undersökningen väckte kritik och skratt både i Venezuela och i grannlandet Bolivia. Folk blev upprörda över denna information mitt under en akut varubrist, som återspeglas i bristen av produkter på hyllorna. För att bekämpa bristen har presidenten förhandlat med livsmedelsproducenter och grannländerna för att importera livsmedel.

Fartyg är på väg för att möta den akuta bristsituationen i vissa områden och för att skapa det reservförråd av mat, sade ministern Felix Osorio. Venezuela importerar 26.000 ton livsmedel per dag från Uruguay, Argentina och Brasilien.

Text: Elisabeth Avendaño | Foto på Nicolás Maduro, Wikimedia Commons

[Nyheten spreds i maj 2013]