Venezuelas regeringen förklarar bristen på toapapper med att ”folk äter mera”

publicerad 19 november 2013
- Elisabeth Avendaño

Nicolas Maduro MorosTimmar efter att Venezuelas kongress godkänt import av enorma mängder hygienprodukter, däribland 39 miljoner toalettpappersrullar, gick presidenten Nicolás Maduro ut med förklaringen att “folk äter mer.”

“Spinnet” startades av ordföranden för National Institute of Statistics (INE), Elias Eljuri. Myndigheten hade utfärdat en undersökning på hushållens utgifter. Rapporten visar att 95 procent av Venezuelas befolkning, vilken uppskattas till nästan 29 miljoner invånare, äter tre till fyra gånger om dagen.

Undersökningen väckte kritik och skratt både i Venezuela och i grannlandet Bolivia. Folk blev upprörda över denna information mitt under en akut varubrist, som återspeglas i bristen av produkter på hyllorna. För att bekämpa bristen har presidenten förhandlat med livsmedelsproducenter och grannländerna för att importera livsmedel.

Fartyg är på väg för att möta den akuta bristsituationen i vissa områden och för att skapa det reservförråd av mat, sade ministern Felix Osorio. Venezuela importerar 26.000 ton livsmedel per dag från Uruguay, Argentina och Brasilien.

Text: Elisabeth Avendaño | Foto på Nicolás Maduro, Wikimedia Commons

[Nyheten spreds i maj 2013]Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “Undersökningen väckte kritik och skratt både i Venezuela och i grannlandet Bolivia.”
  Förmodligen menade artikelförfattaren Elisabeth Bolivias grannskap med Argentina (det är ju där hon är när hon skriver)?

  • Hej igen Perra J. ! Nu har jag tagit reda pa hur det har geografiska missforstandet har uppstatt. Man gar ju oftast inte in o laser om sina egna inlagg nar de publicerats och har hade nog tyvarr Tryckfelsnisse smugit sig in. Jag maste ocksa klargora att de flesta av de artiklar om Venezuela som har presenteras som mina, eg ar oversattningar av vad en korrespondent i Caracas skriver i La Nacion, som ar en argentinsk tidning i stil med tex DN. Som Perra J. sa riktigt anger sa sitter jag ju i Argentina och skriver och kan inte personligen uppleva allt som sker i Venezuela.

   Har publiceras valdigt mycket om vad som sker i Venezuela, eftersom var President i mycket anvander Chavez politik som forebild. Det ar nagot som bekymrar manga argentinare, som inte anser att den sortens politik ar nagot att efterstrava. Chavez dopte ju om Venezuela till “La Republica Bolivariana de Venezuela” alltsa den “Bolivariska Republiken Venezuela”.

   Uttrycket Bolivarisk syftar pa Venezuelas Landsfader och ” befriare” Simon Bolivar.

   i min ursprungliga oversattning stod det :

   “Rapporten visar att 95 procent av Venezuelas befolkning uppskattas till nästan 29 miljoner invånare, äter tre till fyra gånger om dagen.

   Undersökningen väckte bade kritik och skratt inom den bolivariska landet.”

   Overtygad om att jag skrivit fel andrade den hjalpsamme Nisse det tydligen i Sverige ganska okanda uttrycket “Bolivarisk” till “grannen Bolivia”.

   Jag ber red. och lasekretsen om ursakt for att jag inte fran borjan klargjorde att detta ar en valkand och ofta anvand benamning pa Venezuela harnere PLUS att jag inte tydligare angav att artikeln fran La Nacion som bifogades pa spanska var den som jag hade oversatt till svenska.

 • Det är intressant att läsa denna diskussion. Mycket lärorikt på flera plan dels rent faktamässigt men också som ett exempel på vad som troligen får sägas och inte sägas.

  Det är tråkigt när man sänker diskussionsnivån till att handla om ett par procentsiffror hit eller dit och och ifrågasätter trovärdighet.

  Det påminner mig om det som hände i Sverige på 1970-talet när det kom flyktingar från Kampodja och berättade om fasansfulla händelser, om Röda khmererna och om folkmorden. Vi valde att inte tro på dem. Vi hade helt annan information från Kampodjanska ambassaden. Vi visste bättre än de. Nu har vi facit.

  Jag jämför inte själva företeelsen, verkligen inte, utan mera detta att vi har uppfattningar som vi inte vill få grusade.
  Elisabeth ger sin uppfattning efter att ha levt och arbetat i Argentina och Sydamerika i 40 år. För mig väger det tungt och är intressant att ta del av.

 • Hej Jon ! Roligt att hora fran nagon som bor harnere och ar sa valinformerad !! Som jag sagt tidigare sa tycker jag att alla har ratt till sin egen uppfattning och jag tror mig inte alls vara ofelbar i mina uppfattningar. Men tyvarr paminner Din kommentar om det satt som regeringen har bemoter alla uppgifter de inte gillar : att attackera el forvranga vad som sagts och forsoka lojliggora den som talar el skriver. Jag kan inte se att jag i nagon kommentar pastatt Bolivia och Venezuela skulle vara geografiska grannar, sa det var val lite onodigt att dra in det har ? Har liksom inte med saken att gora, eller…? Jag tycker oxa att Du ska forklara att de uppgifter Du ger i Din kommentar overensstammer med dem som regeringen ger ang inflation och det minskande antalet fattiga…. om man citerar oberoende kallor sa ar inflationen over 30 % och med en helt okontrollerad tryckning av 100.- pesos sedlar lar den tyvarr mycket snart bli betydligt hogre. Men Du har ratt i att inflationen ar betydligt lagre an Venezuelas. Att de finns farre fattiga har an 2003 ar val litet svart att bevisa ? I vilket fall vaxer slumkvarteren stadigt och vad varubrist betraffar sa ar det sant att det ar narmast i Venezuela som man maste importera en mangd basvaror medan man har enligt Statens egen Statisitiska byra (INDEC) kan leva pa 6.- pesos per dag, ungefar motsvarande 6:- SKR och det har jag annu inte traffat nagon som klarar av…. Och varfor dra upp “bondeupproret” nu ?? Antagligen for att jag berattat att vi har mjolkkor ….?? Det ar inte heller sant att det blev nagon brist pa livsmedel da, men att det nu o da fattas bade vetemjol, socker, yerba mate och olja i affarerna pga regeringens priskontroller kan ju vara intressant att namna i sammanhanget. MVH elisabeth

 • Kunnigare är du tydligen inte än att du tror att Venezuela och Bolivia är grannländer. Titta på en karta ska du se att det är ganska långt mellan dem.

  Jag bor i Argentina och inflationen är ca 25% vilket är högt, men inte “galopperande”. Det är verkligen inte brist på basvaror i affärerna i Argentina, och har inte varit så sedan jordägarna blockerade vägar 2008! Och jo, antalet fattiga är betydligt lägre här än 2003.
  Eftersom du kan så lite om Argentinas ekonomi och sydamerikansk geografi utgår jag från att du har lika lite på fötterna om Venezuela.

 • Elisabeth:
  Tack för klarläggande!
  Jag måste å min sida örtydliga mig på punkten “USA”.
  Det är egentligen inte nationen USA, utan multinationella globala företag som alltså opererar globalt, fast de är officiellt oftast stationerade i USA. De “borde” falla under USA:s ansvar, men de är så mäktiga – i allians med banker (även de globala) – att de har korrumperat USA:s regering, och de kan korrumpera vilken regering som helst. Så vi ser nog bägge “korruption o forskingring av statliga medel”…

  • Perra;

   Haller med Dig till 100 %. Som bonder ar vi kanske mer i kontakt an de flesta just med de jatteforetag som Du namner : Monsanto med sina GMO grodor o Glyfosatsprayning, rutinbehandling med antibiotika av aven helt friska juver nar mjolkkorna sinlaggs, “preventiv” sulfa i kalvmjolken el -fodret., rutinavmaskning med ivermectin ( ursprungligen ett insektsgift som falten sprayades med)…allt detta ar behandlingar som laboratorierna forsoker ( och lyckas) inpranta i oss jordbrukare hur viktiga, ja nodvnadiga de ar…. Resultatet ar forstas miljoner i inkomster for Monsanto ,Pioneer, Merck o allt vad de heter ..medan man skarpar resistens hos bakterier o ogras.. De smarta laboratorierna ser dessutom till att indoktrinera agronomer o veterinarer redan i universiteten sa att de sedan klacks ut, sjungande deras lov.

   Inom mansklig industri ar det ju inte alls battre : tvangsvaccinerring , flourbehandling , statiner som rutinbehandling for hogt kolesterol osv osv.

   I en del fall ar Ni nog mera skyddade i Sverige, men defintivt inte i alla situationer…och har kan jag val bara saga att det ar Fritt Fram for laboratorierna….bade de fran USA o andra stallen. Men jag tycker nog inte att hela skulden inte vilar pa dem ,utan aven pa dem som inte informerar sig- eller later isg “kopas”- o for deras predikan vidare. Har ar det mycket liten medvetenhet om resisntens o miljoforstoring. . ..

 • Elisabeth: Otroligt givande att höra din sida av detta, som boende i Sydamerika. Är det så att Chile och Colombia har lyckats förbättra sina ekonomier och fått utbildning för ALLA att fungera, så är det trösterikt att höra. Det är ju så, att det finns inga aktörer här som är konsekvent ONDA, utan det finns alltid en GOD sida också.

  • Hej igen Perra ! Jag menade inte att saga att Chile o Colombia REDAN lost sina utbildningsproblem, men att de atminstone ar pa ratt vag o forsoker ga at det hallet : oppna sig mot varlden. Detsamma sker i Uruguay o Peru och i viss man i Brasilien. Senast jag var i Chile slogs jag av hur “alla” forsokte lara sig engelska : butiksanstallda, hotellstaderskor, forutom i skolorna forstass. Utbildning sker ju inte over natt, man maste nog rakna med en generation innan resultaten verkligen avspeglar sig i samhallet och langsiktiga projekt ar ingenting for dessa regeringar. Jag ar overtygad om att utbildning ar de har landernas raddning :lika mojlighet till utbildning o bra jobb for alla. Har har det lange ansetts helt onodigt att lara sig utlandska sprak. De allra flesta av de veterinarer , agronomer etc som vi kanner talar tex ingen engelska : enbart spanska o larare o “gemene man” har inte en aning. Presidentskan har dessutom dett order om att alla filmer nu ska dubbas till spanska …! Det ar oerhort handikappande i dagens samhalle att inte fa en bra utbildning o inte kunna sprak. Har ar det oftast sa att de som kan betala for det skickar sina barn till privatskolor, dar utbildningen sakert ar bra o dessutom ger dem kontakter for framtiden, medan de fattiga far vara glada om deras barn lyckas lara sig lasa hjalpligt. Lararlonerna ar oxa urusla : ofta mindre an en tiondel an vad tex en politiker pa lag niva tjanar…for att inte tala om de hogsta honsen, som samlar pa sig miljoner av skattemedel eller tex fran pensionskassan i Argentinas fall…. Sa nog finns det mycket att jobba med. Min man var overtygad om vikten av utbildning for alla o hjalpte till att oppna en jordbruxteknisk skola i byn, dar vara tre soner gick, tillsammans med barnen fran byn o omgivande gardar.Detta ansags som mycket markligt har, eftersom man forvantas skicka barnen pa internat om man har mojlighet….

 • Detta handlar om hur USA systematiskt tar kontroll över länder med stora naturtillgångar, genom att de skuldsätts. Dessa länder kan sedan inte betala tillbaka (vilket är uträknat) och USA lägger då beslag på naturtillgångarna, samt tar kontroll över landet.

  Det här är ett modernt rövartåg och imperiebygge som inte står korsfarartiden efter.
  Statschefer som gör motstånd “dör” av någon anledning. Chavez i Venezuela, Roldos i Ecuador, Torrijos i Panama…
  John Perkins skriver mycket om det här. Vore intressant att höra vad Elisabeth A. tycker om honom?

  • Hej Perra J.och Stan

   Alla har ratt till sina egna uppfattning, jag beskriver bara hur vi upplever det har.

   Att kunna skylla pa USA nar man misskoter sin egen ekonomi ar bade praktiskt och bekvamt. Regeringarna i dessa lander har en tendens att leva over sina tillgangar och det ar val inte ENBART USAs fel om man tar lan som man sedan inte kan betala tillbaka.

   Att bade Argentina o Venezuela har galopperande inflationer, och att bada dessa av naturen mycket rika lander inte lyckas minska antalet fattiga och har brist pa basvaror – tom sadant som de sjalva producerar !!, tyder val pa att ekonomin inte fungerar till 100 %…

   Skyll pa USA om Ni vill, vi ser nog mera korruption o forskingring av statliga medel,….

   Jag vill absolut inte ta nagra diktatorer i forsvar, varken levande el doda. Daremot ar det intressant att se hur lander son Chile o Colombia, som satsar pa battre utbildning for ALLA, och som oppnat portarna for handelsutbyte med USA o vastvarlden lyckats forbattra sina landers ekonomi. Onekligen finns mycket kvar att gora, men de gar i alla fall framat o har minimal inflation. Inflationen betalar ju alltid de som ar langst ned pa stegen,

   Det finns ingen mera blind an den som inte vill se, sager ett ordsprak harnere….Det vore intressant att hora vad ni anser om regimer som Maduros el Castros om Ni fatt leva under dem nagra ar – som arbetande medborgare, inte turister … MVH elisabeth

 • Det är bra att det görs klart riktigt, att du är motståndare till regeringen i Venezuela och t.ex. den i Ecuador. Det finns de som ser saken annorlunda, att Chavez och hans efterförljare Maduro och Correa (han heter väl så) i Ecuador står upp mot USA efter att ha blivit plågade av dessa i många år. Om du gör det med flit eller inte så tar du inte ett steg bakåt och höjer blicken och får med det mest viktiga, det av de människofientliga storbolagen ledda USA, som säkerligen gör allt de kan för att sabotera och jävlas med t.ex. Venezuelas ledning. Hoppas nu att någon med en annan syn anmäler sig till den här sidan och kommer med sitt inlägg.
  Här en sida på engelska så länge – http://www.chavezcode.com

 • Hej Stan !

  Du undrar vad jag ar ute efter….?Jag formodar att Du vuxit upp/bor i Sverige och da kan det sakert vara svart att forsta vad som hander i manga Latinamerikanska lander, dar man har pseudodemokratier som styrs av demagoger som ar mest intresserade av att samla i de egna kistorna. Dessa ledare behover en homogent obildad befolkning som ar beroende av bidrag fran regeringen och som darfor rostar pa den. Det ar dessa regeringar enda mojlighet att overleva, eftersom personer med litet mer bildning har mojlighet att forsta vad som verkligen kan handa med ett rikt lands ekonomi om det hamnar i fel hander. Det finns stora sociala orattvisor i alla latinamerikanska lander, men det ar intressant att se hur tex Chile, Uruguay och Colombia gar framat o forsoker ge hela befolkningen battre utbildning och mojligheter till battre avlonade jobb.

  Som det sa riktigt star i rutan om mig, sa har jag bott over 40 ar i Argentina och har pga mitt arbete nara kontakt med innevanare i de flesta sydamerikanska lander. Problemet med regeringar som dem i Venezuela, Ecuador, Cuba o Argentina, ar att de styrande trots att man sager sig vilja folkets basta, genom felaktiga beslut okar fattigdomen istallet for att minska den. Det ar ju tyvarr sa att de som drabbas varst av inflation, varubrist och dalig infrastruktur ar alltid de lagst ner pa samhallsstegen. Politikerna o de stora foretagarna klara sig oftast – aven om manga journalister o icke regeringsvanliga foretagare i bade Cuba o Venezuela tvingats emigrera pga politiska forfoljelser, expropiationer och stangning av tidningar o TV kanaler som inte sjunger regeringens lov.

  Har i Argentina ar vi pa god vag att folja i Venezuelas fotspar, men resultaten vid sista riksdagsvalen har tvingat regeringen att tanka om – vi kan bara hoppas att de verkligen forsoker forbattra situationen for de samre lottade i samhallet inte bara oka sina egna formogenheter med statens medel !!! Fn ar det tyvarr sa att slumkvarteren bara vaxer. Dar lever man i minst sagt trakiga forhallanden: utan rent vatten, kloaker och med mycket destruktivt drogmissbruk …..Jag tror att det vore intressant for Dig att besoka Venezuela eller varfor inte Cuba, da skulle Du sakert forsta vad jag “ar ute efter”. Men inte bara besoka deras femstjarniga turistinstallationer o fantastiska badstrander med lyxuppvaktning, dit den egna befolkningen inte kan dromma om att komma, om det inte ar som lagavlonade uppassare och servitriser, utan forsoka se och forsta hur den fattiga delen av befolkningen VERKLIGEN lever…. Da skulle Du nog kunna forsta litet battre vad jag “ar ute efter”…..MVH elisabeth

 • Vem är Du Stan? Vad är Du ute efter? Vad är det som är så heligt med Venuzuela att man inte får skriva om det?
  Bemöt gärna det skrivna, men misstänkliggör inte den som skriver för en dold agenda.
  Personligen tyckte jag det var intressant att höra från en kontinent som det skrivs för lite om när det gäller vanliga människors vardagsproblem.
  Jag hoppas att vi får höra mer från Elisabeth A.

 • På tal om “spin”, nu ser vi ännu ett inslag här på Newsvoice som ger en negativ bild av Venezuela regering. Det är inte första gången. Kommer inte ihåg om det var Elisabeth A som var i farten förra gången också. Vem är hon och vad är hon ute efter?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *