Alternativmedicin vid Sjögrens syndrom – en kronisk obotlig sjukdom?

33

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn kvinna som lidit svårt under 14 år av sjukdomen Sjögrens syndrom ansågs lida av en kronisk och obotlig sjukdom enligt skolmedicinen. Hon hade gett upp hoppet om att bli frisk, men efter att ha provat bla zonterapi och homeopati har hon fått en helt annan uppfattning  och ett helt nytt liv inom loppet av endast 7 veckor. Läs Janne Forsströms artikel om förloppet.

Text: Janne Forsström | Bild: Wikimedia Commons

Vad är Sjögrens syndrom? Enligt Wikipedia (som bara beskriver enligt det skolmedicinska synsättet) så kännetecknas sjukdomen enligt följande:

Sjögrens syndrom (SS) är en kronisk autoimmun sjukdom, som kännetecknas av att körtlar som producerar sekret förtvinar. Detta resulterar i att framför allt kroppens produktion av tårar och saliv upphör alltmer. Förutom ögon och mun kan även andra ställen i kroppen förlora sin smörjning. Inte sällan märks problem även i näsa, hals, luftvägar och lungor, matsmältningsorgan och könsorgan. Karaktäristiskt är en extrem trötthet. Sjögrens syndrom är den vanligaste (2 %) av de olika reumatiska systemsjukdomarna där bland andra systemisk lupus erythematosus (SLE), myositer, vaskuliter och sklerodermi ingår.

I 90 % av de diagnostiserade fallen är de drabbade, av okänd anledning, kvinnor. I teorin kan man få sjukdomen under hela livet, men i praktiken debuterar den vanligtvis mellan 35 och 55 års ålder. Sjögrens syndrom debuterar i de flesta fall långsamt.

Man skiljer på två olika grupper av sjukdomen: SS kan uppträda som en separat sjukdom och kallas då primärt Sjögrens syndrom.

Om SS uppträder hos patienter som redan har en utvecklad och karaktäriserad sjukdom (till exempel kronisk ledgångsreumatism (RA) eller SLE), kallas det sekundärt Sjögrens syndrom.

Primärt SS är vanligare än sekundärt SS. Ingen god behandling finns, det enda man kan ge är läkemedel för att mildra besvären.

Sjukdomen har fått sitt namn efter professor Henrik Sjögren.[1]

Symtomen som beskrivs stämmer ganska bra in i verkligheten, en kraftig munntorrhet, torra ögon, en ofta kraftig förlamande trötthet, samt att det även är mycket vanligt med kalla händer och fötter i denna sjukdomsbild. Det är med andra ord en ganska jobbig sjukdom som gör att det dagliga livet blir alltmer outhärdligt. Den övriga beskrivningen att den skulle vara kronisk och obotlig har dock inte mycket med verkligheten att göra…
Skolmedicinen har bara symtomlindrande mediciner att erbjuda mot sjukdomen, så de som vänder sig till sjukvården med Sjögrens syndrom får räkna med att “detta är någonting som du får lära dig leva med” som så mycket annat inom skolmedicinen… De anser ju till och med att det inte finns något botemedel alls mot den, att sjukdomen är kronisk och obotlig.

Är det då HELA sanningen om sjukdomen? Nej givetvis inte, det finns en hel del att jobba med som kan göra människor som har Sjögrens syndrom genuint friska igen! Detta visar återigen på hur korrupt Wikipedia är som oftast bara uppvisar missvisande enkelriktad skolmedicinsk information!

Sjögrens syndrom ur alternativmedicinsk synvinkel
Etiologin bakom Sjögrens syndrom är njuren. Den ansvarar bl.a. för omsättningen av kroppsvätskorna och när njurens energi blir för låg kan man drabbas av Sjögrens syndrom. Detta leder till att de saliv- och tårproducerande körtlarna inte kan fungera som de ska och förtvinar alltmer. Njuren är också den stora kraftproducenten i kroppen, så när dess energi gått ned för lågt drabbas de som har Sjögrens syndrom ofta av en kraftig förlamande trötthet.

Genom att först och främst understödja njuren och de salivproducerande körtlarna i kroppen vid behandlingar så finns mycket goda möjligheter till att läka ut sjukdomen så man återfår hälsan igen. Ja det finns många sätt att understödja kroppens självläkning så man blir frisk efter ha varit sjuk…

Erfarenheter ur det verkliga livet visar på kroppens fantastiska självläkningsförmåga
Här kommer en berättelse ur det verkliga livet om en dam som under många år haft Sjögrens syndrom, den visar på något helt annat än att det skulle vara en kronisk obotlig sjukdom.

Använder man sig av naturliga sätt som understödjer kroppens självläkning istället för att undertrycka alla symtom med kemiska läkemedel finns mycket goda möjligheter att återfå hälsan (ofta oavsett sjukdom!).

Denna berättelse handlar om en dam som är 79 år, hon fick diagnosen Sjögrens syndrom för drygt 14 år sedan. Hon mådde inte alls speciellt bra när hon kom till mig vid sitt första besök den 15e Oktober i år. Hon hade följande symtom som med tiden blivit allt värre.

En mycket besvärlig munntorrhet som gjort att hon hela tiden när hon varit inomhus varit tvungen att ha ett vattenglas i närheten. Prata i telefon var ganska jobbigt och hon tvingades dricka vatten med jämna mellanrum under varje telefonsamtal. När hon var ute och gick var hon tvungen att bära med sig en vattenflaska och en sprejflaska med vatten så hon kunde fukta munnen. Hon kunde stoppa in ett hushållspappersark i munnen och det var snustorrt efteråt, så det fanns knappt någon funktion alls i de salivproducerande spottkörtlarna.

Likaså var hon väldigt ögontorr och använde ögondroppar. Hörseln är kraftig nedsatt och hon har hörapparat i bägge öronen.
Hon kände sig nästan jämt väldigt frusen och hon kunde ha blåa fingrar och tår trots att hon var inne i värmen. Livsenergin var ganska låg och hon kände sig ofta ganska trött.

En tämligen svår ögonmigrän hade hon också som ytterligare försvårade livet för henne. Uppe på detta hade hon kristallsjukan vilket medförde en hel del yrsel.

Detta är symtomen i korta ordalag.

Behandlingen

Jag började behandla henne första gången den 15e oktober i år. Behandlingen bestod inledningsvis av Ortobionomi för att korrigera den benlängdsskillnad hon hade, efter att ha rätat upp henne så benen var lika långa gick jag vidare med Zonterapi. Först lite Ansiktszonterapi för att sedan gå över till Zonterapi på fötterna som är min huvudterapi.

Jag gick igenom båda fötterna grundligt och när jag kom till zonerna för de salivproducerande körtlarna i munhåla och hals fanns det mycket tydliga tecken i fotens hudskikt där. Efter en liten stunds behandling på dem så hörde jag hur hon började svälja… Jag fortsatte och gick igenom alla övriga zoner på båda fötterna, likadant med sväljandet hände när jag gick igenom zonerna på vänster fot. Behandlade zonerna för njurarna lite extra då det är där som själva orsaken ligger.

Efter själva behandlingen var hon ganska frusen och yr, en tämligen vanlig reaktion och ett gott tecken som visar på att klienten svarar bra på behandlingen.

Hon berättade att hon fick lite saliv i munnen när jag jobbade på zonerna för spottkörtlarna, hon var förbluffad över att något sådant skulle ske!  För hon var nog innerst inne till en början lite skeptisk till det hela, vilket många är första gången de uppsöker alternativa behandlingsformer.

Jag lärde henne sedan efter behandlingen en enkel självhjälpsmetod för att bota sin kristallsjuka med.

När hon kom andra gången en vecka senare berättade hon att hon känt positiva förändringar. Lite mindre munntorr och till och med fått lite saliv. Kristallsjukan hade hon botat med självhjälpsövningen jag lärde henne så yrseln var helt borta. Nu kan jag dansa runt runt utan att känna någon yrsel alls sa hon och lyste som en sol. Likaså denna gång kände hon hur saliven rann till efter en stunds behandling på höger fot. Även ögonmigränen hade minskat lite i styrka och omfattning.

Hennes första ord när hon kom tredje gången var: Jag mår bra! Mer salivutsöndring och även mindre med ögonmigrän. Livsenergin börjar komma tillbaka, hon är inte lika frusen heller längre. Hon är lyrisk och kan inte fatta det hela! Det känns som om jag kan ta hela världen i famnen sa hon.

Vid fjärde besöket sa hon att det är stor skillnad mot tidigare, saliven fungerar ännu bättre och hon är inte lika blå om händer och fötter och fryser inte alls som hon gjort tidigare. Efter förra behandlingen hade hon fått ett mycket kraftigt ögonmigrän anfall, ett tecken på att självläkningen gjort sitt jobb enkelt uttryckt. Därefter hade hon bara en enda gång känt en liten tillstymmelse till början av ett anfall men det släppte nästan omedelbart. Efter det sedan har hon inte haft någon mer ögon migrän alls.

När hon kom för femte gången berättade hon att det har varit en riktigt bra vecka, den bästa veckan hittills. Känner mig 10 år yngre, att gå till dig är det bästa jag gjort sa hon.
Fortsatt förbättrad salivutsöndring, mer energi, mindre frusenhet och ökad livsglädje.

Likadana fortsatta positiva förändringar upplevde hon när hon kom för sjätte gången.

Bättring

Förändringar vid sjunde besöket, salivutsöndringen fortsätter att öka, har nu saliv hela nätterna och varje morgon, bara någon gång ibland någon dag så blir hon lite munntorr. Då masserar jag bara lite i ansiktet så kommer saliven igen berättar hon.

Känner mig helt annorlunda, toppenbra, är hennes egna ord.

Förut var mina fingrar och tår helt blåa när jag varit ute men nu är det mycket mindre av den varan berättar hon. Smaksinnet har kommit tillbaka som hon inte haft på många år.

Hon har även börjat med Svenskdroppar, både oralt samt att hon fuktat en bommullstuss och fört in i hörselgångarna på öronen. Enligt en bekant har hon nu börjat höra lite bättre.

I skrivande stund så har hon nu varit hos mig på åtta stycken zonterapi-behandlingar, inklusive en kur med homeopati som hon fått ordinerad av min lärare Henrik Hellberg som förutom att vara zonterapilärare även är klassisk homeopat. Hon tycker att homeopatin varit mycket bra och den har säker bidragit en del också till det oerhört snabba tillfrisknandet som man väl dock måste kalla det hela! En kur med Björkaska har hon också hunnit med samt börjat dricka ett njurstärkande te.

Jag hör nu lika bra på vänster öra som på höger berättar hon (vänster har varit en del sämre än höger tidigare).

Hon sa att hon anser sig nu vara 50%, kanske 75% bättre sedan hon började gå på behandlingar hos mig  för sju veckor sedan – ett fantastiskt resultat måste man säga med tanke på att hon haft Sjögrens syndrom sedan över 14 år tillbaka!

Zonterapi är verkligen en fantastisk läkekonst som gör mig mer förbluffad över för var dag som går!
Den som funderar på att utbilda sig till Zonterapeut ska absolut göra det hos TEAM Hellberg Zonterapi AB (Stockholm och Öland)!


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

33 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Göte Larsson
Göte Larsson
Gäst
25 november 2017 kl 12:14

För Er som är intresserade av certifierade naturmedel med GMP certifikat kan det vara intressant att läsa referenser från användare av olika slag. Själv 76 år, med Bechterews reumatism och tidigare iriter i regnbågshinnorna 8-10 ggr per år samt svåra bihåleinflammationer som krävde genomspolning av inre bihålorna flera gånger har jag nu varit symptomfri från dessa helt o hållet i 9 år.
Jag äter dagligen 1 kapsel Klarin Perfekt som är den mest kompletta, och en tallbarkstablett a 144mg ( Fenoprolic ) denna kombinationen har räddat mina ögon / syn. De antiinflammatoriska effekterna är fenomenala i mitt fall. Klarar mig med 250 mg Naproxen nu 2 ggr dagligen mot muskelkramper i rygg / nacke. Har blivit fullt rörlig igen.
http://www.aktivsyn.se/referenser.html
Här finns båda produkterna: http://www.aktivsyn.se/men_prod.html
TIPS: Aktiv syn nu 10 år i Sverige. Kampanj till årsslut. Vid köp av 2 x Klarin Perfekt får man 2 månaders förpackning Fenoprolic Tallbarksextrakt gratis. ( marknadens starkaste o utan tillsatser )
498:- fritt hem i brevlådan. Faktura medföljer.
Annars kostar 249:- för 30 kapslar Klarin Perfekt = 1 mån. samt 249:- för tallbarken = 2 månader.

Helen lundquist
Helen lundquist
Gäst
25 november 2017 kl 10:54

Jag Har ,Sjögrens syndrom och fick diagnosen för ca 1 år sedan. Jag har ögondroppar och salivstimulerande tabletter. Ont i rygg och ledvärk till och från.Tycker det låter intressant med zonterapi. Bor utanför boxholm. Kan du rekommendera en zonterapeut i närheten

Charlotte
Charlotte
Gäst
7 november 2017 kl 19:25

Hej janne,
Har en mor med sjögrens och som har mycket besvär. Har du någon i gbg som du kan rekommendera?

Ann-Jeanette Johansson
Ann-Jeanette Johansson
Gäst
7 augusti 2017 kl 19:51

Hej Janne
Läste om kvinnan som hade fått hjälp
med sjögrens syndrom!
Har själv sjukdomen
Bor i göteborg ! Var kan jag vända mig
För att få hjälp ?
Hälsningar Ann-Jeanette

Seija Ahola
Gäst
20 januari 2017 kl 23:41

Hej Janne!

Jag har fått intressant läsning här från dig om sjögrensyndrom .Har själv fått diagnostiserat sjögrensyndrom för 6 år sen ,mycket besvärlig ,ingenting hjälper ,är mycket intresserad av alternativ behandling.
Vart skulle jag kunna vända mig till i Norrbotten ?? Bor i kalla Boden

Gullvi Strååt
Gullvi Strååt
Gäst
Reply to  Janne
10 november 2016 kl 12:34

Hej och tack för ditt svar. Nej, jag går på utredning för misstanke om Sjögrens. Jag fick diagnosen för någon vecka sedan men sedan ringde min läkare nu på förmiddagen och sa att reumatologen måste kolla igenom mig också. Jag har ju inflammationer pga psoriasisartit också, så jag avböjer ditt erbjudande.

Gullvi Strååt
Gullvi Strååt
Gäst
9 november 2016 kl 16:10

Hej! Har läst artikeln och det verkar intressant. Jag fick min diagnos Sjögrens syndrom för några veckor sedan. Min mamma fick det redan vid 28 års ålder. Det jag undrar över om denna kvinnan är om hennes problem med ögonen och torrheten gick över? Du skriver att hon blev bättre till 50% eller 75%. Då blev hon inte helt återställd då? Jag har en autoimmun sjukdom till att slåss emot, jag fick psoriasis 2011 och för tre år sedan började jag få inflammationer i mina muskel och senfästen både i armar och händer, ben och fötter så jag är på väg att få psoriasisartrit. Detta har gett mig högt blodtryck, folatbrist men vet ännu inte av vad. Jag har också IBS. När min psoriasis bröt ut åt jag strikt LCHF, så kosten borde ha gjort att det inte bröt ut, men tyvärr gjorde det så.

Ola
Ola
Gäst
3 april 2016 kl 21:05

Har fått diagnosen Sjögrens Syndrom. Bor lite utanför Stockholm och vill prova alternativ behandling. Vart kan jag vända mig ?

Kerstin Berminge
Gäst
29 januari 2014 kl 19:10

Det är inte “vetenskap och beprövad erfarenhet” som gäller numer utan s.k. evidensbaserade behandlingsmetoder”. Dem hittar man i en dator.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
28 januari 2014 kl 01:44

Av egen erfarenhet med alternativa metoder samt meditation kring varför det ofta fungerar har jag en fundering om att vi helt enkelt förstärker placeboeffekten på olika vis så att vi med sinnets makt inte enbart påverkar upplevelsen men att detta också ofta kan manifestera sig i kroppslig påverkan. Lite samma effekt som att kroppshållning kan påverka hormonnivåer i kroppen. Så frågan är om du får samma effekt genom att göra om din zonterapikarta och trycka på helt andra punkter.

Perra J
Gäst
5 januari 2014 kl 01:09

Janne: Tack för länkar till Ortobionomi-behandling i Göteborg, som du gav mig! Min sambo har nu börjat gå där, och hon meddelar positiva resultat redan!!! 🙂

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
4 januari 2014 kl 23:07

Hej Janne, trevlig utveckling sedan kurserna jag gick på 80-talet. Kul att läsa – tack. 🙂

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
4 januari 2014 kl 19:43

Ja ..och av speciellt intresse för dem som jobbar med olika meridian-terapier. Finns artikeln på engelska?

Thomas
Gäst
4 januari 2014 kl 00:04

Hörrudu Janne.

Vad tror du om zonterapi och bipolär sjukdom? En seriöst menad fråga.

Jag är inte nöjd med att knapra piller (kan ge oönskade effekter i framtiden) även om jag ofta framstår som en försvarare av psykofarmaka. För närvarande hoppas jag att min ständiga träning, både fysisk och mental, i framtiden ska hjälpa så pass att jag kan sluta med medicinering även om det inte är aktuellt just nu (det blir lite tokigt då).

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
3 januari 2014 kl 23:44

Betr. Pärs “..allvarliga sjukdomar och bör behandlas av folk utan bakomliggande vinstintresse och av folk som har en för detta ändamålet anpassad utbildning..”

..så kan jag tala om att alla komplementär/alternativ -terapeuter jag någonsin träffat har haft ..en för ändamålet anpassad utbildning.
Och jag vet att ingen av dem har orsakat en patient någon som helst skada – tvärtom!

Jag känner ingen inom sjuk’vården’ som jobbar gratis. Däremot känner jag många komplementär/alternativ -terapeuter som behandlar patienter (som inte har råd att betala) utan kostnad – båda bittida och sent dessutom!
Jag har själv gett otaliga akupunktur-behandlingar, kostråd, samtalsterapi etc. utan kostnad under mer än 30 år – helt enkelt för att patienten behövde hjälp och inte fått det inom den gängse sjuk’vården’!

Jag tycker det är oförskämt i högsta grad att påstå att komplementär/alternativ -terapeuter inte har en “..för ändamålet anpassad utbildning..” och lika fräckt är det att påstå att vi har “..vinstintresse..”..!!
Det är inte “..vinstintresse..” vi har – utan intresse av att hjälpa människor som mår dåligt.
Att arbeta med komplementär/alternativ -medicin ger verkligen inga stora inkomster ..och ingen säkerhet på gamla dar med t ex hög pension, bonusar etc ..tvärtom!

Kommentarer i stil med Pärs har jag hört ‘umpteen times’ under åren och har (.fanimej!) fått nog av ignoransen hos dem som anser sig ha “..en för ändamålet anpassad utbildning..”

Jag föreslår att man lyssnar på patienterna ..för en gångs skull!

Pär
Pär
Gäst
18 december 2013 kl 19:55

Hej Janne. Det du beskriver låter fantastiskt, om din beskrivning är riktig och kvinnan i fråga verkligen har blivit hjälpt är ju detta ett verkligt medicinskt genombrott.

Till en början vill jag påpeka att kristallyrseln du skriver om behandlas med vissa manipuleringar som puttar ut otolitkristallerna ur örats båggångar, samt med övningar som provocerar yrseln vilket lär hjärnan att anpassa sig efter den. Men nog om det.

Det stämmer att Sjögrens Syndrom är en sjukdom/samling av symtom som är väldigt svår att behandla, sannolikt för att orsaken är multifaktorell. En enda behandling är därför svår att ge, om du har funnit en metod som du kan påvisa fungerar i en kontrollerad studie blir jag jätteglad. Dock är det mycket vanskligt att enbart behandla med denna typ av okontrollerade metoder, speciellt eftersom det hos dessa patienter finns en ökad risk för lymfom (dvs blodcancer), sköldkörtelpåverkan samt leversjukdom (primär biliär cirrhos) som är allvarliga sjukdomar och bör behandlas av folk utan bakomliggande vinstintresse och av folk som har en för detta ändamålet anpassad utbildning.

Pär

Red
Red
Gäst
11 december 2013 kl 00:42

Tack för kommentaren Janne.

Lars Petersson
Lars Petersson
Gäst
10 december 2013 kl 23:17

Hej janne !
bor i helsingborg,kan du rekommendera någon duktig zon-terapeft här i krokarna.
har problem med kalla händer ,fått diagnosen artrostummar (kraftig smärta i båda tummarna.måste äta antiinflammatorisk medicin dagligen ,mår riktigt dåligt när jag inte använder dem.
Fått olika diagnoser som…mjukdelsreuatism,artros,artrit osv.Alltid värk i kroppen ibland lite ibland mycket men den finns hela tiden.
Tacksam för svar.

Mvh Lars Petersson

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
10 december 2013 kl 18:04

Härligt resultat Janne!

Så underbart för patienten – ett bättre liv! 🙂