Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Domedagsprofetior runt “klimathotet” utnyttjas för politiska intressen

publicerad 2 december 2013
- Henrik G

KlimathotetDen populära undergångsberättelsen om “klimathotet” drivs av individer som vill stärka sina karriärer och uppnå politiska mål. En del stödjer en världsordning där demokratin sätts på undantag. Det är dags att granska deras agendor, skriver en författare och två forskare på DN Debatt.

“Klimatet har blivit vår tids onda fiende och därmed en fråga som alla kan exploatera. En självgående maskin har skapats, och få verkar vilja stoppa den. Klimathotet har blivit så viktigt som födkrok och ideologiskt argument att fakta i målet inte längre räknas.”

“De stora medierna i Sverige har i stort sett köpt spelet. Katastrofhot är tacksamma att göra rubriker på. Den som vill diskutera hotet utdefinieras, med en logik som är obegriplig vare sig man ser till allmänt omfattade värderingar om att respektera mångfald eller till de pressetiska reglerna. Domedagsindustrin verkar finnas i en zon fri från journalistisk granskning.”

Läs hela dabattartikeln

Svenolof Karlsson, journalist och författare

Jacob Nordangård, filosofie doktor, universitetslektor

Marian Radetzki, professor i nationalekonomiDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq