Farliga julklappar – Skor är cancerframkallande!

publicerad 18 december 2013
Skomakaren Francesco, Italien. Foto: Anna Bölmark
ArcanumSkolan
Skomakaren Francesco, Italien. Foto: Anna Bölmark
Skomakaren Francesco, Italien. Foto: Anna Bölmark

En skomakare från Florens varnar för cancerframkallande skor och avslöjar bluffen bakom ”Made in Italy”. Skor kan ge dig cancer. Det säger skomakaren Francesco som jobbat i branschen i över tjugofem år.

Text och foto:  | Bild: Trots krisen har Dino en positiv syn på tillvaron och alltid ett leende redo för varje kund som tittar in.

Tidigare var inte skorna producerade i material som bestod av restprodukter från oljeraffinerierna. Då gjordes de i skinn eller av gummi. Vid mitt besök tar jag med mitt par av Hogan, där yttersulan förvandlats till ett vitt pulver. Min fråga som från början var: vad har hänt? fördjupade sig i flera hundra frågor. Svaren målade upp en skomakares värld, som inte bara består av brustna klackar och söndersmulade sulor, utan sträcker sig bort till ett globalt perspektiv på tillvaron.

Det faktum att Florens gator är riskabla för skor är inte tillräckligt för att säkerställa en skomakares överlevnad, livet som skomakare i staden hotas nu från flera håll.

Skosulan förvandlades till smulor och pulver

Foto: Anna Bölmark
Foto: Anna Bölmark

Förvåningen var stor när jag en dag upptäckte att sulan gick upp på mina relativt nya, och framförallt dyra (250 euro) Hogan-skor. Efter bara två års nyttjande, och en dags promenerande på Florens kullerstenstäcka gator, var det en chock att upptäcka att halva sulan på skorna förvandlats till – ett vitt pulver! Visst hade jag erfarenhet från Florens gator, där en och annan Gucci-klack hade fått lida skada. Det faktum att några av världens bästa skomakare finns just i Florens är kanske ingen tillfällighet. Men detta fenomen var något nytt för mig. Jag trodde att jag gick runt med en dos knark under fötterna, lugnt ovetandes om langarnas nya metoder.

Bild: Hogan-skorna som gått i smulor.

Mina onda föraningar visade sig som tur var inte vara förankrade i verkligheten, utan sanningen uppdagades vid besöket hos två olika skomakare vid utkanten av staden. Både Francesco och Dino kunde snabbt berätta att detta fenomen var något helt normalt. Så sent som dagen innan hade Francesco fått in ett par sportskor från Hogan med sulan som blivit till pulver. Dino hade satt på en ny sula på ett par stövlar, även de av märket Hogan.

– Sulorna görs av restprodukterna från oljeraffinerierna. Det är ett plastliknande material som utformats för att förvandlas till pulver efter två år. Allt för att de multinationella företagen ska se till att skorna inte håller så länge så att folk köper nya. Dessa företag har ingen garanti för sina kunder. Skorna kastas, och jag får mindre jobb. Den här utvecklingen världen går emot kommer inte hålla i slutändan, säger Francesco bekymrad.

Det är inte bara de multinationella företagens fel att Francesco och Dino har mindre jobb. Krisen har en stor roll i dilemmat. Men framförallt är Francesco orolig över det faktum att Kina tar över mer och mer.

– Kina har tagit hela världens marknad i sina händer. De producerar kondomer, julgranar och datorer genom att uttnyttja billig arbetskraft, även från kvinnor och barn. Om det kostar 1 euro för dem att producera ett par skor, så kostar det 10 euro i Europa. Kunden som köper skorna ”Made in China” tycker att han gjort ett kap. Har han gjort ett kap? Nej! I ett långsiktigt perspektiv skadar han sig själv. Inga av de pengar som Kina tjänar investeras i den Europeiska ekonomin, eller väldigt lite. Därför är vi alla ute på hal is.

Bild: Francescos skomakeri sett från gatan, Italien. Foto: Anna Bölmark
Bild: Francescos skomakeri sett från gatan, Italien. Foto: Anna Bölmark

“Made in Italy” är  egentligen “Made in China”

Ibland händer det att en kund kommer in med ett par skor ”Made in China”. Då händer det att Francesco berättar för kunden att plasten är cancerframkallande. Medan jag står i butiken och intervjuar kommer många olika typer av människor in: en nunna med gymnastikskor, en immigrant med två par stövlar som hans arbetsgivare har skickat honom att lämna in, en äldre moder med en vuxen son som kommit för att lämna in den andre sonens skor.

– Om du kunde göra om sulan på dessa skulle han bli så glad. Han har precis opererats och kommit hem från sjukuset. Han hade cancer, säger modern.

Francesco svarar henne:

– Akta dig för det här materialet av sulor. Det är cancerframkallande. Jag rekommenderar att du köper ett par nya skor åt din son för dessa är hälsoskadliga.

Sedan förklarar han:

– De flesta skor som görs idag är inte gjorda av skinn, utan är en produkt från oljeraffinerierna. Fötterna svettas inne i skorna, huden andas. När fötterna kommer i kontakt med skornas ohälsosamma material är det inte underligt att inflammationer kan uppstå, ibland tom cancer.

Hur kommer det sig då att berömda Italienska märken såsom Geox, Hogan, Ferragamo, Gucci, Dolce & Gabbana, Diesel kan få kalla sig för ”Made in Italy” när de till mestadels är gjorda i Kina?

– Den italienska lagen säger att bara 30 % av skorna behöver sättas ihop i Italien. I verkligheten produceras skorna helt i Kina, men utan märke på. Märket sätts på här, sedan läggs skorna ner i en låda, och så får de etiketten ”Made in Italy”, medan de i själva verket är ”Made in China”.

Troligt är att det idag är svårt att få tag på ett par skor som verkligen är ”Made in Italy”. Möjligtvis om man är beredd att gå till en skomakare för att få sina egna handgjorda skor. Är man förmögen nog att betala en sådan summa, kan man även inhandla ett par skor hos Stefano Ricci, den enda butik i Florens där man kan vara säker på att allting är ”Made in Italy”.

Francesco känner sig nedslagen.
– Idag finns det ingen som vill lyssna på en. Det är svårt att gå emot de multinationella företagen. Om någon går motströms blir man lämnad ensam. Men jag försöker ändå följa mina ideal, därför känner jag mig oftast lämnad åt mitt eget öde. Jag lever i min egen värld, där jag har mina egna värderingar och ideal. Idag finner jag dessvärre inga människor med vilka jag kan dela dessa ideal. Därför föredrar jag att leva ensam.

Dino, som jobbar några kvarter bort, öppnade sin skomakarbutik för tio år sedan, efter fjorton års erfarenhet i yrket. Även han har känt av krisen. Samma problem med trasiga Hogan-skor och andra märken ”Made in China” är vardag även här.

– På grund av att det på en social nivå anses deprimerande att vara skomakare är det inte många idag som vill syssla med skor. Men jag älskar mitt yrke och är stolt över det jag kan. Jag har lärt mig i stort sett allt om skor: från att skapa en sko till utformningen av bekväma sulor.

Hans skomakaraffär ligger bara några hundra meter från torget Piazza Dalmazia där två afrikaner sköts till döds av en fascist för två år sedan. Förutom den dåliga ekonomin, är rasismen en negativ biprodukt av krisen. Människor har i alla tider behövt någon att skylla på när saker och ting går dåligt.

Köp Japanska skor

Dino är dock hoppfull inför framtiden.
– Jag tror att ekonomin kommer vända förr eller senare och folk kommer få det bättre igen. Jag är inte rädd att förlora mitt arbete, för jag har så många gamla kunder och folk är nöjda.

Damen i butiken instämmer glatt.
– Dino är ”bravissimo” (jätteduktig) på att laga skor.

Han ser även en lösning på problemet med Made in China, och hur man ska göra för att komma ifrån den onda konsumtionsspiralen av dåliga kvalitetsprodukter:
– Köp Japanska skor, för de brukar inte vara ”Made in China”. Ett märke som jag starkt rekommenderar är Onitsuka. De är för det mesta gjorda av skinn, har en liknande modell som Hogans, men håller betydligt längre. De är även bekväma för fötterna.

Hur gick det då för mina Hogan-skor?
Jo till slut valde jag att få dem lagade. Jag valde att gå emot den utstuderade plan som de multinationella företagen har arbetat fram – att kasta dem i soptunnan.

Skomakaren var tvungen att ta bort hela undersulan för att ersätta den med ett material av kork, som lär vara bra för fötterna (till en kostnad av 20 euro för bägge skor). Nu återstår att se hur länge jag kan gå i dem denna gång.

Äventyren hos skomakaren var iallafall värt besväret. Jag upptäckte nämligen att skomakare inte bara är bra på att laga skor, utan tycks även vara duktiga psykologer, talare, ekonomer, fotdoktorer och ett socialt stöd för de ökande antalet ensamma människorna i dagens samhälle.

Se upp för mjuka, släta, oljiga sulor

Vad kan du då som konsument göra för att inte hamna i multinationella företagens rävsax?
Undersök materialen innan du köper produkterna! För att undvika cancerframkallande produkter måste du vara noggrann med att inte inhandla farlig plast eller ämnen som kommer från oljeraffinerierna.

I fallet med Hoganskorna, kan man vara uppmärksam på sulan: har den en mjuk, slät, oljig konsistens (när du stryker fingret över den så är den glattig), då ska man undvika dem.

Endast vi som konsumenter, har makten att genom våra inköp rösta för de produkter vi vill se på hyllorna i affärerna.

Nu är det upp till dig att bedöma: vill du ha skor av cancerframkallande material? Känner du dig nöjd med ett par dyra märkesskor om de går sönder bara efter något års användning?

Jag tror ingen önskar sig en världslig utveckling där de multinationella företagen har makten att manipulera konsumenterna, förgifta oss och vår miljö, endast för sin egen vinnings skull.

Välj bort “Made in China”, välj fötternas välgående och ditt eget samhälles välmående!

Text och foto: 


ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *