Narkolepsigåtan löst: Det var inget fel på vaccinet – Det var fel på immunförsvaret

publicerad 23 december 2013
- av NewsVoice
Vaccinering. Foto: Chang Duong. Licens: Unsplash.com
Neurosedyn- och narkolepsiskandalen. Montage: NewsVoice
Neurosedyn- och narkolepsiskandalen. Montage: NewsVoice

Efter att Sveriges befolkning vaccinerat sig med Pandemrix mot svininfluensan 2009, drabbades hundratals barn och ungdomar av narkolepsi, men vad som gjorde att Pandemrix gav narkolepsi har varit en gåta fram till nu.

Amerikanska forskare har nämligen kommit fram till att det kan bero på att kroppens eget immunförsvar börjat bryta ner de sömnreglerande cellerna i kroppen av misstag. Kroppens eget immunförsvar överreagerade och det kan vara förklaringen till att folk fick narkolepsi av Pandemrix.

Läs mer i SVT