Ryssland startar ny nyhetsbyrå – Barnkanalen utbildar barn med vuxna utklädda till kiss och bajs

publicerad 9 december 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Barnprogram-SVT-kiss-bajs

DEBATT. Det pågår ett opinionsbildande informationskrig i media mellan Europa och Ryssland och Barnkanalen hamnar i centrum. Idag meddelas att Putin lägger ned landets största nyhetsbyrå och startar en ny. Reaktionen kom snabbt. De svenska medierna kopierar och klistrar in ett pressmeddelande från TT/AFP. Syftet är att förlöjliga Putin och peka ut chefen på den nya nyhetsbyrån som en homofobisk och högerinriktad person i Putins koppel.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil från SVT

Den masskopierade texten:

“Putin rör om bland ryska medier

Rysslands president Vladimir Putin har överraskande lagt ner en av världens största nyhetsbyråer och låtit den uppstå på nytt – med nytt namn och med det kända nyhetsankaret Dmitrij Kiseljov som ny chef.

Åtgärden har väckt stor uppmärksamhet, inte minst på nyhetsbyrån Ria Novosti, vars personal fick läsa om nedläggningen på Kremls egen webbplats.

Kiseljov har gjort sig känd som en högerinriktad, homofobisk, USA- och inte minst svenskfientlig profil som ofta anklagas för att vara en enda husbondes röst, det vill säga president Putins.

Den nya nyhetsbyrån ska heta Rossija Sevodnja (Ryssland i dag) och ska också omfatta radiostationen Golos Rossij (Rysslands röst) som varit regeringens radioröst i utlandet.” – Källa: TT-AFP

Den kopierade texten dök idag upp i nästan alla svenska medier som genom ett trollslag, se hela listan.

Svensk statlig kiss- och bajs-TV för barn på Barnkanalen

Putins nya nyhetsbyråchef Dmitrij Kiseljov har å andra sidan nyligen förlöjligat svensk TV, men det är inte grundlöst. Kiseljov påpekar att SVT sänder barn-TV (Barnkanalen) med programledarna utklädda till kiss och bajs med namnen “Biss och Kajs”.

Barnkanalen
Barnkanalen

Nu är det inte bara ryssarna som reagerar på svensk kiss- och bajs-TV. Vad de svenska medierna inte kan tänka ut är att Ryssland nu informerat Europa och andra delar av världen att svensk “stats-TV” à la SVT klär ut vuxna programledare i kiss- och bajsdräkt med avsikten att utbilda svenska barn om ..tja…vad?

Effekterna är, enligt Kiseljov, att svenska barn gör sexdebut allt tidigare och en dramatisk ökning av aborter bland unga flickor, skriver Metro.

Sekvensen från “Biss och Kajs” väcker förvåning hos ansvariga på SVT.

“För mig är det märkligt och obegripligt. Det är totalt taget ur sitt sammanhang, säger Kristina Colliander, programchef SVT Barn”. – Metro

Vilket sammanhang det är vi ska förstå och hur vi rätt ska placera bajskorven och kisset, enligt  Kristina Collianders idévärld, är dock oklart.

Det som svenskmedierna som vanligt gör härnäst är alltså att passa på dra till med de gamla vanliga du-är-dum-argumenten. Denna gång påpekas att den nya ryska nyhetsbyrån minsann ska styras av en homofob, högerinriktad och svenskfientlig profil.

Opinionsbildning: 1 – 0 till Ryssland

Så vem leder opinionsbildningen för dagen? Personligen anser jag att det står 1 – 0 till Ryssland.

Eftersom den nya ryska nyhetsbryån Rossija Sevodnja inte ens har startat är det bara spekulationer som de svenska medierna sprider. Dessa rykten står mot fakta att svensk stats-TV (SVT) försöker utbilda barn med vuxna utklädda till kiss och bajs.

Se fakta nedan om hur det svenska, nordiska och europeiska mediekongklomeratet är arrangerat.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Fakta

TT Nyhetsbyrån (tidigare Tidningarnas Telegrambyrå AB,  dvs TT) är en nationell nyhetsbyrå i Sverige. TT bildades 1921 av en grupp storstadstidningar som tog över telegrambyrån De förenade byråerna (DFB), tidigare Svenska Telegrambyrån. År 1922 uppgick även Presstelegrambolaget i TT.

I en stor omorganisation 2013 blev Tidningarnas Telegrambyrå, Scanpix, TT Spektra och Svenska Grafikbyrån tillsammans TT Nyhetsbyrån. I TT-Gruppen ingår även content marketing-företaget Uppdragsmedia samt TT Kompetens.

TT Nyhetsbyrån äger även 66 procent av omvärldsbevakningsföretaget Retriever.

Cision räknar sin svenska historia från 1892 och Svenska Telegrambyrån. Företaget hette då Pressurklipp som samlade ihop tidningsartiklar till sina kunder samt har även gått under namnet Observer.

Mediearkivet är en betaltjänst med Nordens största digitala nyhetsarkiv innehållande tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress från 1990-talet till nutid.

Aftonbladet drev tillsammans med Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten Mediearkivet fram till ca 2004. År 2004 köptes Mediearkivet AB av Schibsted och ägs nu av Retriever Sverige AB.

TT Nyhetsbyråns reportrar befinner sig också ofta utanför redaktionen, särskilt för att kunna bevaka utrikeshändelser eller rapportera om sportnyheter. Utlandsnyheterna grundas på TT Nyhetsbyråns egna korrespondenter, internationella nyhetsbyråer (exempelvis Reuters och AFP) samt de nordiska ländernas nyhetsbyråer.

AFP är efter den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) och brittiska Reuters världens tredje största nyhetsbyrå, med 110 agenturer och 2000 medarbetare i 165 olika länder.

Källa: Wikipedia

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice