Dr Erik Enby om cancerns uppkomst – Det är mikroorganismer i blodet

18

Erik EnbyInom journalistiken talar vi ibland om “visselblåsarna”, de som i hård motvind vågar slå larm om orättvisor, pekar på missförhållanden, tjuv- och rackarspel, gärna inom etablerade och högt värderade verksamheter som inte väjer för att gå till hård motattack.

Text: Thomas Bibin | Foto: Canal Second Opinion

Den legitimerade läkaren Erik Enby är en sådan visselblåsare och de han utmanar är inte vilka som helst. Läkarskrået, det medicinska etablissemanget och dess övervakande institutioner är något av det tuffaste motstånd man kan välja i det här landet. Om detta handlar hans bok, fylld av berättarglädje, liksom av hans kärlek till frun Gunnel…och läkekonsten!

Vid sidan av sin vanliga verksamhet på sin egen mottagning med till största delen samma metoder och medicinering som på andra håll, så forskade Enby i uppkomsten av allvarliga sjukdomar som cancer och andra tumörbildningar.

Enbys “fynd” var att det var växtlighet, alltså mikroorganismer, i blodet som la grunden till sjukdom. Och han förstod varför vissa (men långt ifrån alla) folkliga “alternativmedicinska” metoder faktiskt fungerade. Som t ex att askorbinsyra (C-vitamin) hämmar mögeltillväxt, samma med pepparrot eller vanlig filmjölk…. Alltså egentligen inget konstigare än att läkare då och då ordinerar frisk luft och raska promenader. Men han konstaterade också att det verkligen inte var alla alternativmedicinska metoder som fungerade!

Problemet var Enbys tes om växtlighet i blodet, det blod som av läkarvetenskapen ses/sågs som sterilt så länge man inte var drabbad av någon allvarlig sjukdom. Han kom att ägna sitt yrkesliv åt denna växtlighet, liksom åt behandling mot den. Detta i sin läkarmottagning på Karl Johansgatan i Göteborg.

Han skrev flitigt om sina fynd i medicinsk press och egna rapporter och kom att driva uppfattningen att växtfloror i blodet kunde orsaka kroniska sjukdomar. Hans behandling gick ut på att hämma den mikrobiologiska växtligheten i kroppsvätskor och vävnader, en växtlighet som skadar vävnaderna. Och det räcker inte att ta bort de skadade vävnaderna. I första hand måste man också eliminera den infektion i kroppen som ligger bakom svulsterna.

Men lika lite som den etablerade sjukvården kunde rädda alla patienter, så kunde inte heller Enby det. Men i Enbys fall blev det hans öde. En av hans patienter som senare avled, inte av behandlingen, men väl av sin sjukdom, blev gnistan som tände präriebranden.

Det startade med TV3 och gick sen vidare via kvällspressen. Enby var en charlatan. Eller Dr Död! som klottrare skrev på huset där han bodde. Däcken på hans och fru Gunnels bilar skars sönder. Smädelser på familjens ytterdörr. Senare samma år, 2006, återkallades hans läkarlegitimation.

Två år senare, 2008, tilldelades tyske professorn Harald zur Hausen Nobelpriset i medicin sedan han upptäckt att virus kan orsaka livmoderhalscancer. En sen tröst för Enby att de båda gentlemännen kommit till samma slutsats, nämligen att tumörbildning kan ha samband med infektioner.

I december 2011 får Enby besked från Europadomstolen att man inte tar upp hans fall. Formellt sett var hans karriär därmed avslutad i vanära. Jag tror att eftervärlden kommer att se den på ett helt annat sätt.

Text: Thomas Bibin, journalist


Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lotta
Lotta
Gäst
19 januari 2014 kl 15:43

Jag fann en artikel om opastöriserad mjölk på newsvoice faktiskt. Ville bara lägga in den som rekommenderad viktig läsning.
https://newsvoice.se/2013/03/11/pastorisering-av-mjolk-ger-sjukdomar-och-forstor-viktiga-amnen-i-mjolken/

Lotta
Lotta
Gäst
19 januari 2014 kl 15:02

Johanna Nilsson
Det jag sa om mjölken var egentligen inte ett råd för cancerpatienter utan ett råd för att bidra till en god tarmflora. Nu talar jag absolut INTE om pastöriserad mjölk utan om Opastöriserad, ffa syrad sådan….det är en stor skillnad. Den opstöriserade har kvar enzymen (och goda bakterier) som hjälper kroppen att bryta ner laktosen. Jag kan inte dricka vanlig köpemjölk, men jag kan dricka opastöriserad. Men det kanske borde bli en egen artikel någon dag…
Min kommentar var främst riktad till uttalandet om att vi behöver mikroorganismer…som någon sa här i tråden.
Det är sant. Men det är de goda vi vill ha inte de dåliga och inte överväxt som i ett sunkigt akvarium. Det är det dr Enby talar om.
Sen detta om huruvida healing kan hjälpa och känslomässigt inre arbete. Det står inte i motsatsförhållande till varandra. Ska man läka bör man ta det på alla planen samtidigt. Fysiskt, känslomässigt, mentalt, andligt.

Johanna Nilsson
Johanna Nilsson
Gäst
18 januari 2014 kl 12:30

Dr Gonzales har helt kopierat sitt koncept ifrån Dr Gerson. Och det är inte calcium det handlar om ut kalium. Dr Gerson blev influerad av Naturalister ifrån 1800 talet.

Största problemet är inte att stoppa cancerväxten utan att hantera alla gifter som kommer utav nedbrytningen av tumörvävnaden runt om i kroppen. Och det är här kaffelavenemangen kommer in. Men det Dr Gerson sannolikt missade var vikten av njurarna i reningen. Och det var det som Dr Bernard Jensen tog vidare.

Dr Gerson vittnade för övrigt i kongressen på 40-talet om sin framgångsrika. Det var en stor debatt om naturopaterna eller medicine doktorerna skulle få leda kampen emot cancern. Eftersom det inte gick att tjäna några pengar på en fruktdiet med lite kaffelavenemang blev det naturligt kemikalievägen med cytostatika utvecklade i nazisternas koncentrationsläger.

Genom operation Paperclip fick Dr Gerson återigen ta upp kampen emot samma krafter som en gång hade fördrivit honom ifrån Tyskland.

Det slutade med att han blev arsenikförgiftad.

Hans dotter Charlotte Gerson har fortsatt kampen ifrån Mexico. Det finns en del dokumentärer som är väl värda att se på tuben. Charlotte är nu en bit över 90 och är fortfarande vital och stark.

zorias
Gäst
18 januari 2014 kl 10:04

Underbar intervju!!! Tack, Erik Eneby för att du vågar gå emot strömmen och säger så som det är!

Johanna Nilsson
Johanna Nilsson
Gäst
17 januari 2014 kl 11:23

Downs syndrom är ett kromosonfel och ärvs inte genetiskt så din referens är åt skogen.

Vad är det du funderar över jag debatterar inte med dig. Jag försöker sprida sanningen bakom hur människokroppen kan läka.

Du kommer aldrig att bli frisk ifrån cancer genom att ingestera mängder med kalk ifrån ett kalkbrott eller läsa brandon bayes resan.

Parasiterna och virusena missförstod du också. Jag sa inte att de inte var orsaken. Jag menar att orsaken till att dom finns i första taget är människokroppens miljö. SV-40 viruset är ju ett numer välkännt exempel på vad virus som med vilja tillsats i vaccin gör med oss.

Gersonklinikerna har jobbat framgångsrikt med cancer ifrån tidigt 30-tal och blivit jagad av AMA så det tål nog att lyssna till dem.

Till lotta : Oj rekommedera aldrig mjölkprodukter till någon som är cancersjuk. Det är som att hälla bensin på en brasa. För det är väll cancer som artikeln handlade om.

Människan kan inte alls hantera mjölkprodukter på ett bra sätt efter 2 års ålder. Har du aldrig tänkt på att du blir slemmig i halsen efter ett par glas mjölk?

Lotta
Lotta
Gäst
16 januari 2014 kl 11:13

Dr Enbys forskning är viktig. Det han utsatts för är en skandal och en förlust för allmänheten.

Kropp och själ är ett….även om känslorna kan skapa cancer, så utesluter inte det den fysiska biten, allt hänger samman!
Svamptillväxt, mögel och parasiter gynnas inte i en basisk miljö. Mikroorganismer som håller efter skadliga bakterier är en annan sak. En bra diet borde då vara fermenterade grönsaker, opastöriserad mjölk, helst syrad typ filbunke, sen att undvika socker och mögelbildande vetemjöl etc.

novastepmnilsson (fd pmnilsson)
novastepmnilsson (fd pmnilsson)
Gäst
15 januari 2014 kl 22:53

Ja Downs syndrom är en sådan sjukdom.

Alla har sitt EGET arv (från sig själv via föräldrarna…).
De som inte har vår slags sjuka vård och fattiga mat och massa konstlat, har inte cancer. Men om man får våra omständigheter och livsförhållanden så kan alla få det, eller vikla symptom eller sjukdomar som helst. Enligt den man blivit till, den kropp man fått, så har man sina svaga länkar, eller om man vill tala om gener, också. Där kan det ju då brista först.

Men jag är inte säker på vad du åsyftar Johanna, egentligen. Vad vill du ha sagt?

Johanna Nilsson
Johanna Nilsson
Gäst
15 januari 2014 kl 18:58

Ett stort misstag är att människor inte begriper genetik och tid samt arv. Gener kan slås av och på. Det finns således inte per automatik genetiska sjukdomar. Däremot genetiska svagheter.

Det går att vara mer benägen att få en viss typ av cancer exempelvis. Detta kan ärvas. Men benäghenheten att få cancer kan också minska och retardera genom kost och fasta. Det var det Bernard Jensen konstaterade efter att ha studerat 1000 tals patienter och utvecklat iiridologin. Han såg att kroppssvagheter utvecklades på åratals sikt vid förändringar av kost eller livssituation. Däremot är konceptet sjukdom ej applicerbart på iridology så det går inte att se att en patient har cancer.

Han märkte också att mönstrena i iris ärvdes från föräldrarna. Men att dessa mönster förändrades när patienten levde på ett bättre sätt eller försämrades snabbare vid destruktivt leverne.

https://www.youtube.com/watch?v=oqO80rqX9No Dr Morse ger här en bra introduktion.

novastepmnilsson (fd pmnilsson)
novastepmnilsson (fd pmnilsson)
Gäst
15 januari 2014 kl 16:08

Erik Enby har rätt. I en kropp som är basisk så har man inte en miljö där organismer som vill ha en till att bli till mull kan leva. Socker är dessa livs andra hälft, eller myntets andra sida. Det är de organismerna, svamp och annat, som planterar suget i ens sinne och ger en impulser till att vilja ha sött. Man tror det är en själv, men det är inte fallet. Cancersjuka barn får glass att äta på sjukhus… – de är så förryckt och ondskefullt. Att syresätta sig och inta mycket mineraler är nödvändigt. Maten idag är så utarmad, och få har fått perverterad smak, allt är perverterat… och vad eliten vill ha i förarsätet… – när de där dåliga organismerna styr ens tankar och förändrar ens biokemi, då är det inte så lätt kanske, utan man blir som slav under vad de kräver. Då blir man sjuk, och dör. Syret har också minskat. Mycket syresättning och att höja sitt ph, det är det viktiga när man har cancer. Nu vill de att “en av tre får cancer” – de har sista tiden massivt fört ut det i all media i stora annonser, och affischer på stan, etc. Oerhört elakt och kriminellt. Detta ökar cancern, det är väl de de vet. Fruktansvärd “triggering” av folks medvetanden, lämna ord i bakhuvudet. Vad folk tar in det blir dom. Tro inte på dom, bara se deras försök till “programmering” som onda spratt. Inte så svårt att förstå att det är just forskning som är medansvarig till dagens massiva utbredning av cancer och annat. Cancer är en guldkalv. Man får dessa dagar slängt i ansikte “1 av 3 får cancer”, via enorm annonsering. Så Jan Björklund och propagandabyrån svt och “alla”, talar alltid om att satsa på forskning. Snart reagerar vi på allting… vad som helst – tål inte det eller det – och den sjuka industrin gör high five… Cancerfonden är ett bolag som har det väldigt lätt nu för tiden att dra in enorma pengar. De är en väldigt ondskefull företeelse. Ju mer pengar de får in ju mer kommer folk att bli sjuka i längden. Jag mår nästan illa när jag ser folk gå omkring med Rosa bandet, eller när det ska vara en gala på tv som ska utse årets gala… Väldigt vad somliga tror på “forskning”. Forskning är inte till för att “hjälpa människor”, utan jag… Read more »

johanna nilsson
johanna nilsson
Gäst
11 januari 2014 kl 10:13

Det här med känslotillståndet har naturligtvis mycket att göra med läkningen eftersom rädsla paralyserar kroppen. Vad händer när en människa får Cancer? Jo rädsla. När kroppen blir paralyserad då kan den naturligt inte läka som den ska. Stress har samma funktion. I grunden är det balans i binjurar / hjärnans körtlar / sköldkörtel som styr detta. Vad Dr Gerson upptäckte var att om patienten befann sig hos hans center klarade sig ungefär 75 % av patienterna som kom in till honom. Men om de prövade med terapin hemma var det mycket mindre framgångsrikt. Känslan av att vara hos honom reducerade stressen. (här borde ju folk på en gång fundera över vad som händer med människors överlevnadsmöjlighet när försäkringskassan jagar cancersjuka) Bakterier virus parasiter trivs ivadå ? Jo ett kulturellt medium som är mottagligt för dem. Människokroppens miljö går att reproducera i ett labb och man vet sedan länge att det är kulturella miljön som avgör om en bakterie virus parasit trivs. Inget konstigt. Man har också konstaterat att när syrenivån understiger ett visst tal får vi per automatik en grodgrund för mikroorganismen –> cancer. Det är grundmekanismen i cancer inte virus eller bakterier. De är bara ett symptom. Hur gör man då för att bli av med Cancer när den väl har etablerat sig. Ja det första är ju att eliminera alla former av stress och det kanske bara kan åstakommas om man kommer under vård på ett center där man verkligen vet vad man talar om. Ett Gerson center exempelvis. Sedan är det bara att börja jobba med det kulturella mediet. Ni har ju sannolikt spenderat stora delar av livet med kött och mjölkprodukter som har skapat en perfekt grogrund för organismerna? Börja med färskpressade citrusjuicer för att rensa ut cellerna. Lägg därtill örter som hindrar tillväxten. Finns olika örter beroende på vart cancern sitter och typ av cancer. Se framförallt till så att njurarna filtrerar och att lymfsystemet har tryck(binjurarna). Många tänker bara på levern det är ett stort misstag att folk fokuserar extremt mycket på levern men glömmer den viktigaste reningen – lymfan och njurarna. Be till gud. Se till så att du har något att leva för. Om systemet är i väldigt dåligt skick lägg till ozon eller hyperbariskt syre. Irisdiagnostik enligt Dr Bernard Jensen (iris kan ändras om kroppens tillstånd ändras) kan ge bra ledtrådar. Utnyttja TCM från en riktig mästare som kan svara på… Read more »

Merlingen
Merlingen
Gäst
8 januari 2014 kl 11:46

Så långt tillbaka vi kan se av mänsklighetens göranden. Så har nästan alltid den som förstått mer än andra, upptäckare, föregångare, snillen mm. Systematisk motarbetats, dödats, fängslats eller på annat sätt nedgjorts av samhället. Ofta dyker sedan denna kunskap upp igen hos cyniska, giriga företag som då tillåts använda kunskapen av makten. Samma makt som kanske dödade upphovsmannen. Mönstret är det samma, det är bara finessen som skiljer genom årtusendena. Är människan högt utvecklad, troligen! Men inte på gott uppförande med artfränder. Där ligger grodorna längre fram…………

Henning Witte
Gäst
6 januari 2014 kl 00:00

Tack Janne, vet man av vem?

Janne
5 januari 2014 kl 21:35

Henning Witte, tack för länken. Men Dr. Hamers son dog inte i någon bilolycka, han blev skjuten på Korsika.

Ivan Björn
5 januari 2014 kl 14:37

@ Perra Betty Shine http://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Shine hade som regel att komma överens med den sjuke att hon ska ge 4 healing sittningar. Visar sig ingen resultat på dessa så avbryter man. På detta sätt behöver man inte ge till någon falska förhoppningar och skina personen på massa pengar. Med healing är det t.ex. så att antigen hjälper det i stort sätt omedelbart d.v.s. att förbättring eller total tillfrisknande kommer på enda sittning eller några sittningar.
Alltid är det samspel mellan givaren och mottagaren.

Henning Witte
Gäst
4 januari 2014 kl 22:14

Håller med Janne, det är precis tvärtom: det är mikroorganismerna som botar cancer, inte vållar. Se närmare om cancerläkaren Ryke Geerd Hamers forskning på White TV: http://www.whitetv.se/sv/du-aer-sjaelen-inte-kroppen/760.html
Hamer förlorade också sin legitimation, hamnade i tysk fängelse och fick fly till Norge…

Perra J
Gäst
4 januari 2014 kl 11:54

När det gäller cancer känner jag mig alltjämt lite lost. Det är många som “minsann vet” exakt vad det beror på, att man kan tappa sugen och förlita sig på den etablerade vården, som är kriminell. Jag läste Ty Bollingers bok Cancer – think outside the box, som är fantastisk (alla borde läsa, jag har den som pdf), dock kan man bli förtvivlad över denna ENORMA pletora av olika alternativa vägar att behandla cancern, där var och en utger sig ha funnit den rätta vägen. Så om man får cancer, vilken ska man välja? Faktum är att många av dessa alternativa vägar också är enormt dyra behandlingar.

Något som kan “förenkla” valet är att alternativ vård enligt lag inte får behandla cancer. Om jag är korrekt informerad.

Om man engagerar sig lite mera kan dock finna en röd tråd. Socker är en stor bov i dramat, även vad gäller cancer. Därför är det intressant att se hur diabetesvården utvecklas, och inse att all forskning styrs av livsmedelsföretag och läkemedelsföretag. Jag misstänker att de har ingått en ohelig allians. Cancer och diabetes “odlas” (ursäkta uttrycket) av livsmedelsföretagen, och sedan skördas det av läkemedelsföretagen.

Janne
4 januari 2014 kl 09:51

Mycket bra skrivet Ivan Björn! Det är det mentala, emotionella och framförallt själsliga som är grunden till vår fysiska organism, det är något vi inte får glömma men den biten har helt missats inom skolmedicinen där själen fortfarande inte är erkänd.
Det som de däremot har erkänt är att tankar och känslor kan framkalla sjukdom, och då speciellt psykisk sjukdom, som de med stor glädje behandlar med kemikalier till höger och vänster vilka inbringar gigantiska vinster varje år för läkemedelsindustrin.

När det kommer till cancer så tror jag tyvärr inte heller på Dr. Erik Enebys synsätt, tror då mer på Dr. Gerhard Ryke Hamers forskningsarbete: http://www.2000taletsvetenskap.nu/artmedlem/hamer.htm

Ivan Björn
3 januari 2014 kl 10:59

Allt finns i människan, även alla potentiella sjukdomar. Dessa sjudomar aktiveras med hjälp av människans vibrationer (negativa vibrationer) t.ex. bitterhet, rädsla, hat o.s.v. Den esoteriska kunskapen säger oss att hela Universum finns i oss samtidigt som vi är en del av Universum. Om hela Universum finns i oss så finns det även all potential för oss att skapa vår verklighet med hjälp av de vibrationer vi sänder ut… Hela läkarvetenskapen vill få oss att tro att hotet kommer utifrån. Rädsla för bakterier och mikroorganismer utifrån! Men det finns inget där ute. Allt finns inom oss. Dr. Erik Enby har alltså varit på rätt spår då han inte såg blodet som steril om jag förstår det rätt. En annan sak som borde beaktas är att en människa består till minst 70% av vatten. Då kan man fråga sig vad det är som håller en människa ihop. Men apropå vatten så finns det forskning om den att hur man programmerar den så får man resultat fram. Bittra tankar i det medvetna eller undermedvetna = bitter resultat! 🙂 Berättelsen om resan hem! År 1992 fick Brandom Bays veta att hon hade en tumör stor som en fotboll i magen och hon kastade sig in i en märklig, djupt självanalyserande och till sist frigörande healingresa. Bara en kort tid senare förklarades hon fullt frisk – inga mediciner, ingen operation, ingen tumör. Den självläkande process som Brandom Bays skapade sedan dess befriat tusentals människor från livslånga känslomässiga och fysiska blockeringar. I boken låter hon oss ta del av sitt unika arbete och starkt transformerande metoder. Resan leder oss direkt till det som är roten till varje långvarig problem och ger oss redskap för att äntligen och definitivt lösa dem. De mäktiga processerna åstadkommer djupa och varaktiga resultat. Kronisk smärta försvinner. Oro, depression och sexuella blockeringar löses upp. Problem med självkänsla sorg och vrede går upp i rök, missbruk upphör och sjukdomar botas. Reseprocessen hjälper dig att bli av med emotionella och fysiska blockeringar, att utnyttja ditt eget inre, uppleva gränslös glädje och bli fri. Brandom Bays ISBN 978 91 534 3184 8 Länk: http://ivansbj.blogspot.se/2013/12/vatten.html Kroppen talar till dig! I mer än 25 år har Lise Bourbeau studerat sambandet mellan emotionella och mentala tillstånd och olika sjukdomar. I kroppen talar till dig avslöjar hon hemligheter om sambandet mellan kroppen och själen, och ger kraftfulla verktyg för läkning. Författaren menar att insikt i orsakerna bakom sjukdomar, samt… Read more »