JK förundersöker ej KI-anställda som läckte till media

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 januari 2014
- NewsVoice redaktion

Karolinska institutetJustitiekanslern inleder ingen förundersökning om brott mot tystnadsplikten efter att två anställda vid Karolinska Institutet lämnat uppgifter till journalister, skriver Journalisten.

När KI genomförde en internutredning på en forskare som misstänktes för ekonomisk brottslighet, då denne ska ha tagit forskningsanslag från EU i egen ficka, passade två anställda vid KI på att läcka information till Sveriges Radio, TT och ett 15-tal tidningar.

Justitiekanslern slog fast att det rörde sig om uppgifter som faller under meddelarfriheten. Anmälaren hade även anmält de två utpekade uppgiftslämnarna för tjänstefel.

JK konstaterar:

”Att en företrädare för det allmänna lämnar uppgifter till en journalist vid en tidning eller vid Sveriges Radio innefattar inte myndighetsutövning och det kan därför inte heller vara fråga om tjänstefel.”

Källa: Journalisten

ArcanumSkolan 2024

Relaterat

KI-forskare riskerar åtal för ekonomisk brottslighet

Forskare på Karolinska Institutet (KI) fick sparken pga misstänkt förskingring


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq