Kommunalråd i Karlstad befarar svart marknad för Bregott – Vill ha tvång på light-fett

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 januari 2014
- NewsVoice redaktion
Monique Forslund

Niklas Wikström,   FPDEBATT. Smörupproret i Karlstad har nått Monthy Python-nivå. Karlstad kommun har beslutat att införa tvång på light-fettprodukter till skolbarn och förbud på smör. Tidigare fanns valet mellanmjölk och Bregott. Föräldrar i Karlstad gör nu smöruppror och försöker ta Bregott till skolan.

Text: Torbjörn Sassersson | Faksimil från FP:s hemsida | Uppd. kl 22:38, 5 feb 2014

Kommunalrådet Niklas Wikström svarar med att han befarar en svart marknad för Bregott!

Kostrådgivaren och matboksförfattaren Monique Forslund kallar uttalandet pinsamt. Hon påpekar att på Folkpartiets hemsida står det att:

“Vi [FP] utgår alltid ifrån vår socialliberala ideologi och arbetar därför aktivt för alla Karlstadbors rätt till frihet och individanpassning inom det kommunala välfärdssystemet.”

Monique Forslund [hemsida] höll på att gå i taket när hon fick höra att alternativet till fetare produkter tagits bort från skolorna. Hon satt i november 2013 i möte med kommunens koststrateg och kökschef. Då togs frågan om margarin upp, och hon fick då uppleva ett Bregott-motstånd.

Monique ForslundForslund gick till handling. I fredags skrev Forslund ett inlägg på Karlstad kommuns Facebook-sida. Hon uppmanade andra föräldrar att agera mot att Bregott bytts ut mot light-margarin och mellanmjölk mot lättmjölk. Hennes synpunkter delades snabbt av över 500 personer, skriver Värmlands Folkblad.

“Margarinet färgas gult, det tillsätts kemikalier och det är varken naturligt eller miljövänligt. Men de höll inte med om det. Visst finns det folk som tycker tvärtom, men det räcker att läsa innehållsförteckningen så syns det tydligt att margarinet inte är nyttigt”, sa hon till Värmlands Folkblad.

Niklas Wikström som är Folkpartist, kommunalråd och dessutom ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att rekommendationerna kom så sent som hösten 2013 att skolbarnen ska äta mindre mättat fett [smör]. Det innebär light-produkter på smörgåsen.

“Det blir mycket trender som kommer och går och det finns många självutnämnda experter som har åsikter. Vi antog en kostpolicy 2005 som säger att vi ska följa det statliga Livsmedelsverkets rekommendationer”.

“Livsmedelsverket är ledande och deras rekommendationer är underbyggda av forskning”… “Nu håller vi en linje, annars kan man ju ta med eget av allting. Då blir det en svart marknad med Bregott”, sa Wikström till Värmlands Folkblad.

Livsmedelsverket blev av folket utsedd till Årets förvillare 2013 på grund av sina motiveringen: farliga och omoderna kostråd.

Dr Annika Dahlqvist kommenterar på sin blogg: “Upphäv Bregott-förbudet i skolan”:

“Hur ska vi kunna rösta fram rättigheten till en riktig smörkost för barnen i Sverige till hösten? Kan vi fråga politikerna om de är positiva till en naturligt fet kost i skolan? Trots att Livsmedelsverket kämpar emot.”

Hon tipsar om en namninsamling emot lättmargarin i skolan.

Debatt om smörförbud och light-tvång

Frågan är om förbudet mot Bregott kan anses vara någon form av marknadsbrott?

  • Hur kan en kommun förbjuda en produkt på en fri marknad? Kanske detta är något EU kan besluta om.
  • Kommunen försöker stoppa föräldrarna från att ge sina barn Bregott i skolan. Finns det någon konsumenlagstiftning som kan skydda en konsument som vill ge en matprodukt till annan konsument?
  • Har inte föräldrarna den egentliga rätten att avgöra sina barn matvanor [i samförstånd med barnen]?
  • Nästa fråga handlar om tvånget. Är det brott mot de mänskliga rättigheterna att införa “näringstvång”.

Om vi jämför kommunens beteende med en annan produkt blir galenskapen tydligare. Föreställ dig situationen att en kommun svartlistar en viss sorts ekomärkta naturliga suddgummin för att kommunalråden anser att suddgummina ska vara tillverkade av petroleumgummi. När föräldrarna då ger sina barn natursuddgummin hävdar kommunen risken med en svart marknad.

Kommunen inför då visitationer av alla elever och upptäcker att många barn har skor med naturgummi. Kommunen försöker därefter förbjuda dessa skor. Jämförelsen kan tyckas vara löjlig, men situationen är redan löjlig.

Ett kommunalråd som påtvingar barnen att äta häsofarlig mat och samtidigt förbjuder naturlig mat är en farlig ledare. Förmodligen kommer kommunen att driva frågan till absurdum på grund av ren prestige.

Text: Torbjörn Sassersson


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq