Japanska forskare skapar akustisk levitation

publicerad 3 januari 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Forskarna vid University of Tokyo och Nagoya Institute of Technology har har med hjälp av högtalare lyckats skapa akustisk levitation med vilken de kan förflytta objekt i alla tre dimensioner.

“The essence of levitation technology is the countervailing of gravity. It is known that an ultrasound standing wave is capable of suspending small particles at its sound pressure nodes, ” Yoichi Ochiai from University of Tokyo said.

Ljudfrekvenserna som används är över 20 kHz vilka är ohörbara för det mänskliga örat och tekniken bygger på att skapa stående vågor som kan höja, sänka, flytta och vrida små objekt.

Tibetansk levitationsteknik

Enligt en gammal berättelse från Sverige och Tibet kunde grupper av munkar med blåshorn förflytta stora stenblock. Två svenskar vid namn läkaren Dr Jarl och Henry Kjellson som var ingenjör sägs ha bevittnat fenomenet åren runt 1939 i Tibet. Kjellson utförde en detaljerad undersökning som beskriver hur 200 munkarna placerade sig och använde ljudkällor för att transportera stora objekt.

antigravity

“Tibetan experts like Linaver, Spalding and Hue had spoken about it, but they had never seen it. So Dr Jarl was the first foreigner who had the opportunity to see this remarkable spectacle. Because he had the opinion in the beginning that he was the victim of mass-psychosis he made two films of the incident. The films showed exactly the same things that he had witnessed. The English Society for which Dr Jarl was working confiscated the two films and declared them classified.”

Observationerna resulterade bland annat i texterna: “The Lost Techniques” (Henry Kjellson) och “Implosion No. 13.” (Olaf Alexanderson), enligt artikeln “Acoustic Levitation Of Stones” skriven av Bruce Cathie.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Acoustic Levitation Of Stones

96ochiai.ws/3DOFacoustic

Sound wave 3Dvolution: Japanese scientists move objects using acoustic levitation