SVT:s “Trädgårdskampen” – en sorglig ‘game show’ långt från verkligheten

publicerad 22 januari 2014
- av NewsVoice
SVT pausbild TV1

I SVT:s nya satsning "Trädgårdskampen" ska tio trädgårdsentusiaster göra upp om titeln Sveriges bästa trädgårdsmästare. En jury bestående av trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, trädgårdsdesignern Peter Englander och författaren och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström avgör i varje program vem som blir vinnare och vem som måste lämna tävlingen.

Känns idén igen? Just det! Expedition Robinson, m. fl. program har handlat om att iskallt knuffa ut den sämste, sedan den näst sämste, osv., just det som vi är så trötta på och som så många nu alltmer högljutt protesterar mot, både bland barn inom idrotten och vuxna i avsaknad av jämlikhet och jämställdhet.

Personligen har jag aldrig sett detta utstötningsbeteende bland trädgårdsentusiaster.

Förnedrings-TV

Trädgårdsentusiaster tål självklart att bli granskade och att glatt tävla med varandra, men man skulle aldrig komma på tanken att inte stötta, stödja, förklara och inkludera alla sina medmänniskor. Ni skulle krävt att "örådet" skulle ersatts med absolut samvaro, och utstötningen med ovillkorad kärlek till sin granne.

Så synd, kära Gunnel Carlson, Hannu Sarenström och Peter Englander, att ni sålde er själ till det amerikanska 'game show'-formatet. Ni skulle vägrat det kommersiella och kalla, det hänsynslösa och tragiska.

Nu föll ni pladask rakt ned i en mental kompost av egoism, uteslutning, hänsynslöshet och brist på respekt. Jag ser ett begynnande haveri och undrar om statstelevisionen - precis som SJ - håller på att spåra ur?!

Om SVT [public service] fortsättningsvis ska ha mina skattepengar så ska de ska vara ett föredöme, inte inbjuda till utanförskap.

Gör om programmet så att alla får vara med från början till slutet!

Text: Olle Johansson, Hägersten