Argentina och Chile, det ena landet misslyckas, det andra inte

8

Utvecklingsländer är som tonåringar: olycksdrabbade. De ramlar, halkar, knuffas och tar onödiga risker. Naturligtvis, som vi nyligen sett i USA och Europa, kan även mogna nationer bete sig omoget. Deras snedsteg är mindre vanliga, men när de sker är effekterna enorma.

Text: Moises Naim, La Nacion | Översättning: Elisabeth Avendaño

Världen betalar fortfarande bankers, regeringars och konsumenters oansvariga handlande med arbetslöshet och fattigdom. Nu uppstår kriser även i de lägre inkomstländerna, vars ekonomier och välfärd expanderat i en takt som saknar motstycke.

Det finns två frågor på vars svar prognosen för världsekonomin beror:

  1. Kommer utvecklingsländernas problem att “smitta” de utvecklade ländernas ekonomier?
  2. Kan investerare skilja på vilka utvecklingsländer som är “bra” och vilka som är “dåliga”? Med andra ord, kommer de att ta ut sina pengar och sluta investera i alla tillväxtländer utan åtskillnad? Och vad betyder ” dåliga ” eller ” bra” i det här fallet?

Svar: En ” dålig ” regering är en som lider av “ideologisk nekrofili”: en passionerad kärlek till döda idéer, till metoder som har prövats och misslyckats flera gånger, men till vilka de styrande ändå känner en oemotståndlig attraktion. En “bra” regering lär av misstagen och tenderar att följa en enhetlig politik som ger resultat som är hållbara över en längre tid.

Fallet med Argentina och Chile är lärorikt

Argentinas ekonomi är en katastrof och regeringen av Cristina Fernandez kommer att bli ihågkommen som en av de mest katastrofala av alla katastrofalt valda styrande som landet haft.

Däremot är Chile ett land vars regeringar har sett stadigt framåt och tagit bestående beslut, oavsett ideologi eller politiskt parti. Således är den chilenska ekonomin solid och ett exempel för världen, medan i Argentina det mesta gjorts fel och landet är också ett exempel för världen: men ett exempel på vad man INTE ska göra.

Därför är det i nuläget helt rationellt att ta sina pengar från Argentina och att man gör det både inom Argentina och i utlandet. Valutareserven har nått den lägsta nivån på sju år, trots alla kontroller och andra straffåtgärder som regeringen improviserar som svar på en kris som gått dem ur händerna.

Enligt ekonomer som specialiserar sig på internationell ekonomi har Argentina och Venezuela, tillsammans med Ukraina, fn den värsta ekonomiska förvaltningen och den största ekonomiska risksituationen i världen.

Hur har Chile klarat denna kris?

Mycket bättre. Som är fallet i alla andra utvecklingsländer, har man devalverat sin valuta under de senaste månaderna, men på ett mycket välordnat sätt och utan större trauma. Samma sak har hänt med andra stabilare ekonomier: Sydkorea , Mexiko och Filippinerna lider mycket mindre av krisen än Argentina, Ukraina och Venezuela. Detta innebär att internationella investerare inte lägger alla tillväxtländer i samma korg och att de givetvis riktar sina investeringar mot länder som inte missköter sina ekonomier.

Men vad är det som har hänt? När USA och Europa var i recession, var “tillväxtländerna” världsekonomins stöttepelare. Nu är de plötsligt ett hot.

Luis Alberto Moreno

“Dessa länder, framför allt de latinamerikanska, är mycket bättre på att hantera ekonomiska kriser än överflöd och välstånd “, säger Luis Alberto Moreno, president fär BID ( Interamerikanska utvecklingsbanken).

“Vi kommer från en tid av överflöd, som när det minskar avslöjas vilka utväcklingsländer som har gjort – och fördjupat- de ekonomiska reformer som krävs. Reformer som skulle göra dem mindre sårbara för de effekter från yttre världen som regelbundet når även dem”, säger Moreno.

Denna gång har de framväxande ekonomierna träffats av ett trippelslag: prisfallet på de råvaror som de exporterar, ökade internationella räntor och efterdyningarna av åren av överflöd, där man levde som om tillgångarna var oändliga.

Den första anledningen har sitt ursprung i Kina, den andra i USA och den tredje är “hemlagad”: ett självmål som de slösaktiga regeringarna gjort mot sina egna länder. Man lever över sina tillgångar och utan att göra de nödvändiga reformerna .

När det gäller den första frågan: kommer de rikare länderna att smittas? Det är fortfarande för tidigt att säga, men trots att krisen redan har påverkat de rikaste länderna (Börserna i USA , Europa och Japan hade sin sämsta januari sedan 2010 ) är de internationella experterna överens om att smittan inte verkar bli allvarlig. Hoppas man….


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Carlos
Carlos
Gäst
14 februari 2014 kl 08:42

Chile har växt ekonomiskt?? Fattigdom har växt i samma takt som landet fylls med shoppingcenter,tel och datorer som kostar lika mkt som i Sverige trots att mer än 50% lever på min lön dvs,4000 kr priser har tredublats på 8 år och lönen är den samma.alla blir utnyttjade .man betalar för ALLt! Skola ,vård,största bokskatt i världen.men en sak har ni rätt i.chile är ett bra land för affärer men inte för mänskliga rättigheter och socialurvekling på riktigt!
Btw om ni inte visste så har pineras regering nu sålt den enda tidning som fortfarande var statlig. La nacion.så nu är den en del av tidningsmonopolen lett av Edwards familjen

Ivan Björn
13 februari 2014 kl 10:17

För mig förefaller det samma problem i Argentina som i många andra länder t.ex. Ryssland, där somliga inte har något, medan överheten lever i Lyx. 🙂 Alla länder är mer eller mindre drabbade av ekonomi som är baserad på pyramidspelet. I Sverige går precis nu en debatt om invandring och folk ställer sig frågor om det är invandringen som försämrade deras ekonomi. Människor ser inte de egentliga orsakerna och makthavare vill ha det så. Människor fokuserar på helt fel saker! Det är den utsugande räntebaserade ekonomi (där pengar tillverkas som skuld) som är orsaken. Den dagen börsen faller tillräckligt kommer även Sverige att drabbas. Om vi skulle utgå ifrån länders rikedomar så kan man säga att nästan alla länder är rika. I alla länder finns det jord, i alla länder kan man odla sin egen mat, i alla länder finns det grundläggande byggmaterial för att bygga bostäder o.s.v. Så vilken fattigdom pratar vi om? All fattigdom är konstgjort överallt på jorden och det p.g.a. den förslavande penningpolitiken. Jag håller med Henning i att vissa blir alltid offer för dessa system, den dagen Argentina kommer på fötter så blir någon annan ett offer. Jag tycker att dina artiklar om Argentina är fantastiska men verkligheten på toppnivå är annorlunda än vad som går att överblicka i vanliga fall.
Hela penningsystemetet är konstruerad så att den inte avslöjar sig själv i förtid.

Här finns en kort film om banksystemet: http://www.youtube.com/watch?v=G9IH-XKQpOI&list=PLFpbObURvzex6jrBwru5uOYr_f3K3NKfJ&feature=share&index=160

Länk: http://www.youtube.com/watch?v=Dy4Uymz2OjQ&list=PLFpbObURvzez5L3xCzhDnuFcoi9FTHKus&feature=share&index=73

Henning Witte
Reply to  elisabeth avendano
12 februari 2014 kl 16:29

Nej jag har inte varit i dessa länder alls, men jag har förstått banksystemet och att det medför att några alltid måste få det dåligt oberoende hur duktiga de är. Finanssystemet är som leken hela havet stormar. Det finns minst en stol för litet. Jag tror säkert att det går bättre för Chile, men det måste inte betyda att Argentina har gjort fel. De är bara offer för ett kriminellt system. Jag skall förklara sedan.
Kolla mitt inslag här och i synnerhet sista länken till den Vita Skolan i Nationalekonomi där min lilla bok på 33 sidor kan laddas ner gratis:
http://www.whitetv.se/sv/gigantiskt-pyramidspel/711-frankrikes-president-de-gaulle-varnade-foer-dollarpyramidspelet.html

Red
Red
Gäst
12 februari 2014 kl 11:16

Henning inkom gärna med en debattartikel där du förklarar sakläget som du ser det.

Henning Witte
Reply to  Red
12 februari 2014 kl 12:07

Tack, skall försöka hinna med

Henning Witte
Gäst
12 februari 2014 kl 06:55

Den här analysen är så felaktig på alla punkter att man inte vet var kritiken skall börja. Inget ord om att FED har minskat QE, tillverkar mindre pengar. Inget ord att dollarn som världens ledande valuta sedan 1944 är designat att förslava och förstöra andra länder. Inget ord om att orsaken för allt ekonomiskt lidande är ett kriminellt banksystem, ett gigantiskt pyramidspel, som England och USA har tvingat på världen med krig och andra våldsamma metoder. Så länge inte det parasiterande banksystemet ändras hjälper reformer inte.