Bokrecension: Piller & profiter – Svensk insider-VD avslöjar läkemedelsindustrin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 februari 2014
- NewsVoice redaktion

Piller och profiter

“Natt efter natt samlas skuggliknande väsen vid min säng. Någon gång i gryningen smyger de in i rummet. De slår sina huvuden mot väggarna, skär sig i armar och hals med rakblad. Jag vaknar helt genomsvettig. Jag har bidragit till att dessa människor, vars skuggor förföljer mig, har dött.” … “Jag har inte dödat dem med mina egna händer, men jag var ett fogligt redskap för andra krafter. Jag var ett verktyg för läkemedelsindustrin.”

Text: Pia Hellertz som läst boken Piller & profiter av John Virapen tidigare svensk VD på Eli Lilly, ett av världens största läkemedelsbolag.

Det skriver John Virapen inledningsvis i sin bok ”Piller & profiter” som jag nästan upplever som en skräckthriller. Det handlar om omedvetna och okritiska patienter, förförda och manipulerade läkare och landsting och enormt skickliga och charmiga försäljare, som John Virapen var en gång.

Förförelsen sker med omfattande ekonomiska resurser, middagar, ”konferenser” utomlands på attraktiva orter, presenter, vinprovning, föreläsningar om läkemedlen, fortbildning och naturligtvis leder allt till att läkarna blir positivt inställda till läkemedlet och börjar förskriva det istället för konkurrentens.

Patienterna litar naturligtvis på sina läkare och tror att de har ingående kunskaper om läkemedlen.

Säljarutbildning bygger på psykologiska kunskaper och manipulativa tekniker

Försäljarna eller representanterna undersöker vilka intressen läkaren har, vilken favoritwhisky läkaren dricker, vilka fritidssysselsättningar och hobbies denne ägnar sig åt. John Virapen var mycket skicklig, med stor människokännedom och han var osedvanligt socialt kompetent, vilket han utnyttjade maximalt i marknadsföringen.

Läkemedelsföretagen spenderar nästan dubbelt så mycket pengar på marknadsföring som på forskning. De omsätter enormt mycket pengar. År 2006 handlade det om över 600 miljarder dollar, skriver Virapen i sin bok.

Virapen berättar om sina subtila, smarta strategier. Han berättar att varje representant förde bok över läkarna i sin region och gjorde en profil över vilka patienter som kommer till läkaren, vilka läkemedel han skriver ut och liknande. För att få veta detta måste representanten har god kontakt med läkaren.

Visst fanns det läkare och forskare som var kritiska, som inte gick att muta och som inte välkomnade ett nytt läkemedel som de inte kände till och i synnerhet om det inte ens var godkänt.

”Ja visst, men vi gjorde det väldigt svårt för vederbörande att förbli kritisk”, skriver Virapen.

Läs hela recensionen på piahellertz.com

Text: Pia Hellertz


Läs mer om John Virapen i NewsVoiceDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Till Bo, du har såå rätt!
  Jag har varit sakkunnig i rätten och där lärde jag mig, att i rätten talar man inte rätt. Jag våga säga, att när domaren spelar golf med chefen från Försäkringsbolaget, eller värre de är i samma broderskap, då blir det som Försäkringsbolag vill, oavsett med vilka vetenskapliga bevis du kommer, det hjälper inte, detta är så upprörande.
  Och det värsta är att du inte kan göra något. För det gäller inte att komma med medicinska fakta och bevis, det enda sättet att bryta denna Korruptionen, för något annat är det inte, är att du har bakgrunds information hur de personliga förbindelser är och det har man inte som outsider. Dessutom anlitar Försäkringsbolaget så kallade experter, som för de rätta pengar skriver vilket utlåtande som helst. Avslöjar man det, men då måste man sysselsätta sig med ett detektiv arbete, som oftast inte tillhör ens kompetens, men då kan det händer att det inte ens kommer till en process, då domaren med hjälp av Försäkringsbolagets man/kvinna hotar patienten till förlikning, med argumentet,” det här kan blir dyrt, du kan vara tvingat att säljer all din egendom när du förlora processen”. Vem har råd att förlora processen under sådana omständigheter? Försäkringsbolagen har ju precis som läkemedelsindustrin obegränsat med pengar, då de för det mesta försäkra vår rädsla.

 • När kommer någon från försäkringsbranschen våga berätta hur den styrt olika funktioner i samhället?

  Att bankmän senaste tiden “råkat” ramla från skyskrapor. Att politiker i skilda partier kanske lider mardrömmar likt John Virpanen, enligt detta dokument, när givna löften de brutit?

  Vilka nya löften kommer presenteras detta valår, som sedan inte hålls – med hänvisning till att i andra delar av världen ingen lyckats klara genomföra “vackra löften till väljare, sparare och försäkringstagare”?

  Minns Göran Perssons bekännelser långt borta i Australien om hur den politiska makten “tunnat ut” tidigare avgivna löften om svenska folkets pensionssparanden?

  När dyr utrustning med långtidsgaranti går sönder redan efter något enstaka år anses de ofta ha åldrats så fort – att försäkringsbolag endast erbjudit en spottstyver i ersättning.

  Att drabbade av svår nackskada i trafiken, med typiska besvär skulle ”lida av naturligt åldrande” enligt branschen förnekas av internationell expertis.

  Trots att skador, inte ”psykosomatiska besvär” eller ”psykiatriska diagnoser” skulle orsakat drabbades besvär bekräftat återkommande vid utredning och operation utomlands – brukar drabbade ändå förlora, när medicinskt okunniga domare dömer enligt lagstiftning utredd av ledande jurister, vilka tjänar både försäkringsbransch och regeringskansli.

  När välbetalda försäkringsläkare förnekar samband, samt manipulerar fakta brukar försäkringsbolag vinna

  Att riksdagsmän beslutar om nya regelverk och lagar, trots avsaknad av egen nödvändig kunskap i medicin och juridik, är en helt annan historia.

  Vinnare brukar ändå alltid försäkringsbranschen bli …

  “Die dumme Schweden…” fortsätter ändå acceptera att all heder och moral i samhället bara försvinner …

 • John Virapen berättar bland mycket annat om hur han under sin tid som VD för Eli Lilly mutade en professor på Läkemedlesverket med middagar, kvinnor och pengar för att få ett läkemedel snabbt godkänt i Sverige.
  Läkemedelsverket svarar på detta att det var längesedan och att det skulle absolut inte kunna fungera så idag. Men där ljuger verket oss rakt i ansiktet. Det går nämligen till på samma sätt även idag. Professorerna och experterna som arbetar för Läkemedelsverket är nämligen i regel inte anställda av verket utan har egna bolag och anlltas som konsulter av Läkemedelsverket. Det innebär att de har full möjlighet att ta emot konsultarvoden även från läkemedelsindustrin så länge de bokför dessa som inkomster i sina bolag. Då är det fullt lagligt och utgör därför inga mutor utan betraktas som konsultarvoden. Så, jodå, det förekommer fortfarande mutor även om Läkemedelsverket inte vill kännas vid detta och låtsas att de inte vet om det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *