Höger- eller vänsterextremism. Vilket är värst?

20

Thomas-ArvidssonDEBATT. Härom dagen blev jag vittne till en demonstration i centrala Göteborg som fick mig att börja fundera över vilket som är värst, Högerextrema eller Vänsterextrema rörelser?

Text: Thomas Arvidsson

Det var Svenskarnas Parti, ett högerextremt närmast nazistiskt parti, som hade fått tillstånd att hålla ett offentligt möte på en central plats i Göteborg. De var inte många 10-12 stycken med några fanor och en talare med megafon. Men på andra sidan gatan fanns motdemonstranterna, ca 150 stycken högljudda skräniga antifascister som till varje pris skulle störa och försöka stoppa mötet. Mitt emellan grupperna fanns ett 20-tal utkommenderade polismän med uppgift att upprätthålla ordningen och motverka direkta konfrontationer mellan demonstranter och motdemonstranter.

Demonstationen var snabbt avklarad eftersom talaren  blev helt överröstad av talkörer från motdemonstranterna och de gav snart upp och avlägsnade sig från området. I och med det avbröt också polisen sin bevakning eftersom de bedömde faran över och lämnade platsen.

Då händer det jag inte hade väntat mig. Motdemonstranterna, som jag trodde nu också skulle skingras och avbryta aktionen  övertar nu initiativet  och det hela blir istället ett möte med  tongångar som visar sig vara värre än de som högerextremisterna hade använt i sina argument.

Det hela övergick nu till att bli ett hatmöte mot allt som inte stod till vänster i politiken. Den ena talaren efter den andre framförde åsikter och uppmaningar som fick mig att häpna. Personer som för en liten stund sedan hade gapat och skrikit om de odemokratiska högerextremisterna och deras åsikter visar sig nu ha samma eller liknande argument men nu från andra hållet.

Vår statsminister skulle hängas offentligt på torget, inga moderatjävlar på ledande politiska poster, alliansen borde förbjudas i lag, arbetare som röstar borgerligt är klassförrädare, borgerliga politiker är kapitalistsvin som endast ser till sin egen vinning, att rösta på något annat än vänstern är att låta landet begå självmord, företagare är utsugare som bara utnyttjar arbetare mm mm. Det var ingen hejd på talarnas ordflöde och argument.

Det värsta av allt var att publiken höll med och applåderade vilt. Jag blev chockad.

Jag lämnade detta möte med en otrevlig känsla.  Vad var det jag hade bevittnat? Jo, hur en grupp som säger sig bekämpa de onda krafterna och deras hat mot vissa människor och grupper  visade sig vara precis lika onda eller ännu värre.

Hat mot människor eller grupper är aldrig acceptabelt vilket håll det än kommer ifrån.

Text: Thomas Arvidsson


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Henrik Andersson
Henrik Andersson
Gäst
7 februari 2016 kl 18:09

Vänstern har aldrig sagt rent ut att demokrati är skit. Trots allt tal om yttrandefrihet och åsiktsfrihet måste man de facto vara demokrat. Vänstern har aldrig sagt rent ut att tron på allas lika värde är dåligt, hur de sedan lever efter denna princip är en öppen fråga.

Genom åren har många personer, oftast då unga sådana sökt sig till vänstern. De gapar och skriker men sedan anpassar de sig till samhället. Det är så kallad tonårsrevolt. Ofta har det varit medelklassens och överklassens barn som gjort detta. Och det finns en slags tolerans mot detta att de barn och ungdomar som det ställs krav på måste få göra revolt. Framtidens advokater, och läkare måste ha en säkerhetsventil. Det finns flumvänster, men inte flumhöger. Revolutionsromantik från 1968 finns fortfarande kvar.

lars-erik hagstedt
lars-erik hagstedt
Gäst
25 juni 2014 kl 12:25

varför dessa i tv tyckare gapar efter RASISM homo sapies samma ras en katt är en annan ras jävla puckon etnicet heter det

Micke Jonasson
Micke Jonasson
Gäst
22 mars 2014 kl 15:59

Re Michael
Extremvänstern precis som högerdito är rent livsfarliga, och USA/nato och WP har suttit med handen på en avtryckare i decennium som hade rensat det mesta på jorden för att värna sitt system eller rättare sagt tagit bort de andras( på tal om tyskar). Afa och deras bröder är inte några gullungar som bara kör med motdemonstrationer utan har en massa annan skit för sig som hembesök hos icke acceptabla med misshandel, mordbrand och dödshot. Att det hittills inte skett något mord i Sverige för vänsterns del är nog mer försyn än skicklighet i och med det stora antalet misshandel de utfört. De högerextremas attentat är helt klart fruktansvärda, förkastliga, oacceptabla och värst men om stockholmsbombaren hade lyckats i sitt uppsåt så hade islamismen intagit en föga åtråvärd förstaplats.
Med det sagt och för klarhetens skull vill jag säga att jag hatar både nazism, kommunism , islamism och en massa andra ismer och teologier som hotar och begränsar friheten för andra människor.
Alla extremistiska attentat är skit helt enkelt men media och politikerna får inte skydda det “goda” våldet för sådant finns inte, däremot eskalerar det om det blir accepterat.
Med vänlig hälsning Micke

Michael
Michael
Gäst
22 mars 2014 kl 13:22

Idiotisk artikel. Amerika och England dödade ofantligt många Tyskar för att rädda världen från Nazist regimen. Gahndi har sagt, och citat kan ni hitta lver hela nätet, att våld är ok för att försvara det som är mänskligt rätt. Att döma andra för deras hudfärg eller religion är alltså, ifall du inte förstod det, inte ok. Dock i dagens läge ska vi kunna lösa saker politiskt och Vänster Extremisten behöver inte “överdriva”. Rasister agerar inte på logik utan deras fördomar är oftast känslomässig inristad. Så att lägga båda grupper på samma nivå är idiotisk. Extem vänstern är oftast våldsam i demonstrations syften medan Högern är rent generellt våldsamma/hotfulla/respektlösa inom många, många fler sammanhang (för att vi bor i ett land som är etnisk diversitet). Artikeln är enbart till för att försköna Höger Extremistens existens och då börja jag i frågasätta din verkliga syn på människor. Du kan lika väl skriva en artikel att om vilken typ av våldtäkter är värst? De på barn eller små djur. Jag hade kunnat respektera din story mer om du hade skrivit något i stil med “Nu är givetvis extrem högern en grupp människor med åsikter som inte passar in i vår morderna tid. Men hur ser det ut när de olika extremisterna ska demonstrera? Varför måste det bli våldsamt? Varför kan det inte vara lika fredligt som de större majoritet?” Eller så kunde du helt enkelt inlett med “nu är det mycket demonstrationer som sker i Sverige. Men dessa går ibland överstyrd. Varför är det så och är det bara extremisterna som i slutändan är våldsamma? Vem är mest våldsam?” Sen i slutet hade du kunnat avsluta med (om du nu tyckte detta) “det är i min opartiska syn dom kommer fram till att både vänster och högern agerar på ett icke politisk förnuftigt sätt för att få fram sina budskap i demonstrations syften. Dock vi ska inte glömma, enligt ofantliga rapporter, att högern är fortfarande mer våldsamma utanför demonstrations syften med dessutom rasistiska agenda.

Perra J
Gäst
12 mars 2014 kl 15:42

Höger/vänster är ingen polaritet som fungerar.
Bättre att bara skilja på centraliserande/decentraliserande krafter,
varvid höger/vänsterextremism bägge skulle vara centraliserande krafter.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
12 mars 2014 kl 14:08

En intressant artikel huruvida vänster och höger är ingående delar i en teater för att skapa ytterligare kontroll av planeten. Problem, action, solution.
http://jonrappoport.wordpress.com/2014/03/06/ukraine-the-end-game/

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
12 mars 2014 kl 08:16

Vänster och höger i politiken är ju endast en kvarleva från parlamentet i Paris några 100 år tillbaka.
Om man endast betraktar handlingssättet så är båda samma andas barn, lika låga jämfört med estetik. Om man blir slagen i skallen framifrån eller bakifrån ger ju samma resultat för den slagne. Det är dags att skrota de här begreppen och gradera dem i form av “låghet”.

Mats Sederholm
12 februari 2014 kl 14:36

Extremt eller inte
Den blå-röda röran eller individualism alt. kollektivet är skenbara föreställningar som håller alla entuisaster kvar i sin personliga utveckling liksom mänsklighetens.

Mats
På Klar sikt

Eva Mattsson
Eva Mattsson
Gäst
11 februari 2014 kl 13:43

Jag tycker det är obehagligt att vissa saker försvaras med att vi måste ha mycket tolerans för yttrandefrihet för demokratins skull, och å andra sidan, får jag veta, vilket är bra, om en Norsk kvinnlig journalist som blivit hämtad av polis, i maj-2013, och tvångsintagen på psyket, p ga att hon skrivit en artikel om globalisterna i massmedia. Och jag håller med att det blir stort fokus på de 6 miljoner som nazismen dödade och väldigt lite fokus på de flera hundra miljoner som kommunismen dödade. För övrigt så har jag har lärt mig mycket med tiden på att läsa inlägg också, så tack för det:)

Eva
Eva
Gäst
11 februari 2014 kl 12:25

Det skulle inte förvåna mig ett ögonblick, eller rättare sagt så säger min magkänsla mig att det inte var en äkta demonstration utan konstruerad av globalisterna. Poliserna försvann ju vid en bra tidpunkt, då kändes ju inte det talet lika fel eller förbjudet. Det är hemskt otrevligt , för det känns som globalisterna vill manipulera till krig igen. De siktar väl på samma förutsättningar, ekonomisk nedgång, arbetslöshet och såna här demonstrationer, och säkert finns fler saker med i receptet för att få till krig. De är gräsliga. Yttrandefrihet, ja jäklar! Vad skulle hända mig om jag tog en megafon och avslöjade vad globalisterna gör och har gjort. Poliserna skulle förmodligen tvångsinta mig på psyket De blir inte tvångsintagna efter dessa starka pro-vålds-ord för fascism och mot statsministern och regerigen.Det var störande att läsa om den Norska journalisten som blev tvångsintagen på psyket för att hon skrivit sanningar om vem som styr i våra länder. Jag hade tänkt att det skulle kunna hända innan jag läste den artikeln. Det är hemskt otrevligt för det känns som de vill manipulera till krig i slutändan. De skriver i tidningarna att “Det” (WW2) får aldrig hända igen, samtidigt som det är precis vad de vill. Alltmedan ingen får öppet yttra ett ord om globalisterna.

Perra J
Gäst
9 februari 2014 kl 21:43

Det grundläggande problemet är det dualistiska medvetandetillståndet, där vi alltid föreställer oss en “ond” och en “god” sida. Eller en sida som är RÄTT, den andra FEL. Så längre man är kvar i detta medvetandetillstånd, är det svårt att komma fram till någon sanning.

Extremism är när denna mekanism tillämpas svart-vitt. Den som inte är FÖR oss är EMOT oss. I detta tillstånd generaliserar man brett, och man tänker i stora block. Man har nära till vrede och är ABSOLUT säker på att man har RÄTT. Nyanser tillåts inte.

Extremism är helt enkelt svart-och-vitt tänkande. Men det är inte något som enbart förekommer som vänster/högerextremism. Det är ingen skillnad på dessa två, för den som nyktert kan beskåda det.
Bägge sidor är på precis samma medvetandenivå. Bägge sidor är övertygade om att ha extremt rätt, och att motståndaren har extremt fel.

Vad som är RÄTT och FEL är allså “rätt och fel” bara i relation till varandra. Men vad händer om man antar att båda sidorna är fel? Vad ser man då? Man hittar kanske en dimension till, som man aldrig såg tidigare! Men det kan du inte göra, om du befinner dig i svart-vitt-tänkande.

“No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.”
-Albert Einstein

Se f.ö. ett blogginlägg jag skrev om extremism:

http://perraj.wordpress.com/2012/04/21/breivik-och-extremismen/

ruben
ruben
Gäst
9 februari 2014 kl 13:49

Jag håller med om att extremism är lika skadligt och avskyvärt omänskligt, oavsett vilken ideologi eller tro den bygger på. Historien har visat åtskilliga exempel på att det alltid i förlängningen blir ett grymt och ohållbart styrelseskick, med meningslöst lidande. Tyvärr är den historiska rapporteringen ganska ensidig. Man skulle önska att alla korten hamnar på bordet och att all massförföljelse och övergrepp behandlas med samma energi oavsett vilken ideologi man gömmer det bakom.

Sture B
Sture B
Gäst
9 februari 2014 kl 01:07

För en god sak får man tydligen vara hur ond som helst. Sen förstår jag inte varför de bråkar. Nazism och kommunism är bara olika vinklingar av samma sorts förtryck. Den ena förespråkar en “nationell” socialism och den andra en “internationell” dito. De som ivrigast förespråkar socialism är det rikaste toppskiktet i samhället. Socialism är ingen fördelningspolitik för medborgarna, det är en statlig förtryckande kontrollapparat.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
8 februari 2014 kl 20:05

🙂

Thomas Arvidsson
Gäst
8 februari 2014 kl 19:25

Fascismen är precis lika avskyvärd oavsett om den är brun/svart eller mörkröd. Det är samma ideologi under olika fanor.

Micke Jonasson:
Det ligger mycket i vad du säger. Nazismens brott och illgärningar uppmärksammas väldigt mycket i skolorna och med minnesmonument, museer, speciella minnesdagar för att hedra offren, upplysningskampanjer, böcker och filmer med mera.
Men var finns motsvarande om kommunismens ännu värre brott och illgärningar med ännu fler offer. Var finns alla kampanjer, museer, monument, minnesdagar över stalinismens, maoismens och Röda Kmehrernas offer för deras fruktansvärda folkmord och utrensningar av sin egen befolkning. För att nu bara ta några exempel.
Det haltar betydligt i informationen.
Risken för medveten historieförfalskning är överhängande.

MatteFU (@rinkeby)
Gäst
8 februari 2014 kl 19:24

För dom som upplevt diktatur och överlevt så tror jag inte det spelar roll om det var höger eller vänster. Folk blev förföljda, trakasserade, hotade, angivna och mördade av maktfullkomna galningar. Om maktens män hette Augusto Pinochet, Josef Stalin, Adolf Hitler eller Mao Zedong gjorde nog inte så stor skillnad. Personligen fattar jag inte att det är ok att vara kommunist men inte nazist då lidandet i praktiken visat sig vara två sidor på samma mynt.

Micke Jonasson
Micke Jonasson
Gäst
8 februari 2014 kl 18:06

Hej!
Jag kan bara hålla med dig, tyvärr är vänsterhat helt accepterat och ibland även sanktionerat av journalister, kulturarbetare och politiker. Jag är definitivt emot nazism men även kommunism som faktiskt tagit fler människor av daga precis som Julius säger.
Det är krav i skolor att vi skall lära oss om nazismens illgärningar men sopar kommunismens ännu värre illdåd under mattan och ingen reagerar.

stefan
stefan
Gäst
8 februari 2014 kl 17:58

Väsnterextremisternas kopplingar går via HBTQ, Greenpeace, Feminister, V S och MP bland annat. Inga vattentäta skott bland dessa ligister. djurrättshaverister fack osv

Peter U Larsson
8 februari 2014 kl 14:30

Bra skrivet!

“Hat mot människor eller grupper är aldrig acceptabelt vilket håll det än kommer ifrån.”

Jag kan bara hålla med!

Julius
Julius
Gäst
8 februari 2014 kl 12:15

“Det värsta av allt var att publiken höll med och applåderade vilt. Jag blev chockad.” Det tycker jag också men inte bara chockerande men för mig är skrämmande att många svenskar är så hjärntvättade av socialdemokratin att de har ingen aning varifrån vänster härstammar och vilka stora folkmord har de bedrivit i början a förra seklet under bolsevikernas styre och inte nenbart i Rysslnad men överallt i Europa.Alla som tyckte annorlunda var folkets fiende och dödades i proletar diktaturens namn.Det är just denna som är skrämmande att vi är på väg tillbaka till de tiderna MED MÅNGA SVENSKAR SOM APPLÅDERAR VILT FÖR BOLSEVISMEN.