Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Höger- eller vänsterextremism. Vilket är värst?

publicerad 7 februari 2014
- Thomas Arvidsson

Thomas-ArvidssonDEBATT. Härom dagen blev jag vittne till en demonstration i centrala Göteborg som fick mig att börja fundera över vilket som är värst, Högerextrema eller Vänsterextrema rörelser?

Text: Thomas Arvidsson

Det var Svenskarnas Parti, ett högerextremt närmast nazistiskt parti, som hade fått tillstånd att hålla ett offentligt möte på en central plats i Göteborg. De var inte många 10-12 stycken med några fanor och en talare med megafon. Men på andra sidan gatan fanns motdemonstranterna, ca 150 stycken högljudda skräniga antifascister som till varje pris skulle störa och försöka stoppa mötet. Mitt emellan grupperna fanns ett 20-tal utkommenderade polismän med uppgift att upprätthålla ordningen och motverka direkta konfrontationer mellan demonstranter och motdemonstranter.

Demonstationen var snabbt avklarad eftersom talaren  blev helt överröstad av talkörer från motdemonstranterna och de gav snart upp och avlägsnade sig från området. I och med det avbröt också polisen sin bevakning eftersom de bedömde faran över och lämnade platsen.

Då händer det jag inte hade väntat mig. Motdemonstranterna, som jag trodde nu också skulle skingras och avbryta aktionen  övertar nu initiativet  och det hela blir istället ett möte med  tongångar som visar sig vara värre än de som högerextremisterna hade använt i sina argument.

Det hela övergick nu till att bli ett hatmöte mot allt som inte stod till vänster i politiken. Den ena talaren efter den andre framförde åsikter och uppmaningar som fick mig att häpna. Personer som för en liten stund sedan hade gapat och skrikit om de odemokratiska högerextremisterna och deras åsikter visar sig nu ha samma eller liknande argument men nu från andra hållet.

Vår statsminister skulle hängas offentligt på torget, inga moderatjävlar på ledande politiska poster, alliansen borde förbjudas i lag, arbetare som röstar borgerligt är klassförrädare, borgerliga politiker är kapitalistsvin som endast ser till sin egen vinning, att rösta på något annat än vänstern är att låta landet begå självmord, företagare är utsugare som bara utnyttjar arbetare mm mm. Det var ingen hejd på talarnas ordflöde och argument.

Det värsta av allt var att publiken höll med och applåderade vilt. Jag blev chockad.

Jag lämnade detta möte med en otrevlig känsla.  Vad var det jag hade bevittnat? Jo, hur en grupp som säger sig bekämpa de onda krafterna och deras hat mot vissa människor och grupper  visade sig vara precis lika onda eller ännu värre.

Hat mot människor eller grupper är aldrig acceptabelt vilket håll det än kommer ifrån.

Text: Thomas ArvidssonDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq