Läkaren som själv använt SSRI varnar andra läkare

76
26866

Sven TernovLäkaren Sven Ternov hann skriva ut mycket SSRI-preparat till sina patienter innan han själv blev deprimerad  och under flera år använde Venlafaxin ( SSRI).  När det var dags att trappa ned och sätta ut medicinen kom det han inte var beredd på: utsättningssymptomen och abstinensen.

Trots att han själv var läkare och förskrivare var han inte informerad av dessa effekter av SSRI-medlen och därmed inte heller hans patienter.

Det är i Läkartidningen som Sven Ternov berättar om hur han blev sjukkriven för så kallad endogen depression och satt på behandling med SSRI-preparatet Venlafaxin. Som läkare och förskrivare var han förtrogen med preparatet och han medicinerade i drygt två år.  Sedan skulle han trappa ner och sätta ut medicinen och då kom det som han som läkare aldrig hade blivit informerad om och förstått viden av, tillvänjningen och utsättningssymptomen.

Sven Ternov drabbades av ”zaps” (elektriska stötar i hjärnan),  hörselhallucinationer,  en våldsam trötthet, en känsla av att hjärnan inte följde med när han vred huvudet mm.

Efter sin egen erfarenhet av SSRI-medicinering är det några punkter som Sven Ternov är speciellt orolig för och vill varna sina läkarkolleger för:

1. Läkarna är för dåligt informerade om utsättnings- och abstinenssymptom av SSRI. ”Patienterna frågar oss om man kan bli beroende av dessa medel och vi svarar troskyldigt nej för det är vad vi blivit lärda.”

2. Indikationen för SSRI är endogen depression men läkemedelsbolagen har fått oss läkare att tillgripa dessa medel för ett utökat antal indikationer som till exempel tvångssymdrom, panikångest, social fobi, generell ångest, posttraumatiskt stressyndrom mm mm. Det är ansvarslöst att vi som läkare ordinerar  SSRI för någon som ”gått in i väggen” eller är utbränd. Detta är inga godkända indikationer för SSRI.

3. Abstinens- och utsättningssymptom måste göras mer kända för läkarna som då i sin tur kan informera patienterna och ge korrekt information.

Sven Ternov avslutar med att han skulle vilja att patienter får betydligt bättre och utförligare information om riskerna med SSRI,  att behandlingstiderna med SSRI hålls så korta som möjligt för att undvika abstinensbesvär  samt att alla typer av anti-depressiva förses med tydlig varningstext.

Text: Thomas Arvidsson


Relaterat

Dagens Medicin: Varning för SSRI:s utsättningssymtom


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

76 KOMMENTARER

 1. Hej allihopa! Är en dam i mina bästa är (…), 66, med bipolär diagnos för 10 år sedan. Skööönt att få. Ärvde av min biologiske pappa. Med hjälp av venlafaxin (efexor) och lamotrigin fick jag ett fungerande liv. Visst är det obehagligt att behöva tabletter. Jag känner mig beroende av dem och undrar ofta ”hur skulle det vara att slippa”. Vem ÄR jag egentligen? Men jag klarar livet tillsammans med preparaten. Men framför allt med hjälp av min familj som accepterar mig helt och att jag har många intressen som jag klarar av att intressera mig för (med hjälp av de små runda/ubåtsformade pillren). Det absolut viktigaste för mig är att absolut undvika att hamna i allvarliga självmordstankar. Cheesuz Christ Superstar! Jag är helt säker på att jag aldrig skulle klara mig om jag började leta efter naturliga livsmedel och kosttillägg som skulle hålla mig under hakan – jag skulle drunkna direkt.
  Min privata lösning är alltså att ”tabletta” på. Men jag vill verkligen mena att många psykpatienter har det betydligt svårare än jag. Många bipolära får diagnosen sent i livet. Tyvärr. Men fördelen kan vara att man har många decennier att ”sätta emot” sjukdomen. Det är svårast för er som får diagnosen i unga år. Ni har all min empati.
  Känslan av ensamhet är en plåga för psykiskt sjuka. Det känns mycket läkande att komma ur den!
  Det finns patientnätverk, där man kan få kontakter och kompisar. Få känna att man är en bland många andra. Komma ur den livsfarliga känslan av isolering.
  Ja, det här låter allmänt och mesigt och jag vet inte vad. Men jag lovar att det är baserat på erfarenhet. Och råden ni kan vaska fram ur denna lilla text kommer från hjärtat.
  Mod, kamrater!

 2. Venlaflaxinet rena rävgiftet,för min del kändes det som kroppen gick framför mig själv när jag var ute och gick,otrolig trötthet,illamående och huvudvärk.När jag skulle trappa ut den så fick jag otrolig ångest,alla otäcka känslor kom över mig,låg i fosterställning på golvet och höll om huvudet och ville bara att det skulle ta slut,det kunde kostat mig livet,så jag vill verkligen varna för denna medicin…Tycker ej att man ska sätta in denna medicin på deprimerade och ångestfyllda människor,det kan bli så mycket värre,samtidigt gick jag en ADD/ADHD utredning ville sluta med den eftersom jag mådde så dåligt,men psykiatriska mottagningen ville att jag skulle fortsätta med den eftersom jag kunde må så mycket sämre om jag skulle trappa ut den under utredningen …Har denna utredning verkligen gjort en rättvis bedömning när man var i detta sjukdomstillstånd?…

 3. Hejsan jag är 34 år mamma o sjukskriven.
  Har fått diagnosen adhd pch ätit cpncerta några månader nu…dwn hjälper enorm med fokus mina är mycket klarare i huvudet. Men har omman min diagnos. Haft mycket ångest och depression under fem sex år . Då fick jag allt ifrån ssri. Snri och lyrica . När jag tog ovanstående var em biverking att det käns aom man inte har ”kontakt” med sig själv….
  Nu har jag inga direkta biverkningar på concertan mer än jag fått ångesten tillbaka .. (beror troligtvis på att jag nu tänker klarare o lättare att se prioriteringar och mkt måsten. Va som o vakna upp och inse hur jäkligt jag sitter rent ekonomiskt mm)
  Läk har nu skrivit ut mirtazapin för min ångest . Men är livrädd o känna mig off o inte o kontakt med mig själv. Någon som har kunskap kring min medicenering el erfarenheter !? Tacksam för svar
  Mvh adhdmamman4

  • Gör som jag. Läs innehållsförteckningen och slå upp på internet de ämnen som medicinen innehåller. Läs vad de är och vad de gör med kroppen. Sök sen efter motsvarande substitut till medicinen som är snällare mot kroppen.

   För din egen hälsas skull, lär dig så mycket du kan om de mediciner du tar. Kom ihåg att läkaren vet allt om medicinerna han ordinerar ut men du får själv ta reda på information som läkaren inte kommer att ta upp spontant och ge dig. Var vaksam om läkaren generaliserar substanser du kanske vill veta mer om.

   Världen blir grymmare för var dag och alla drabbas. Är det nåt jag lärt mig de senaste 5 åren så är det att vi alla står ensamma mot mäktiga institut, företag, regeringar, forskare m.m. Vill man veta något får man leta rätt på informationen själv, och verkligheten är inte vad vi har lärt oss.

   Hoppas du kommer upp på spåret igen och får möjligheten att njuta av livet!

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här