Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Läkaren som själv använt SSRI varnar andra läkare

publicerad 18 februari 2014
- Thomas Arvidsson

Sven TernovLäkaren Sven Ternov hann skriva ut mycket SSRI-preparat till sina patienter innan han själv blev deprimerad  och under flera år använde Venlafaxin ( SSRI).  När det var dags att trappa ned och sätta ut medicinen kom det han inte var beredd på: utsättningssymptomen och abstinensen.

Trots att han själv var läkare och förskrivare var han inte informerad av dessa effekter av SSRI-medlen och därmed inte heller hans patienter.

Det är i Läkartidningen som Sven Ternov berättar om hur han blev sjukkriven för så kallad endogen depression och satt på behandling med SSRI-preparatet Venlafaxin. Som läkare och förskrivare var han förtrogen med preparatet och han medicinerade i drygt två år.  Sedan skulle han trappa ner och sätta ut medicinen och då kom det som han som läkare aldrig hade blivit informerad om och förstått viden av, tillvänjningen och utsättningssymptomen.

Sven Ternov drabbades av “zaps” (elektriska stötar i hjärnan),  hörselhallucinationer,  en våldsam trötthet, en känsla av att hjärnan inte följde med när han vred huvudet mm.

Efter sin egen erfarenhet av SSRI-medicinering är det några punkter som Sven Ternov är speciellt orolig för och vill varna sina läkarkolleger för:

1. Läkarna är för dåligt informerade om utsättnings- och abstinenssymptom av SSRI. “Patienterna frågar oss om man kan bli beroende av dessa medel och vi svarar troskyldigt nej för det är vad vi blivit lärda.”

2. Indikationen för SSRI är endogen depression men läkemedelsbolagen har fått oss läkare att tillgripa dessa medel för ett utökat antal indikationer som till exempel tvångssymdrom, panikångest, social fobi, generell ångest, posttraumatiskt stressyndrom mm mm. Det är ansvarslöst att vi som läkare ordinerar  SSRI för någon som “gått in i väggen” eller är utbränd. Detta är inga godkända indikationer för SSRI.

3. Abstinens- och utsättningssymptom måste göras mer kända för läkarna som då i sin tur kan informera patienterna och ge korrekt information.

Sven Ternov avslutar med att han skulle vilja att patienter får betydligt bättre och utförligare information om riskerna med SSRI,  att behandlingstiderna med SSRI hålls så korta som möjligt för att undvika abstinensbesvär  samt att alla typer av anti-depressiva förses med tydlig varningstext.

Text: Thomas Arvidsson


Relaterat

Dagens Medicin: Varning för SSRI:s utsättningssymtomDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq