NASA har hittat ytterligare 715 planeter i galaxen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 februari 2014
- Torbjörn Sassersson
Green Planet. Licens: CC0. Bild: Billion Photos, Wallpaper.wiki

SPACE. Forskare vid NASA meddelade i går onsdag att ytterligare 715 planeter kan tillföras listan över detekterade planeter i galaxen. Det betyder att NASA och andra planetspanare funnit nästan 1700 exoplaneter. Bland de nya fynden kan nämnas fyra planeter som ligger på “jordavstånd” från sina solar och som därför kan ha flytande vatten och förutsättningen för kolbaserat organiskt liv.

De nya planeterna hittades med planetjägarsatelliten Kepler space telescope som sköts upp 2009. NASA har hittills funnit 961 exoplaneter, enligt The Guardian.

Den stora tillförseln av 715 nya planeter beror på en ny teknik som Keplerteleskopet använder sig av. Tillskottet visar att planetstorlekar 2-3 gånger större än jorden är vanliga i galaxen. Forskarna har även sett att planeterna kan cirkulera närmare sina solar än vår Venus.

“Literally, wherever (Kepler) can see them, it finds them,” said astronomer Sara Seager, with the Massachusetts Institute of Technology. “That’s why we have confidence that there will be planets like Earth in other places.”

De nya fynden av exoplaneter kommer att avhandlas i två rapporter i ett kommande nummer av The Astrophysical Journal.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq