Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Anna i Sydamerika: La Rana Uruguayana

publicerad 11 februari 2014
Uruguay - Foto: Anna Böhlmark

IMG_2377

Vill du koppla av och koppla bort? Då vet jag vilken plats du ska ta dig till. På en idyll okänd för omvärlden kan man komma naturen närmare inpå än på de flesta platser i världen.

Text och foto: Anna Böhlmark för NewsVoice i Brasilien

Varför?
Här befinner man sig i gränslandet mellan civilisationens regler och djungelns lag. Då platsen är en nationalpark tar sig inga bilar in på området. Ingen el finns heller att tillgå, därför heller inget fast internet. Just därför kan du koppla bort och koppla av.

Hit kommer man i stora safari-jeepar där man kan sitta på taket. Regnar det kan det vara en bättre idé
att sitta under tak. För känsliga passagerare kan innedelen av jeepen vara av fördel – under hela resan
gungar man nämligen fram och tillbaka som på en berg-och-dalbana. Reservatet ligger på sand och är sanden blöt sjunker jeepen ner i den.

På plats i reservatet kan man välja mellan olika bungalows i prisklasser av allt mellan himmel och jord. Med en gnutta tur och ett uns av tålamod kan man hitta något finare för mellan 150 – 250 kronor natt och person. Bor man uppe på höjden har man utsikt över de bägge sandstränderna. Bor man ännu längre upp på höjden kan man blicka ut över öns största attraktion, sjölejonen.

Har man otur kan man däremot hamna i en bungalow i stil med afrikanska hyddor, med en hink med snöre som man drar i som dusch. Vissa av dessa bungalows har solceller som enda energikälla, andra har ingen el alls. När natten faller på är stearinljus de enda ljuskällorna.

IMG_2353

Utanför bungalow’sen går hästar, höns och hundar lösa. De lever ett      gott liv här i friheten. Avsaknandet av bilar bidrar till välmåendet inte bara för djuren utan även för människan. Inga som helst oljud hörs någonstans över hela naturreservatet. Inga avgaser, inget onaturligt rör sig och tar plats.
Här finns endast du och naturen.

I gränslandet mellan människan och djurens värld hör du   rokokopaddor, argentinska horngrodor och syrsor sjunga ikapp i naturens symfoni som fyller nattens ensamhet.

I gränslandet mellan himmel och jord behövs heller ingen Tv. På kvällen kan du tända en brasa och sitta utanför din bungalow, medan hästarna rofyllt strövar omkring runt huset, och titta på stjärnhimlens under. På få platser i världen är mjölkgatan så nära inpå. Hela himlen är upplyst av stjärnor i en mirakulös föreställning. Endast i öknen kan liknande skådespel skådas.

I gränslandet mellan människa och djurens habitat förflyttas man in i ett naturens underverk. Längs med klipporna som vetter mot den lilla ön, strax under fyren, bor en hel “tribu” av sjölejon. Inte långt härifrån ligger Isla de Lobos, ön som har det största beståndet av sjölejon i hela västvärlden.

Dessa djur tornar upp sig på klipporna med sina tunga majestätiska kroppar, till synes i full harmoni med sin omgivning.

De vet vad inre harmoni innebär.

Här i Cabo Polonio är enda mottot för dagen koppla av och koppla bort.

Text och foto: Anna Böhlmark

Foto: Anna Böhlmark, selfie, 2014 Brasilien


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Brasilien