Outernet – Snart kan hela världen få censurfritt internet, men…

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 februari 2014
- Torbjörn Sassersson red.

outernet-cubesatsOm allt går enligt planerna kan alla i hela världen inkluderat kineser och nordkoreaner få tillgång till ett censurfritt internet kallat “outernet” via minisatelliter i omlopp runt jorden. 

Idag saknar 40% av jordens invånare tillgång till internet, men med hjälp av så kallade CubeSats kan snart alla få tillgång till nätet. Till en början planeras 24 satelliter som ska leverera envägkommunikation till användarna som får ett begränsat innehåll, men med tiden ska långt fler upp i omlopp och bilda ett “globe-spanning network” finansierat av “The Media Development Investment Fund”.

The project’s backers say knowledge is a human right—one they intend to provide even in countries where dictators have thus far limited access. “We exist to support the flow of independent news, information, and debate that people need to build free, thriving societies,” said  Peter Whitehead, president of the Media Development Investment Fund, Outernet’s backer. “It enables fuller participation in public life, holds the powerful to account and protects the rights of the individual.”

NewsVoice kommentar

Projektet beskrivs som att det finns begränsningar i utbudet. Misstanken är för att kunna få sprida eget innehåll måste plånboken öppnas.

Det har spekulerats att framtidens internet kommer innebära att alla sajter och bloggar som har många besökare måste betala höga nätserviceavgifter. Det betyder att stora mängder av sajter, bloggar och andra webbplatser kommer att uteslutas “naturligt” från utbudet. Med andra ord blir internet mindre fritt. De som inte betalar kommer inte att synas.

Läs mer i National Journal om Outernet och CubeSats

Text: Torbjörn SasserssonSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “envägkommunikation” betyder in via satelit och ut via kabel tex.telenätet-det finnes sadan några år tillbaka = långsam

  GLONASS erbjuder in/ut via SAT med hyfsad hastighet,än så länge censur free

 • “24 satelliter som ska leverera envägkommunikation [sic] till användarna”

  Detta finns ju redan. Det kallas television!

 • Våra beslutsfattare kommer alldrig tillåta censurfree i-net
  den skulle göra slut på deras lögner och betrakta väljare
  som en flock idioter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *