Outernet – Snart kan hela världen få censurfritt internet, men…

5

outernet-cubesatsOm allt går enligt planerna kan alla i hela världen inkluderat kineser och nordkoreaner få tillgång till ett censurfritt internet kallat “outernet” via minisatelliter i omlopp runt jorden. 

Idag saknar 40% av jordens invånare tillgång till internet, men med hjälp av så kallade CubeSats kan snart alla få tillgång till nätet. Till en början planeras 24 satelliter som ska leverera envägkommunikation till användarna som får ett begränsat innehåll, men med tiden ska långt fler upp i omlopp och bilda ett “globe-spanning network” finansierat av “The Media Development Investment Fund”.

The project’s backers say knowledge is a human right—one they intend to provide even in countries where dictators have thus far limited access. “We exist to support the flow of independent news, information, and debate that people need to build free, thriving societies,” said  Peter Whitehead, president of the Media Development Investment Fund, Outernet’s backer. “It enables fuller participation in public life, holds the powerful to account and protects the rights of the individual.”

NewsVoice kommentar

Projektet beskrivs som att det finns begränsningar i utbudet. Misstanken är för att kunna få sprida eget innehåll måste plånboken öppnas.

Det har spekulerats att framtidens internet kommer innebära att alla sajter och bloggar som har många besökare måste betala höga nätserviceavgifter. Det betyder att stora mängder av sajter, bloggar och andra webbplatser kommer att uteslutas “naturligt” från utbudet. Med andra ord blir internet mindre fritt. De som inte betalar kommer inte att synas.

Läs mer i National Journal om Outernet och CubeSats

Text: Torbjörn Sassersson


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
H.Persson
H.Persson
Gäst
23 februari 2014 kl 09:25

“envägkommunikation” betyder in via satelit och ut via kabel tex.telenätet-det finnes sadan några år tillbaka = långsam

GLONASS erbjuder in/ut via SAT med hyfsad hastighet,än så länge censur free

Conny Freij Larson
Conny Freij Larson
Gäst
22 februari 2014 kl 18:54

Av någon anledning får detta mig att tänka på Babels Torn.

Josef Boberg
Gäst
21 februari 2014 kl 21:27

Så länge det finns liv så finns det hopp !

Sture B
Sture B
Gäst
21 februari 2014 kl 20:00

“24 satelliter som ska leverera envägkommunikation [sic] till användarna”

Detta finns ju redan. Det kallas television!

H.Persson
H.Persson
Gäst
21 februari 2014 kl 18:31

Våra beslutsfattare kommer alldrig tillåta censurfree i-net
den skulle göra slut på deras lögner och betrakta väljare
som en flock idioter.