Smålandsposten anser att Vetenskap och Folkbildning kränker mötesfriheten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 februari 2014
- NewsVoice redaktion

Monty_python_footSmålandsposten ger Katedralskolan i Växjö rätt att få hyra ut till mediet Terry Evans, som nyligen höll en storseans i skolans aula. Föreningen Vetenskap och Folkbildnings ordförande Martin Rundkvist reagerade dock på den friheten.

Martin Rundkvist menade: ”En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar”, sa han till Smålandsposten och insinuerade enligt tidningen att Evans verksamhet nu legitimeras av Växjö kommun.

Smålandsposten betonar att en kommun alltid bör utgå från mötesfrihet och likabehandling i uthyrningsärenden, inte utifrån uppfattningen att det svävar någon slags magi över just aulor i gymnasieskolor.

Smålandsposten skriver att historien lärt oss att det finns gränser för hur intolerant en stat kan vara gentemot religiösa rörelser och konstaterar att Vetenskap och Folkbildning förvisso är en liten gemenskap ungefär hälften så stor som ett mycket litet frikyrkliga samfund och därför med små möjligheter att påverka.

Smålandsposten avslutar med orden:

“Men exemplet visar att det även i ett upplyst samhälle finns intressegrupper som utmanar religions-, yttrande- och mötesfriheten. Det bör vi vara vaksamma inför”.


Relaterat

Smålandsposten: Rätt att hyra ut till Terry EvansSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tja, vi säger väl det då: Science är en religion. Eller: Science blir scientism – som är en religion – när den används som maktmedel. Det du länkar till är exakt vad jag också säger.

 • “Martin Rundkvist menade: ‘En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar'”

  Det är ju precis tvärtom.

  Science är en religion.

  http://www.slate.com/content/dam/slate/articles/health_and_science/science/2013/11/TNC131114_SCI_faith.jpg.CROP.original-original.jpg

  … fast ond, eller heretisk. “Partiet” är guden. Krösus är kungen. Den är atism, får människor att vända sanning, härkomst, Gud och himlen ryggen. Den “går emot det som råder”, kalla det för principer eller lag, eller något liknande.

  De tror tex att om de bara bygger en ändå större kikare, vilket de bu gör och spanar UTÅT, så kommer vi att få svar på ändå mera frågor…

  Fast det är också tvärtom.

  Science förstör mänskligheten, och är inte mänsklig, utan alien.

  Varje krona som de får är bortkastade pengar och skadar.

  Science: the religion that must not be questioned

  It’s time for the priesthood to be taken to task – and journalists aren’t up to the job

  http://www.theguardian.com/science/occams-corner/2013/sep/19/science-religion-not-be-questioned

  I think it goes back to the mid-20th century, especially just after the second world war, when scientists – they were called “boffins” – gave us such miracles as radar, penicillin and plastics; jet propulsion, teflon, mass vaccination and transistors; the structure of DNA, lava lamps and the eye-level grill. They cracked the Enigma, and the atom. They were the original rocket scientists, people vouchsafed proverbially inaccessible knowledge. They were wizards, men like gods, who either had more than the regular human complement of leetle grey cells, or access to occult arcana denied to ordinary mortals. They were priests in vestments of white coats, tortoiseshell specs and pocket protectors. We didn’t criticise them. We didn’t engage with them – we bowed down before them.”

  Många har talat om den moderna vetenskapens baksidor. Det är ett ganska vanligt förekommande tema. En europeisk filosof som har tagit upp ämnet är Georg Henrik von Wright. I boken “Vetenskapen och förnuftet” (från 1987) ifrågasätter han industrisamhällets lämplighet för människosläktet.

 • Föreningen Vetenskap och Folkbildning är en sekt inom religionen Science.

  Det finns ingen anledning låta VoF ge vetenskapen dåligt anseende. Det FINNS faktiskt verklig vetenskap.
  Science är ingen religion. Men det finns verkligen en religion vi kan kalla Scientism.

  En scientist utger sig tro på “vetenskapen”, samt att vara “kritiskt tänkande”.
  I själva verket vet han själv ingenting, utan upprätthåller en mental bild av “vetenskapen”, som han försvarar med en övertygelse som är så total, att han anser det som sin plikt att tvinga den på andra.

  På exakt samma sätt, har en religiös fundamentalist ingen egen kontakt med Gud, utan bär på en mental bild av Gud, som också han försvarar med en total övertygelse. Och han tvingar den gladeligen på andra.

  I bägge dessa fall, har vi ett slags Auktoritet, som man följer totalt blint. Även om det kan verka finnas urskillning och “kritiskt tänkande”, så finns över en viss nivå inget annat är blind lydnad. Och därmed faktiskt också en blindhet inför den Auktoritet man lyder. Auktoriteten kan m a o bytas ut, utan att den blinde märker det.

  Scientister, och religiösa fundamentalister, är alltså robotar. De är varandra exakt lika fast de förefaller vara varandras totala motsatser.

  Detta är möjligt därför att det mänskliga egot bygger hierarkiska strukturer, där man inte ifrågasätter överordnad.
  Detta SKA inte kunna ske med vetenskapen, tycker man. Men den har blivit en hierarkisk struktur, precis som katolska kyrkan.

 • Bra Smålandsposten. Håll “Vetenskap och Folkbildning” liksom VoF och Expo under lupp, ge dom inget utrymme, de är alla extremistorganisationer, fast det får vi inte veta…

  Föreningen Vetenskap och Folkbildning är en sekt inom religionen Science.

  Här är loggan för ett av deras perversa tempel. De har ofta vita rockar i cermoniella sammanhang.

  http://www.urank.se/mind_content/media/Karolinska-inst.png

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *