Smålandsposten anser att Vetenskap och Folkbildning kränker mötesfriheten

publicerad 19 februari 2014
- av NewsVoice

Monty_python_footSmålandsposten ger Katedralskolan i Växjö rätt att få hyra ut till mediet Terry Evans, som nyligen höll en storseans i skolans aula. Föreningen Vetenskap och Folkbildnings ordförande Martin Rundkvist reagerade dock på den friheten.

Martin Rundkvist menade: ”En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar”, sa han till Smålandsposten och insinuerade enligt tidningen att Evans verksamhet nu legitimeras av Växjö kommun.

Smålandsposten betonar att en kommun alltid bör utgå från mötesfrihet och likabehandling i uthyrningsärenden, inte utifrån uppfattningen att det svävar någon slags magi över just aulor i gymnasieskolor.

Smålandsposten skriver att historien lärt oss att det finns gränser för hur intolerant en stat kan vara gentemot religiösa rörelser och konstaterar att Vetenskap och Folkbildning förvisso är en liten gemenskap ungefär hälften så stor som ett mycket litet frikyrkliga samfund och därför med små möjligheter att påverka.

Smålandsposten avslutar med orden:

"Men exemplet visar att det även i ett upplyst samhälle finns intressegrupper som utmanar religions-, yttrande- och mötesfriheten. Det bör vi vara vaksamma inför".


Relaterat

Smålandsposten: Rätt att hyra ut till Terry Evans