Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Smarta fjärravlästa elmätare kan samla data om vad du gör hemma

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 februari 2014
- Torbjörn Sassersson
Smart elmätare
Smart elmätare (2020)

I en mycket oroväckande dokumentär [som togs ner av YouTube] varnas för att de nya smarta och fjärravlästa elmätarna som installeras i USA kan missbrukas av myndigheterna för att samla in data om vad du gör i hemmet. I Sverige har redan minst 5, 2 miljoner fjärravlästa elmätare installerats. Debatten är noll. 

Text: Torbjörn Sassersson | Trailer: Take Back Your Power

Några av riskerna med smarta fjärravlästa elmätare

  • Elmätarna har skapat bränder för att de installerats av snabbutbildade installatörer.
  • Elmätarna kan hackas av obehöriga.
  • Elmätarna sänder på frekvenser som påstås skapa hälsoproblem.
  • Elmätarna kan användas av myndigheter för att insamla data om vad du gör i hemmet.
  • Elmätarna kan missbrukas av företag som samlar demografisk information.

Enligt Ny Teknik installerades 5,2 miljoner fjärravlästa elmätare i Sverige fram till juli 2009. Premiären för fjärravläsning av smarta elmätare i Sverige inleddes den 1 juli 2009, skriver Ny Teknik. Vattenfall har 850 000 fjärravlästa elmätare i bruk.

Inte någonstans i svenska media kan man läsa om de risker som den amerikanska dokumentären från 2013 varnar för. Här är budskapet enkelt: du betalar bara för den ström du förbrukar och miljön skonas.

Sajten Vågbrytaren som är skeptisk till smartmeters beskriver hur mätarna automatiskt skickar data via elnätet eller trådlöst och på vilka frekvenser. De beskriver i detalj hur det går till på sidan: Elmätare och fjärravläsning.

Läs mer om vad som skrivits på nätet om fjärravlästa elmätare senaste månaden.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq