Medierna bör ha friheten att publicera artiklar om “k-teorier”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 mars 2014
- Torbjörn Sassersson

Katarina Andersson SVTI början på veckan ringde Katarina Andersson som är SVT:s mediegranskare och ställde frågor om lämpligheten att medier publicerar “konspirationsteorier” kring det försvunna planet med beteckning Flight MH370. Andersson frågade om min åsikt som skeptiker att medier skriver om allt från UFO:s till annat mysko som orsak till planets försvinnande. Hon nämnde även problemet med teorierna om WTC 911.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 31 mars 2014| Foto i faksimil från Medievärlden: Carl-Johan Söder/SVT

Jag förstod under samtalet att Katarina Andersson verkade tro att jag var en etablissemangsskeptiker, en sådan där skeptiker med snusförnuftiga svar på alla frågor och förutsägbara politiskt korrekta åsikter om det mesta. Hon nämnde att jag låg ju bakom Skeptikerskolan och Skeptikerpodden. Jag ligger visserligen bakom Skeptikerskolan.se som inte ska blandas ihop med den bleka kopian Skeptikerskolan.nu, men jag har inget att göra med Skeptikerpodden gudskelov.

Jag bestämde mig ändå för att vänligt komma med några kvalificerade åsikter om mediernas ansvar gällande diverse teorier efter att jag tipsat Katarina Andersson om Erik Åsard (statsvetare). Åsard sa bland annat på SVT att det finns äkta konspirationer (se video nedan) tex den mot John F Kennedy. Då ränksmidde en eller några få individer en plan att mörda presidenten och det lyckades.

Flygexprätt läxar upp medierna SVTDen 27 mars kom artikeln som fått rubriken: “Flygexperten läxar upp medierna”, men ingenstans fanns mina citat. Istället citerades, gissa vem, Jonas Vils från föreningen Vetenskap och Folkbildning, en förening som har en tendens att dyka upp som gubben i lådan i media och andra sammanhang.

Medierna har publicerat nyheter för att få mängder med klick, säger han. Att spekulera vilt innan man vet mer är oansvarigt. / Jonas Vils

Jag kontaktade Katarina Andersson två gånger per mail och frågade vad som hände med mina citat, men hon svarade aldrig.

Katarina Andersson ställde även frågor till Hans Kjäll som är flygsäkerhetsanalytiker. Han sa till SVT:

Medierna har skapat ångest och oro. Kvällstidningarna måste dämpa fantasierna för flygresenärernas bästa. / Hans Kjäll

Myndigheter som sprider oro är dock helt okay

Undrar vad flygexpert Hans Kjäll anser om de svenska myndigheternas spridning av oro 2006 inför hela svenska folket när fågelinfluensan var på tapeten? Då beskrevs fåglar som flygande biologiska stridsmedel. Alla blev oroliga i hela landet för något som visade sig vara betydligt mindre farligt än vad som presenterades som rena undergången. En zoolog och en svensk överläkare reagerade och skrev i sin debattartikel “Flyttfåglarna är inte några livsfarliga influensamissiler”:

Myndigheterna sprider onödig oro när de utmålar flyttfåglarna som ett slags interkontinentala missiler som sprider dödlig influensa över jorden. / Johan Elmberg Professor i zooekologi, Björn Olsen överläkare och professor i zoonosforskning och infektionssjukdomar

Mina åsikter om medierna och teoretiserandet

Vilka åsikter försökte undertecknad berika SVT Nyheter med? I korthet var de “mörkade” åsikterna följande:

Jag anser att medierna inte bör styra in för snabbt på en bestämd uppfattning innan alla data hamnat på plats.

När polisen utreder ett brott måste alla tänkbara, men rimliga möjligheter, få ha ett existensberättigande. Om polisen skulle bestämma sig för ett spår som det enda riktiga spåret skulle utredningen kollapsa i en självbekräftelsefälla där energin läggs på att bekräfta förutfattade åsikter, vilket är ett ständigt problem inom den organiserade skeptikerrörelsen med Vetenskap och Folkbildning som ledande irrbloss.

Jag sa till Katarina Andersson att medierna självklart bör ha friheten att nyanserat redogöra för de möjliga teorierna, men att de kanske bör undvika Katarina Anderssons nämnda flygande tefat.

Jag menar att mellan bloggosfären och de etablerade medierna kan det få finnas en sund relation där bloggskribenterna, som ofta är mycket sakkunniga, har friheten att spekulera och undersöka alla upptänkliga möjligheter medan de etablerade större medierna kan inta ett något mer restriktivt förhållningssätt, men att för den skull inte behöva censurera bort för många scenarios.

I slutänden har läsarna full mental kapacitet att själva bilda sig balanserade uppfattningar. Vi måste ha det förtroendet till oss själva och våra medmänniskor istället för att inta ett förhållningssätt med syftet att “skona” människors känslor. Hans Kjälls försök att dämpa flygresenärernas “oro och ångest” känns därför lite löjligt.

Det svenska folket består även av vuxna människor som kan ta hand om sig själva. Bekymrade försök att lugna de vuxna svenskarna skulle passa bättre på ett dagis. 😉

Text: Torbjörn Sassersson

Förhör av Jonas Berg, SVT


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq