Läkemedelsbolagen Novartis och Roche får böta 1,6 miljarder kr för konspiration

publicerad 11 mars 2014
- av NewsVoice

REUTERS. Italy’s antitrust authorities said Novartis and Roche colluded [konspirererade] to try and stop cancer drug Avastin being used to treat a serious eye disease, and fined the Swiss drugmakers 182.5 million euros ($251 million).

In a statement on Wednesday, the Italian regulator accused the two Basel-based companies of striking an alliance to prevent distribution of Roche’s Avastin as a treatment for wet age-related macular degeneration (AMD) in favor of the more expensive drug Lucentis made by Novartis.

The authority said it estimated that the alleged collusion has cost the Italian health service an additional 45 million euros in 2012, and said that figure could possibly exceed 600 million euros a year in the future.

Read more

Läs mer i LäkemedelsVärldenSå här kan du stötta Newsvoice

Ämne: NovartisRoche
 • @Redhawk…Du skriver att inget kommer förändras så länge vi väljer samma politiker som lurar oss. Problemet är ju att det finns inga alternativ som innebär förändring och det är ju medvetet arrangerat på det viset. Makten är ALDRIG intresserad av förändring som kan hota dess ställning. Det enda vettiga alternativet är att inte rösta eftersom varje röst är en intäkt för att vi accepterar spelreglerna.

 • Svensk Demokrati har dessvärre nästan aldrig funnits, bara propaganda/ illusionen om den. Ur resonans principen är det inte så fel, att dessa läkemedelsbolag måste betala en stor summa, tyvärr inte stort nog, med tanke på deras vinster, för där är de känsligast. Om flera sådana domar kommer och det kommer att göra de i framtiden, då börjar det blir oattraktiv att jobba i den branschen och vi få möjligen en ärligare bransch. Detta gäller också politiker. Så länge befolkningen är så godtrogen och ” sovande resp glömsk” kommer vi att välja samma politiker som lurar oss.En demokrati är som ordets egentliga betydelse en aktiv tillstånd där man måste ta ställning hela tiden och inte som det skedde i Sverige i många år tionden att man lutade sig tillbaka med förvissning att valet kommer om 4 år, men då hade man glömt alle de horribla aktioner och löftesbrott som vissa politiker gjorde. Om vi vill ha en Demokrati måste vi vara aktiv, definiera vad som är etisk och moralisk tillåtet, resp som gagna alla och välja bort det som inte är.Till detta behöver man aktiva medborgare och grupper som avslöjar oegentligheter så att alla blir medveten. Så länge befolkningen är inaktiv får den den regering och de myndigheter de förtjänar.

 • Det borde inte räcka med böter!

  Så lindrigt borde inte direktörerna komma undan! De borde få skaka galler under mycket lång tid – med tanke på hur de lurat och bedragit sjuka och drabbade människor, vilka haft rätt till korrekt vård. Detta borde de som försett bolagen med stora pengar, med hopp om stor vinst, se till att det sker.

  Även riskkapitalister måste ha “etik och moral” och inte bara spekulera med egna och andras besparingar – utan inse att sjukvård är något helt annat än “klirr av penningar”.

  Undras just hur många med anställningar hos skilda myndigheter, som sitter på dubbla stolar precis som försäkringsmedicinska rådgivare åt de stora försäkringsbolagen har praktiserat under många år.

  Att ledande politiker ser mellan fingrarna och inte skäms trots all upplysning om rådande förhållanden är stor skam.

  Trots all tänkbar information om vad som pågår tycks inte t ex Beatrice Ask antingen vara informerad av sina medhjälpare om att FörsäkringsJuridiska Föreningens styrelsemöter inte behöver underteckna några jävsdeklarationer trots att de fungerar som rådgivare åt justitieministern.

  Bryr sig Göran Hägglund trots all tänkbar information om vad som pågår på Socialstyrelsen och dess Rättsliga Råd när ordföranden, en domare, vägrar besvara frågan om Vetenskapliga Råd är jäviga, när de även under åratal fungerat som “sakkunniga” åt försäkringsbranschen.

  När sådana frågor ställs till justitieministern, tycks ingen vara beredd att svara på sådana frågor. När samma frågor ställs till JO behagar denne att under tystnad lägga locket på och inte utreda det hela.

  I längden undermineras trovärdigheten för svensk demokrati när det kommer till allmän kännedom hur “verklighetens folk” (underförstått “vi svenska medborgare”) hanteras av myndigheterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *