Mats Sederholm om massmedia som blundar inför nyheten att underrättelsetjänster blivit forumstroll

publicerad 4 mars 2014
- Mats Sederholm

The-Art-of-Deception-GCHQ

Media och politiker tar på sig Snowden-masker lite till och från i gycklarnas parad, men när det verkligen gäller som nu, när det i senaste Snowden-rapporten visar sig att underrättelsetjänster utför karaktärsmord och uppträder som forumtroll världen över då vänder de ryggen till. Och hur gick det med ETC, tidningen som ville “Röra om i det svenska medielandskapet”?

Text: Mats Sederholm på Klar Sikt

Den gamla världen, det korrupta och tusenåriga gamla hierarkiska bygget, som nu förfaller krampar med mer kontroll, mindre demokrati och människor som är på väg att förvandlas till dränerade soltorkade frukter. Det är visst nån ekonomisk tillväxt som slurpar i sig själar har jag hört. Jag ser hur trenden går över jorden varför min/vår nästa bok kommer att ta ett globalt grepp. Om problemet är globalt så lär lösningen vara global.

Frågor på det?

För några dagar sedan gick “Stimmet”, den gemensamma (ledsen alla ni som älskar och som älskar att hata konspirationsteorier, men stimmet är inte konspiratoriskt) kraft av media, politiker, debattörer med flera som skapar och kontrollerar opinioner i vårt samhälle, ut med senaste Snowdennytt. Ja alla utom DN förstås. De tillhör ju den liberala och frihetsälskande ideologin som enligt myten ska stå upp för individens rätt och frihet. I verkligheten så låter de sig inte störas av en enda nyhet av individkränkande karaktär annat än sådana som är lika uppenbara som en instörtande komet. Ja tidningen som gärna vill verka som whistleblowers!

Hm, det är viktigt med humor mitt i allt elände, eller hur?

Även ETC har valt tystnaden, ni vet, den nya “radikala” dagstidningen, jag återkommer till dem senare.

Nyheten, förmedlad av The Guardian, handlar om hur GCHQ, Government Communications Headquarters en brittisk underrättelsemyndighet, nu avslöjats med att spela i samma fina storebrorsdivision som NSA. Konkret berättar en av Snowdens senaste rapporter om att GCHQ och NSA samlat in bilder från miljontals internetanvändare när de konverserat med varandra via webbkameror. Tio procent av bilderna var av sexuell karaktär. Graden av fräckhet och nivån av individuella övertramp saknar alla gränser och tycks slå nya rekord varje månad. Vilken tur att vi då har det liberala DN som håller individens rätt om hjärtat och … håller helt tyst. Snacka om ideologiskt hästkött rakt igenom.

Men det som verkligen gör saken ännu mer intressant är inte vad svenska eller utländska media valt att skriva om, det är vad de nästan alla valt att vara tysta om. Nämligen nästa rapport förmedlad av Glenn Greenwald  journalist och Snowden:s egna “agent”.

Den berättar om JTRIG(Joint Threat Research Intelligence Group), en grupp inom GCHQ och taktiken som deras cyberagenter följer, nämligen:

 • Att lägga upp falskt material på internet för att förstöra ryktet för individer man vill motverka.
 • Att använda social vetenskap och psykologi för att manipulera debattforum genom att fejka användare som påstår sig vara offer för exempelvis individer man vill “döda”. Genom att iscensätta false-flag operationer, genom att störa konversationer, genom att infiltrera och så vidare. Ja alla sådana elaka knep som den gamla världen ständigt kallat för konspirationsteorier.

————————————————————————————

Idag sitter “våra fria media” skenheligt och

håller tyst hela bunten.

Respekten för våra stater, media och demokratin sjunker allt snabbare ner i djupet och de förtjänar inte bättre.

————————————————————————————

Förvisso använder media samma taktik själva när de utför karaktärsmord eller bara spyr galla över företeelser de inte gillar utan sakargument och borde skämmas. Men anledningen till deras tystnad är förmodligen att nyheten besannar alldeles för många konspirationsteorier, det är för många samhällskritiska bittra sanningar som nu väller fram som var ur en sjuk gammal kropp till samhälle. Stimmet som jag myntade i boken “Det enda rätta” ges ständigt nya former och gestaltningar.

Under titeln “Online Covert Action” kan man i rapporten läsa om “Magiska tekniker och experiment”, hur människor kan manipuleras med hjälp av auktoriteter, förtroende, lydnad och följsamhet.

Att:

 • Förneka (Deny)
 • Splittra (Disrupt)
 • Nervärdera (Degrade)
 • Vilseleda (Deceive)

…det man inte gillar på internet är JTRIG:s mantra.

Det här är vad västerländska stater sponsrar och vad skattebetalarna bidrar till. Ja, för ni tror väl inte att det bara är Storbritannien som uppträder som huliganer och banditer på nätet. Detta är vad den “fria världen” håller på med.

Att mainstreammedia gemensamt håller tyst, liksom politiker och kulturskribenter gör, är inget nytt. Men för många var ETC, den nya dagstidningen, ett litet hopp i mörkret. Dock aldrig för mig vilket jag kommenterade i en tråd på sajten Newsvoice dagen efter deras releasefest.

Vågar de öppna upp eller kommer de att bli grindvakter och ”hålla rent” från en sann radikal grundkritik av samhället? Kommer de att vara en gäng gamla röda radikaler som likt kalvar på grönbete nu släpps ut i en världsförändring som de lite räddhågset försöker förstå sig på. Man får hoppas att en sån vågad och duktig skribent som Ekis Ekman kan motstå de gammelradikala antikviteterna. Glöm inte ETC-ankaret Maria-Pia Boëthius föraktfulla fördömande av alternativ-teorierna kring 9/11 för bara några år sedan, i ETC.

Nu är de knäpptysta liksom de andra. Åsikten och finrummet först, sanningen sen. Den röda tidningen fokuserar helt enkelt på åsikter som kan förstärka deras identitet, märkvärdigare än så verkar de inte vara.

Häromdagen läste jag Göran Greiders artikel i ETC, “Det stora tomrummet i svensk politik”.

Och varje gång jag skriver ut dessa båda systemkritiska tankegångar brukar det komma mail som undrar: men är du inte motsägelsefull nu? Du önskar dig mer kritik mot en materialistisk civilisation – och samtidigt förespråkar du ökad konsumtion via stimulanser? Är det en motsägelse? Ja, det kan vara det. Men behöver inte vara det. / Gredier

Snacka om kognitiv dissonans. En klassisk frontalkrock mellan sanning och tillhörighet. “Det är omöjligt men det måste gå. Jag kan flyga”. För fan Göran, landa!

Han hoppas på att de systemkritiska debatterna ska ta fart och skapa konkreta lösningar och att vi fram till dess får leva i tomrummet.

Jag har alltid gillat Greider och gör det fortfarande.

Snowden-lackan-media-vagrar-skriva-omMen tyvärr så kommer inte gällande system att ta in systemkritiska frågor. De har aldrig i världshistorien gjort det. Och det kommer aldrig att vara politikerna och systemet i sig som kommer med systemkritik. Det står för många politiska och kulturella karriärer på spel. Det är bara människor som gör nya val som kommer att kunna förändra det. Och de kommer att göra det.

Greider står som så många andra med ena benet i den gamla världen och famlar med det andra efter en ny plats. ETC vill “Röra om i det svenska medielandskapet”. Men att försöka ruska om en värld man själv stödjer sig emot slutar med en skenande självsvängning och allvarlig yrsel för gammelradikalerna och riskerar att förvandla dem till bittra grindvakter.

Skicka Greider, Boethius & Co ner till Spanien och låt dem bekanta sig med Micro-utopias. Nya aktiviströrelser som helt släppt taget om den gamla världen, som organiserar sig utifrån helt nya ordningar. Som sår nya tankar och skapar bubblor av nya existenser. Som släppt de gamla politiska färgerna. Klarar de av sånt, utan att bli kallsvettiga och famla efter den gamla röda ledstången. Tänk om ingen skulle ta upp kapitalismen. Snacka om tomrum i deras politiska värld. Sangria, grisfest och mer 70-tal finns nära till hands som räddning.

ETC, ni känns fräschare och vaknare än era konkurrenter, men bättre kan ni, frågan är ifall ni vågar.

Ännu en revolution på gång, nu i Ukraina. De brinner av opposition överallt på jorden just nu. Som det fanns en underström av het lava som bara måste få komma ut. Tja förresten, “som om”. .. nej, det är nog så. Halva landet vill vara kvar i den auktoritära Putin-världen den andra halvan längtar efter att få köpa entrecote och rödvin till fredan och äta ångestdämpande på söndan och bli lika lyckliga som oss.

Ja, åtminstone om man ska lyssna på våra västerländska media. Häromdagen hörde jag en aktivist från torget i Kiev som bara sa att de är dödströtta på politiker. Och eftersom varenda undersökning de senaste fem åren vittnar om människors trötthet både på EU och politiker i Europa(liksom i resten av världen) så tackar jag och bugar mig artigt men säger nej till analyserna som säger att de längtar så oerhört efter att få komma med i EU.

Här tas alla beslut bakom stängda dörrar i EU-bunkern i Bryssel. De nationella parlamenten som representerar folken trycker upp röstsedlar med lika mycket täckning som eurosedlarna. Detta i en skenande låtsasvärld där inget längre räknas, inte ens Melodifestivalen om man ska tro SvT:s analyser. Även det valsystemet har visat sig vara korrupt. Är vi inne i brytningstider eller brytningstider?

Hur som helst, välkomna in i europavärmen ukrainare. Aha, pest därborta, det var värst, här har vi kolera. Om vi har vaccin, jora, men risken är att du somnar in(narkolepsi) för evigt!

Det är bara en tidsfråga innan nån whistleblower släpper ut nyheterna om manipulationen av folkmassorna i Kiev. Alla de – vars värld inte är uppbyggd kring nionyheterna från Aktuellt, intagna med en manisk tom blick från soffan på en mage fylld med kött, sås och potatis – och som istället forskat själva, vet redan om hur väst manipulerat och tränat ungdomar i främmande länder för att skapa de senaste årens färgrevolutioner. Se upp ETC, blunda och håll för öronen, mer kommer.

p.s. Bäst med en brasklapp ifall redaktörerna på ETC ändå kliver upp på högsta trampolinen: “Fy fan va långt ner det är till den vanliga brusdebatten” och med ett skrik trots allt hoppar rakt ut med en artikel om manipuleringen av människor på nätet.

Ni är välkomna!

Text: Mats Sederholm på Klar SiktSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “Psypos” har verkligen tagit plats för att störa, mala och krossa allt vad opposition och kritik heter i kommentarsfält. De går att observera hur skiften avlöser varandra och vissa soldater gör allt för att irritera och förgöra alla möjligheter till resonabel kommunikation.

  Interaktiv Säkerhet och dess underliga moderering har nog det stora flertalet ställt sig frågande och chockerade inför. Där råder godtycket. Ett inlägg kan raderas bara på det faktum att det fått många anmälningar i form av klick trots att det i sak inte innehåller fel utan inte passar den rådande enkelriktade åsiktskorridoren. Faktabaserade sanningar är ju girighetens och totalitäriatets värsta fiende och med det har mallen lagts för vad som är acceptabelt i “the killing fields”.

 • sköna nya värld – det var i förrgår det.
  Nu gäller betydligt tuffare tag.
  ETC är en bluff, liksom alla dagsmedia.
  Alla kan se att hela fuskbygget håller på att kollapsa, därför måste det till hårdare tag för att förhindra det. Senaste charaden var Krim vilken gav avsett resultat – ökade inköp av JAS för att rädda Wallenbergs imperium från nedgång. Vem betalar? DU förstås.
  Har du fått nog eller ??
  Nättroll – jo det finns det massor av. Vi borde egentligen bygga egna nät genom att använda engångskrypto vilket inte ens NSA kan knäcka. Då kan vi prata ostört.
  Visst är det roande att FRA bryter mot lagen, prickas ett antal gånger, men att det aldrig får några juridiska följder för någon? Varför då ens pricka någon? Löjeväckande.
  Jag har frågat er förr och gör det igen – VEM av er är beredd att sätta sig ner och skapa en ny samhällsmodell tillsammans med mig? Maila Red så fixar han kontakten.
  Om ni inte är beredda till det – sluta skriv och beklaga er!

 • Det jag inte begriper är hur lättmanipulerade människor är. Ta bara fallet Edward Snowden som ÄR en CIA agent. Hur tror ni att han lyckats komma över allt material?

  Det finns säkerhetsnivåer i deras system som indikerar och larmar när någon som i fallet Snowden plockar ut alla dessa hundratusentals dokument. Att Snowden skulle kunna ha haft tillgång till alla säkerhetsnivåer är inte möjligt. Även om man skulle tro på den uppdiktade historien om att Snowden var ett “geni” när det gällde datorsäkerhet och lyckades manipulera säkerhetsnycklar. Glöm inte heller hans tidigare kopplingar till CIA.

  Varför släppte han inte allt material med en gång på internet som blir tillgängligt för hela världen? (Det rimmar dåligt med hans egna värderingar).

  Det är bara för var och en att pussla ihop information om honom på nätet.

  Detta är bara ett psykologiskt trick för att vänja mänskligheten om att vi är totalövervakade och inte i framtiden ha kvar varken integritet eller möjlighet till skydd.
  Tänk bara på allt som pågår nu som vi INTE får reda på. Man ser ju redan idag hur förslappad mänskligheten är och de som vågar sätta sig emot, eller tänker annorlunda drabbas av mobb eller död.

  Allt varje människa gör, där man på något sätt är uppkopplad till internet eller telefon loggas och sparas, (och dina enheter och datorer skannas av och kopieras). Inte nog med det, så sätter systemen ihop materialet och bildar en “mapp” på varje individ med en profil inklusive alla kopplingar man har till andra personer, företag, myndigheter och etc.

  Tänk på att sådant som är lagligt idag, mycket väl i framtiden blir olagligt, och personer kan dömas retroaktivt, (precis som sker idag med exempelvis mord).
  Att dömas retroaktivt är ju inga problem eftersom de har bevisen samlade i din “profilmapp”.

  • Snowden kunde enkelt med sin säkerhetsklassificering, inte särskilt förvånande, få andra att lämna ut sina lösenord till konton de själva förfogade över.. Att han kanske kunde det kan också blott handlat om att säkerhetskulturen inte var särskilt fullödig utan närmast skandalös. Att NSA försöker reducera hans betydelse, klassificering, avslöjanden är den vanliga metoden för att undergräva en persons betydelse och värdet av det denne avslöjar. Både Manning och Snowden drabbades av den vanliga metoden att de försökte skaffa sig personlig vinning och sökte uppmärksamhet med avslöjandena.

   Man påstår på fullt allvar att Snowden har kopplingar till Öst trots att det var UZA’s eget agerande som tvingade denne dit.

   En CIA-agent kan inte föra mänskliga resonemang om värdet och vikten av personlig integritet utan att börja skratta. Tillika skulle en sådan snart börja dra historier som skulle få valser att verka stå still. Snowden har dragit ner byxorna på NSA och bevisat att livremmen satt runt långt över deras halsar.. De var upp över öronen inbegripna i synd, brott och övergrepp på individer, sitt folk och resten av verkligheten. Att den skrala verkligheten var likblek är helt och hållet deras eget verk. Deras brott mot konstitutionen är inte mindre än att de blott arbetat för korporationens säkerhet inte folkets, nationens om nu den senare inte är ägd förstås.

 • Fel siffra. Ska stå: En sökning på ”color” och ”internet of things” ger 245 000 000 träffar.

 • fortsättning:
  Den turkoslila revolutionen handlar om att behärska vårt sinne. I dag pumpas miljarder in i olika Brainprojekt för kartläggning av hur vi tänker och vad som styr våra val; de s k ”Rational choice theory”. Förståelsen är ovärderlig för att lista ut fiendens tankemönster och motdrag. Läs mer på nätet om Rand Corporation rational choice theory och artikeln ”The cold war origins of rational choice theory”.

  Vad står färgerna för och hur används de ”Smart”: http://blog.bufferapp.com/the-science-of-colors-in-marketing-why-is-facebook-blue

  Sverige har möjlighet att bli världsbäst på att implementera ett Orwellianskt samhälle. Artikelförfattarna föreslår att vi blir en testbädd för revolutionär teknik där vi väljer bort vår frihet för ”spel och lek”: http://www.dn.se/debatt/gor-sverige-till-testbadd-for-sakernas-internet/

  Färger och djup symbolik hör ihop som t ex regnbågsfärger. Varje färg står för en känsla/energi. En sökning på ”color” och ”internet of things” ger 245 000 träffar. En vidare sökning på ”Color” och respektive färg visar att rött, grönt och blått får flest träffar och lila lägst (den andliga färgen är inte bra i en konsumeristisk värld).

  Styrningen av våra känslor ska ske genom kul ”färgläggning” i våra hem: http://blog.moorescloud.com/tag/internet-of-things/

 • Jättebra artikel och bra bok om “Robotfolket”. Sade upp ETC i förra veckan.
  Har noterat att uppror i Europa med dess närområden namngetts som den röda, orange, gula och den gröna revolutionen. Förutom att färgerna beskriver revolutionernas kronologiska ordning kan de också kopplas till de chakran (energihjul) som går nedifrån och upp i människokroppen; från de lägre, mer primitiva regionerna, till de högre och mer andligt förfinade.

  De nästkommande revolutionerna kan spekulativt benämnas som den blå (halschakra), den turkos (pannchakra) och den lila (kronchakra). Det är helt uteslutet att folket kommer att tillåtas agera spontant i dessa revolutioner då de är tingade av eliten genom de små stegens tyranni genom ”Internet of things”. En nätsökning på ”Internet of things” och ”revolution” gav 105 miljoner träffar och visar på dess bildliga som bokstavligt talat fängslande styrka.

  Den ”blå” revolutionen kan sägas stå för ”täppa till truten” (förtrycka halschakrat) genom lagar som reducerar åsiktsfriheten och genom polisiära insatser. Säkerhetsrelaterade företag har också blåfärgade loggor för att inge ett (falskt) lugnt och säkert intryck. Den ”turkoslila” revolutionen handlar om robotiseringen av oss där De säkrar och knuffar/styr våra tankar med hjälp av ”Internet of things”; apparater i våra hem och i samhället, vilka samspråkar med både oss och varandra för insamling av Big data. Vi ska inte bara stänga av tv-apparaterna utan också alla appar och annat elektriskt. Skulle vi inte spara el för planetens framtid?

 • Hej författaren här

  Vill bara stoppa in en rättning fram tills redaktören fixat det.

  Stycket:

  “Och varje gång jag skriver ut dessa båda systemkritiska tankegångar brukar det komma mail som undrar: men är du inte motsägelsefull nu? Du önskar dig mer kritik mot en materialistisk civilisation – och samtidigt förespråkar du ökad konsumtion via stimulanser? Är det en motsägelse? Ja, det kan vara det. Men behöver inte vara det.”

  … är ett citat från Greiders artikel och inget som jag skriver.

  Mats Sederholm

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *