Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Svensk vapenhandel – Så här lurade “Yes Men Sverige” mainstream media

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 mars 2014
- NewsVoice redaktion

Yes Men Sverige

Ett seminarium på Kungliga konsthögskolan med Mike Bonnano och en grupp fredsaktivisters planer på att göra en medborgerlig brottsplatsundersökning på ISP var det som satte bollen i rullning.

Text: Yes Men Sverige – Pelle Sunvisson och Isak Gerson | Foto: Nils Lundgren TV och Isak Gerson

Redan från början var det klart att vi i samband med aktionen ville föra myndighetens talan i media. Efter att med hjälp av vänner ha utvärderat några olika alternativ såg vi vår största chans att lyckas i en fejkad hemsida. Eftersom både isp.se och inspektionenforstrategiskaprodukter.se var upptagna av myndigheten fick förlita oss på att ingen skulle upptäcka om vi tog bort ändelsen och kallade oss inspektionforstrategiskaprodukter.se.

Med en sida som egentligen bara innehöll vårt pressmeddelande och som i övrigt bara dirigerade vidare till ISP:s egen sida tycktes vi oss ha en tillräckligt bra front för att inte bli avslöjade direkt. Med hemsidan kom naturligtvis också möjligheten att skapa sig en mycket användbar mejladress – press@inspektionforstrategiskaprodukter.se. Vi var med andra ord redo för aktion.

På aktionsdagen

Strax efter fredsaktivisterna från Kvinnor för Fred, Ofog och Kristna Freds påbörjat sitt försök att ta sig in i ISP:s lokaler. Satte vi vår plan i verket. För att inte omedelbart bli genomskådade visste vi att vi var tvungna att ha med rätt kontaktuppgifter till myndighetens generaldirektör. Att ha med rätt uppgifter uteslöt emellertid inte att ha med andra uppgifter. Genom att lägga till ett mobilnummer som gick till en av våra telefoner fanns det plötsligt en chans att media skulle kontakta oss och att vi för en stund skulle få vara generaldirektörer.

Annonserna

Problemet var ju bara att risken att de ringde något av de andra numren var alldeles för stor. Eftersom vi inte gärna kunde övertala ISP:s personal att de inte svara fick vi hålla linjerna upptagna. Tyvärr kan två personer inte gärna hålla flera olika nummer upptagna och samtidigt vara generaldirektörer i samtal med intresserade journalister. Lyckligtvis fanns det många andra som kunde ringa.

Genom att lägga ut annonser på välkända säljsajter med bland annat en trea i Gamla stan för 4 000 i månaden kunde vi vara ganska säkra på att det mest skulle tuta upptaget hos myndigheten. Skulle det trots allt inte göra det fanns det gott om ringsugna vänner runtom i landet.

Pressmeddelandet

Så fort vi fått rapport från fredsaktivisterna att polisen anlänt och att de blivit omhändertagna eller gripna skickade vi det första pressmeddelandet. I det ville vi dels beskriva fredsaktionen som framgångsrik och dels lyfta fram aktionens politiska budskap. I pressmeddelandet beskrevs det därför hur aktivisterna varit långt inne i lokalerna och både fotat och filmat (trots att de i själva verket inte kom längre än förbi den första dörren med kodlås). Där lyftes också fram hur demokratisk den svenska vapenexporten till diktaturer är (något som ingen av dem som fick pressmeddelandet verkade ha några frågor om).

Samtalet från TT

När samtalet gått iväg ringde vi på prov till ISP. Linjerna var upptagna och så långt verkade det som var plan höll. Men om det inte ringde någon till oss var det ju inte till stor hjälp. Så efter en halvtimme kom samtalet från TT. Mycket sakligt redogjorde vår korrigerade generaldirektör för vad som hade hänt. I slutet av samtalet lade vi återigen något på demokratitemat. “Det är rent antidemokratiskt att på det här sättet försöka stoppa vapenexporten till diktaturer”.

När TT väl skrivit ihop sin text började den snabbt dyka upp på olika tidningars hemsidor. Av rädsla för att de snart skulle plockas ner tog vi så många skärmdumpar vi hann. När vi kommit över 30 och det fortsatte att strömma in slutade vi. Ganska nöjda med vårt dagsverke började vi vänta på myndighetens dementi.

Intervjun med Ekot

Dementin kom inte och nästa samtal var från Ekot. De vill först bara ha en bekräftelse på vad som hade hänt, men snart ringde de upp och ville ha en intervju och reportern var bara en minuts promenad från ISP!

Nu gällde det att tänka snabbt. Från vårt kafé på Centralen kändes det plötsligt ljusårslångt till ISP ett kvarter bort. Vi bestämde snabbt att Pelle skulle ta det. Tyvärr var han i vanlig ordning inte särskilt välklädd. I ett byte värdigt en annan flygande mediaperson bytte vi kläder. Med Isaks skjorta och slips sprang Pelle mot ISP.

Tyvärr hade reportern kommit först. En ursäkt om lunchrast fick duga. Med samma korta varsel skapades Daniel Alexandersson, områdesansvarig för Mellanöstern. Eftersom nyheten redan var ute fanns det nu utrymme att efter de inledande meningarna dra som vi uppfattade som absurditeter ännu lite längre.

“Vi vet att det finns ett stort motstånd hos svenska folket mot en vapenexport som går till diktaturer och liknande, men som tur är, är ju de flest tysta och säger inte så mycket om det eller gör sådan här saker och det är ju viktigt.”

En kortklippt version av intervjun fanns med i ekots tolvsändning. Där var det återigen bara redogörelsen av händelseförloppet med.

Journaliststudenten

I det pressmeddelande som aktivisterna skickat ut fanns kontaktuppgifter till en medieansvarig (inget telefonnummer i webversionen). Trots att nyheten nu varit ute i två timmar var det ingen som hört av sig dit. Den första och enda som hörde av sig var en student på Journalisthögskolan som förberedde ett inslag för skolans studentradio. Medan hon tog sig till vårt kafé på Centralen bestämde vi oss för att låta henne som första journalist få hela storyn. Vårt enda villkor var att hon inte sände innan vi avslöjats eller avslöjat oss själva.

Dementin

Så vid lunch kom dementin från TT. De hade blivit kontaktade av företrädare på ISP (som nu kanske hade en stund över efter allt bostadsmäklande). Plötsligt var alla de där tidningarna tvungna om fredsaktionen, ISP och vapenexporten ännu en gång. Eftersom vi aldrig haft för avsikt att hålla igång spelet mer än en dag fanns det ingen anledning att vänta med vårt andra pressmeddelande. I det förklarade vi både varför och hur vi gett en fredsaktion plats i nyhetsflödet.

Fortsättningen

När vi skriver det här är det ganska exakt tolv timmar sen aktionen inleddes. Ekot och TT har pudlat (förhoppningsvis inte med en massa skäll på de reportrar som råkade falla i fällan). Har vi tur fortsätter diskussionen om den absurda svenska vapenexporten nu i andra forum.

Yes Men Sverige – Pelle Sunvisson och Isak Gerson
yesmensverige@gmail.com

PS. Mer om den duo som inspirerat till den här aktionen hittar ni på theyesmen.org


Relaterat

Isak Gerson

Pelle Sunvisson gör Ofog

Inspektionforstrategiskaprodukter.se

Ofog.org
Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq