Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Forskare: England köpte meningslösa läkemedel för över en halv miljard pund

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 april 2014
- NewsVoice redaktion

tamifluThe Guardian avslöjar idag att England köpte in enorma mängder värdelösa virushämmande läkemedel mot fågelinfluensa (Tamiflu) och även svininfluensa (Relenza) enligt en oberoende forskargrupp kopplad till från Cochrane-institutet. Kostnaden låg på 560 miljoner brittiska pund. En kostnad som blev lika mycket läkemedelsbolagens vinst.

Uppdaterad: kl 10:31, 2014. [Tamiflu och Relenza är inte vaccin]

Rådet att köpa och lagra stora mängder av dessa läkemedel kom från WHO.

Forskargruppen har under 4 år undersökt kliniska försöksdata och kommit fram till Tamilflu i bästa fall kan halta svininfluensa en halv dag, men varnar samtidigt att läkemedlen kan ge allvarliga psykiatriska och somatiska biverkningar som inte myndigheterna varit öppna med att meddela allmänheten.

The Cochrane team found that the drugs could also cause harm. Some patients on Tamiflu suffered nausea and vomiting. When it was taken to prevent a bout of flu, it was sometimes linked to headaches, and kidney and psychiatric issues.

Forskargruppen har investerat enormt mycket energi på att tvinga läkemedelsbolagen att lägga korten på bordet dvs att överhuvudtaget redovisa faktiska medicinska data istället för vetenskapliga artiklar spökskrivna på uppdrag av bolagen, skriver The Guardian.

The findings come at the end of a gruelling battle with the drug companies to see the actual data produced during all the trials, rather than the often ghostwritten and always company-funded scientific papers selectively published in medical journals. In a watershed development, they have put all the company data online, to allow anybody to interrogate the source material.

Läs hela artikeln “Scientists say UK wasted £560m on flu drugs that are not proven” i The Guardian

Text: Torbjörn SasserssonDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq