Guardian, Washington Post delar på Pulitzer-priset för NSA-artiklar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 april 2014
- Torbjörn Sassersson

Pulitzer-priset-SnowdenBrittiska Guardian och Washington Post får det prestigefyllda Pulitzer-priset för bästa journalistik år 2014. Priset motiveras för sina viktiga public service-reportage när de avhandlat Snowdens läckor om NSA:s övervakning av allt och alla.

Text: Torbjörn Sassersson

Reportrarna som särskilt lyftes fram var: Glenn Greenwald, Barton Gellman, Laura Poitras and Ewan MacAskill

”The reports have been praised as some of the most important journalism work in a generation. Daniel Ellsburg, who leaked a government study of the Vietnam war that later became known as ”the Pentagon Papers,” said the Snowden documents are the most important leak in the history of the country.”

Snowden gjorde följande uttalande när han hörde talas om prisutdelningen:

”Today’s decision is a vindication for everyone who believes that the public has a role in government. We owe it to the efforts of the brave reporters and their colleagues who kept working in the face of extraordinary intimidation, including the forced destruction of journalistic materials, the inappropriate use of terrorism laws, and so many other means of pressure to get them to stop what the world now recognises was work of vital public importance.”

Det finns inget svenskt större media som är i närheten av dessa tidningars integritet och journalistiska vilja och i synnerhet inte förmåga att verka för public service-idealet.

I Sverige har massmedia tvärtom valt att misskreditera Snowdens föregångare Julian Assange, Bradley ”Chelsea” Manning och Wikileaks. När det gäller Snowden har de mest skrivit av andra mediers artiklar och klippt och klistrat pressmeddelanden från Reuters.

Läs mer i RT.com

Läs mer i Mashable.comDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq