Intervjun som Anna Bäsén inte vill att du ska höra – Synträning, wallraffning och snedvinkling

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 april 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Anna Bäsén om alternativmedicin

Anna Bäsén om alternativmedicin

DEBATT. När Expressenjournalisten Anna Bäsén försöker sabotera bilden av alternativmedicinen måste hon krystat ta till snedvinkling för att lyckas. Vissa av Bäséns inspelningar publiceras inte som tex intervjun om synträning med Ann-Marie Näslund. NewsVoice publicerar därför hela ljudinspelningen inklusive eftersnacket som Ann-Marie Näslund öppet spelade in. 

Text: Torbjörn Sassersson | Ljudinspelning: Ann-Marie Näslund | Kollage baserat på faksimiler från SVT, Expressen, Roger Vikströms blogg samt NewsVoice. Bilderna är pixelerade för att skydda upphovsrätten.

Anna Bäsén sökte upp Ann-Marie Näslund. Hon ville bara ställa några frågor sa hon på telefon, men när Bäsén dök upp vid intervjutillfället den 1 april i Stockholm stormade även fotografen Roger Vikström in med en stor filmkamera i högsta hugg. Vikström är för övrigt en journalist som ifrågasätter regeringens förslag från 2012 om att begränsa så kallad “kränkande fotografering”.

Roger Vikström skriver på sin hemsida:

“Som jag skrivit i mitt tidigare inlägg om detta, så är jag starkt kritisk till det nya lagförslaget. Varför? För att den är så svårtydd. Hur ska jag som fotograf kunna avgöra om bilden jag tar är kränkande?” / Källa: “Regeringens förslag om förbud mot kränkande fotografering”

Svaret på frågan är förslagsvis att intervjuoffret bör informeras om att du ska filma och att du avser att låta publicera videon på webben.

Det framkommer vidare i Näslunds inspelning att Anna Bäsén ställer en rad mycket förutfattade och ledande intervjufrågor som ger intervjun karaktären av ett förhör. Det är tydligt att Bäsén försöker forcera fram vissa svar som är negativa för synträning. Hon frågar tex 4-5 gånger vilket medicinskt ansvar Näslund tar i samband med kurser i synträning, men det handlar inte om medicin upprepar Näslund, utan om träning och friskvård.

Wallraffning

Anna Bäsén medger i eftersnacket att Expressenfotografen Robban Andersson och Anna Bäsén oannonserat deltagit på ett föredrag som hållits på initiativ av en nöjd synträningskund. Anna Bäsén säger att hon använde ett annat namn, men vill inte kommentera varför hon uppgivit felaktig mail-adress. Svaret är att hennes och fotograf Robban Anderssons deltagande helt enkelt var en sk wallraffning.

Expressen sänder senare på sin sajt enbart den dolda filminspelningen från föredraget och Anna Bäsén vinklar sin text i en separat artikel med det uppenbara syftet att skada ryktet för synträning och personen Ann-Marie Näslund. Bäsens andra filminspelning från caféet i Stockholm var helt klart till Näslunds fördel och Bäséns nackdel. Därför valde Expressen att inte publicera den.


Lyssna istället på Näslunds ljudinspelning inklusive eftersnacket

Ladda ner som MP3


VoF-skeptiker Dan Larhammar och läkarna Rune Eliasson samt Jan Ygge har olika uppfattningar om ögonmusklernas betydelse för synskärpa

Dan LarhammarAnn-Marie Näslund fick ett mail fyra dagar innan intervjun med Bäsén från Dan Larhammar en av grundarna till skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Professor Larhammar som även sitter i styrelsen på Larhammar Consulting AB, ett konsultbolag som hjälper läkemedelsindustrins bolag att snabbare marknadsintroducera nya läkemedel, skriver i ett mail till Ann-Marie Näslund att synträning inte alls fungerar. Han menar att det är orimligt att träning av ögonmuskulaturen kan återskapa synskärpa.

Läkaren och docenten Rune Eliasson menar dock motsatsen. Han förklarar även att det inte finns risker med att träna ögonens muskler:

“Träning av ögats muskler och reflexer är inte mer skadligt än att träna ben- och armmuskler och de till dessa kroppsdelar kopplade reflexer”, säger Rune Eliasson, leg. läkare, docent och tidigare lärare i fysiologi under 40 år vid Karolinska Institutet.

Ann-Marie Näslund flikar in:

Ann-Marie Näslund, Foto: Richard RyanMed synträning får man ökad flexibilitet och styrka. Synträning är friskvård och träning. Det handlar även om hur vi använder synen till vardags, att vi inte överanvänder ögonen. Tidigare i år har Arbetsmiljöverket synts en hel del i medierna där man talar om friskvård för ögonen och synen. Vi sprider kunskap som borde vara självklar och accepterad, säger Ann-Marie Näslund

I videoinslaget “Guruns löfte: Perfekt syn snabbt och enkelt” verkar Anna Bäsén däremot sätta full tillit till ögonläkare och professor Jan Ygge som i videoklippet säger:

“Det här är en avancerad form av kvacksalveri.” … “Man får inte längre ben genom att springa mycket, va”.

Jan Ygge menar att det är lika meningslöst att försöka träna ögonen, men om han hade koll på anatomin, skulle han känna till att varje öga har sex muskler (4 rakställda, 2 snedställda) samt att det även finns muskler inne i ögat. Att en utbildad läkare resonerar så okunnigt, eller åtminstone icke kreativt, är skrämmande.

Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa reagerade med aversion

Naturterapeuten Ulrika Sunnerheim-Dahlman reagerade också med aversion mot Anna Bäséns politrukiska* journalistik med syftet att med bestraffande artiklar rätta in alla avvikare i ledet. Sunnerheim ångrar att hon skojade med Bäsén när hon kallade ett visst test för “hokus pokus”. Bäsén greppade omedelbart efter halmstrået och rubricerade en artikel i Expressen till: “Terapeuten erkänner: Det är hokus-pokus” utan att ta hänsyn till att det snarare var ett skämt för att lätta upp den spända stämningen i lokalen där Sunnerheim intervjuades.

Sunnerheim-Dahlman känner sig därför besviken på Anna Bäsén och skriver på sin sajt:

Ulrika Sunnerheim-Dahlman“Mycket av det som jag har sagt upplever jag har förvrängts och meningar och ord har blivit tagna ur sina sammanhang för att sedan sättas ihop igen till min oigenkännlighet. Vissa saker är även direkt feltolkade, och ihopblandade av journalisten”. … “Anna Bäsén med sina metoder och intervjuteknik har försatt mig i en mycket pressad och utsatt situation där jag har känt mig både kränkt och tvungen att försvara mig.”

Sunnerheim-Dahlmans redogör för sin version av vad som hände på hennes klinik i artikeln: “Så här gick det egentligen till när Anna Bäsén Expressen besökte Ulrika Sunnerheim Dahlman – the true Story”

Dan Larhammar gav som styrelsemedlem i VoF år 2008 Anna Bäsén priset Årets Folkbildare, för hennes “granskande” journalistik, men Anna Bäséns artikelserie framstår mest som en svepande och onyanserad bestraffning riktad mot de som avviker från luddiga industrimedicinska normer utan tydlig avsändare.

Text: Torbjörn Sassersson

* Politruk, en politisk kommissarie med uppgift att övervaka de egna styrkorna och ansvara för deras politiska skolning, organisation och lojalitet.Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • ”Det här är en avancerad form av kvacksalveri.” … ”Man får inte längre ben genom att springa mycket, va”.

  HAHAHAHAHA!

  Vilket snille. Så klart man inte får längre ben av att springa mycket, man kanske orkar man springa längre och oftare om man springer mycket… eller det kanske är ett myt det också…. 🙂

 • Det går att träna sina visuella färdigheter.Tänk om man sa till en operasångare.Tyvärr,din träning är helt meningslös. Bara en pedagog som tjänar pengar. Det är faktiskt samma sak. Visuella färdighetr går att utveckla.Mats Thorell, optometrist

 • Det är förvånandsvärd att Anna B fortfarande tillåts att uttrycka sina åsikter i Expressen! Hennes enda förtjänst är att hon lyckas provocera, det räcker tydligen långt!
  Hans Kurzl, naturtetapeut

 • Vad jobbigt det skulle vara att vara i ett förhållande med Anna Bäsén. Nån som är kritisk och negativ hela tiden, och sen när man tar upp det så säger hon: men jag är ju väldigt positiv.

 • Japp, nu kom den fram. Ja måste säga att hon var duktig, upprepade lugnt sitt svar och svarade inte vad journalisten uppenbart nästan krävde att hon skulle svara. Mycket märklig journalistik, inte intresserad av saningen, utan hon har bestämt sig innan vad hon vill ha för svar!

 • Om KAM verkligen hade fungerat så borde en massiv och samlat aktion varit på sin plats. Både för att skydda sina medlemmar men även juridiskt stävja liknande attacker som Bäsen ägnar sig åt. Nånstans måste en gräns dras hur man får ljuga och bete sig bedrägligt och sen utan seriös granskning publicera rena falsarier och kränka seriösa människor. Nu jävlar får det vara nog !!

 • Är det nån som tagit sin i där och tagit bort? För den rutan där länken borde finnas är blank i min dator. Det står bara “Lyssna istället på Näslunds…” och inget mer!

 • Moshe Feldenkrais, grundaren av metoden Feldenkrais (rörlighetsträning), poängterade att ögonens muskulatur är synnerligen viktig för huvudets och nackens rörlighet. Självklart är alla muskler i hela kroppen viktiga att hålla smidiga för välbefinnandet. Förslappad muskulatur i ögonen är inte bra för seendet. Det kan aldrig vara skadligt att träna muskler om det sker under varsamma former.
  http://www.medveten.nu

 • Vem skadar det om man tränar ögonen? Det borde vara uppenbart att vi får dålig träning i dagliga livet idag från vi är barn, tack vare TV, datorskärmar surfplattor och smartphones.
  Bara VoF kan hitta på dylika skamliga korståg att vilja misskreditera kreativa medmänniskor. Vem är Anna Bäsén och vad vill hon och Expressen? Vad rekommenderar VoF? Kan de visa på bättre behandlingar, presentera då det på ett öppet sätt och visa hur överlägset det är i så fall!

 • Efter att ha lyssnat på intervjun här måste jag säga: DU ÄR BRA! RIKTIGT BRA!! Du ger raka tydliga svar, går inte in i försvar fast du attackeras, håller en väldigt god ton och allt detta oförberedd…. bara så… RIKTIGT BRA!!!

 • Jag ser ingenstans att Rune Eliasson anser att denna synträning har effekt vid exempelvis synfel, eller tolkar jag det fel?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *