Kockums tas tillbaka med militärpolis och offensiv rekrytering

7

Kockums-tas-tillbaka

FMV:s personal med beskydd av svensk militärpolis stormade den 8 april det tyskägda Kockums varv i Malmö och tog kontrollen över topphemlig försvarsteknisk utrustning, avslöjar SVT Blekinge. Bakom räden står SAAB och motiveringen: svenska rikets säkerhet. Kockum ska vara under svensk kontroll och inte tysk.

Bakgrunden är osäkerheten kring Kockums framtid sedan ubåtsförhandlingarna mellan FMV och de tyska ägarna Thyssen Krupp havererade, skriver SvD i artikeln: “FMV säkrade utrustning hos Kockums”.

Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson var på plats, men lyckades inte stoppa räden. Enligt SVT:s källor togs han kort senare ur tjänst, skriver DI.se i artikeln: “Militärpolis gick in hos Kockums”.

“Jag vet att FMV bekräftat att det förekom en ‘skyddsvärd transport’ som omgärdas av försvarssekretess. Då kan vi heller inte kommentera den här händelsen”, säger informationschefen John Ahlmark på FMV.

Senast meddelar SvD att Saab köper Thyssen Krupps anläggningar i Sverige med Kockums varv i Karlskrona, ubåtsverksamheten i Malmö och örlogsvarvet i Muskö. Saab ska ta över hela den svenska ubåtsverksamheten.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
30 juni 2014 kl 20:20

Uppföljning (vad hände sedan?)

Saabs köp av Kockums oväntat billigt

Saabs köp av ubåtstillverkaren Kockums är nu undertecknat. Men köpet från den tyska stålkoncernen Thyssen-Krupp blev betydligt billigare än väntat.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/saabs-kop-av-kockums-ovantat-billigt_3701894.svd

Portföljsnubblaren
Portföljsnubblaren
Gäst
26 april 2014 kl 15:48

Saabs ägare enligt Affärsvärlden:

Aktieägare Kapital %
Investor 30,00%
Wallenberg stiftelser 8,70%
Swedbank Robur Fonder 5,00%
SHB Fonder (inkl Xact) 4,10%
AFA Försäkring 2,80%
Unionen 2,70%
SEB Investment Managemen.. 1,80%
Fjärde AP-fonden 1,70%
Nordea Fonder 1,70%
Länsförsäkringar Fonder 1,40%

http://bors.affarsvarlden.se/afvbors.sv/site/stock/stock_detail.page?magic=(cc%20(tsid%205596)%20(detail%20(tab%20info)))

Anton
Anton
Gäst
26 april 2014 kl 15:04

@Kris

Det är väl företaget SAAB-automobil som har blivit kinesiskt medan företaget som t.ex. tillverkar Sveriges dyraste SAAB, Jag-Gripen, fortfarande är svenskt. Samma namn men flera olika bolag.

.com
.com
Gäst
16 april 2014 kl 19:56

Detta Saab har ingen anknytning till Kina.

Stella
Gäst
16 april 2014 kl 19:31

Nä, du har nog inte missförstått. När man läst på lite så ser man ett helt annat mönster och det här verkar bara vara helt i linje med elitens hårdnade nypor. Nationsgränser har nog väldigt lite med saken att göra, men det kan de ju inte säga öppet. Hur skulle det se ut? Tänk på det som uppgörelser mellan gäng, så blir det lite begripligare.

Kris
Kris
Gäst
16 april 2014 kl 19:09

Ok, jag kan ha missförstått här, men är inte Saab delivis kinesiskt numera? Som sagt, jag kan ha missförstått, bor inte i Sverige så det är ibland svårt att hålla sig helt ajour med vad som sker där hemme – speciellt hela Saab sagan och dess vara eller icke vara…