Odenplans Naturhälsa replikerar Anna Bäsén

publicerad 12 april 2014
- av NewsVoice
Ulrika Sunnerheim-Dahlman

Mot bakgrund av Anna Bäsén och Expressens artikel den 6 april 2014 har NewsVoice intervjuat Ulrika Sunnerheim-Dahlman, näringsterapeut och klinikchef vid Odenplans Naturhälsa.

Torbjörn Sassersson: Kan du beskriva din utbildning, profession, titel och din yrkesmässiga erfarenhet?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa
Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Jag är Certifierad Näringsterapeut sedan 2003 och medlem i NMTF, Näringsmedicinska Terapeutförbundet vilket innebär att jag har en godkänd näringsterapeutisk utbildning samt motsvarande 40 poäng i basmedicin. Jag är även certifierad/auktoriserad  Zonterapeut-Reflexolog  sedan 1993 och är sedan många år medlem i Kroppsterapeutiska Yrkesförbundet. Intresset och utövandet av zonterapin började redan 1985.

På den tiden arbetade jag som nyutexaminerad högstadielärare (med behörighet förgymnasium), i matematik och musik och gjorde så fram till 1994. Utbildning från Uppsala och Stockholms universitet vid matematiska och geovetenskapliga institutionen, Lärarhögskolan i Stockholm samt Kungliga Musikaliska Akademin, Musikhögskolan i Stockholm. Massageutbildning med några specialinriktningar från Axelsons Gymnastiska Institut. Klinikchef på Odenplans Naturhälsa sedan 1997.

Anser du att den bild som Anna Bäsén presenterade för Expressens läsare är rättvis mot dig som yrkesutövare av alternativmedicin? På vilket sätt var den rättvis eller orättvis?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Nej, verkligen inte! Hur det egentligen gick till beskriver jag på Odenplans Naturhälsas hemsidas blogg (Odenplansnaturhalsa.se), när Anna Bäsén besökte mig under de tre tillfällena samt under telefonintervjun. Min ”True Story” kan även läsas på 2000-talets vetenskaps hemsida, 2000tv.se.

Helt kort nämner jag här tre saker:

 • att det var Anna Bäsén själv som initierade upprepade gånger till att få köpa kosttillskott.
 • att Anna Bäsén har vägrat att ta till sig information och förklaringen om att ”garanterat glutenfritt havre går alldeles utmärkt att äta om man har för avsikt att utesluta gluten”, trots att hon ar den inspelad tre gånger.
 • att Anna Bäsén låter tittarna tro att professor Marcus Borres kommenterar en analys  som visas i bild när han i själva verket tittar på en filmsnutt på hennes kamera som visar muskeltestningen från besöket.

Jag finner hans kommentar helt förståelig och naturlig när det är muskeltestningen han kommenterar för den är svår att förstå. Den ska upplevas! Jag upplyser alla mina kunder när vi gör muskeltestning för första gången att det är en ovetenskaplig metod men som kan indikera vissa saker och att jag tar den med en nypa salt.

Anna Bäsén hävdar att en stor mängd diagnoser ställdes på henne. Hur många diagnoser ställde du på Bäsén när hon var på Odenplans Naturhälsa och vad är skillnaden på en diagnos och att som terapeut/alternativläkare redovisa ett symptom?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Skolmedicinen ställer diagnoser, det gör inte vi inom närings/alternativmedicinen.Med hjälp av funktionsmedicinska tester och olika tekniker kan vi få information om obalanser, brister eller överskott och därmed får våra kunder/klienter möjlighet och hjälp att rätta till dessa. Anna Bäsén var dock inte intresserad av att få sin analys ImuPro100 genomgången och förklarad.

Hur kommer det sig att skolläkaren som testade Anna Bäsén ansåg att hon var fullt frisk, medan du fann flera symptom på sjukdom?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Dels hade det varit intressant att få veta vilka skolmedicinska prover och analyser som läkaren lät utföra vi detta tillfälle och vad dessa innefattade, riktigt ”alla” var det nog inte… Anna Bäsén har ju själv berättat offentligt att hon har vissa kroniska problem och diagnoser så då verkar det ju lite konstigt att Anna Bäsén påstår att läkaren säger att hon är fullt frisk.

Att vi inte kommer fram till samma resultat beror ju dels på att vi inte testar/analyserar samma sak och dels på att vi har olika testmetoder. Inom alternativmedicinen finns många funktionsmedicinska tester att tillgå som inte används inom skolmedicinen. Ett exempel är ImuPro-analyserna som testar för IgG(total) -antikroppar som kan påvisa födoämnesintoleranser/allergier som bl.a kan orsaka kroniska inflammationer.

Anna Bäsén anser att du är en bedragare. Varför tror du hon anser det?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman: Ärligt talat så tror jag inte att hon tycker det, men hon behövde sin ”story” för att artikelserien skulle uppfylla sitt syfte.

Något annat du vill tillägga?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Ett BOT-avdrag vore bra! Att den som tar hand om och investerar i sin hälsa på olika sätt ska få en motsvarande skattelättnad upp till ett visst belopp, på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, eftersom den personen på så sätt med största sannolikhet kommer att vara friskare, arbeta längre och vara till mindre ekonomisk belastning för samhället i fråga om sjukvård, sjukersättning eller förtida pensionering. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund driver frågan.

Om du blickar framåt 50 år vilken ställning tror du dagens alternativmedicin då har och hur tror du att skolmedicinen utvecklats? Kommer vi att ha integrativ medicin eller kan skolmedicinen ha helt ersatt dagens alternativmedicin?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  En önskan är givetvis att alternativ/komplementärmedicinen ska få mer samhällelig acceptans och få finnas sida vid sida under ordnade och reglerade former där krav ställs på godkända utbildningar och basmedicinsk grundkompetens. Skolmedicinen har självklart sin plats i samhället med all sin medicinska expertis och avancerade behandlings- och diagnosmetoder.

Hur anser du att en människa uppnår kroppslig hälsa, ett starkt immunförsvar och ett långt och aktivt liv?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:

 • God sömn.
 • Goda relationer.
 • Motion (i måttliga mängder) och rörelse. Gärna ute i naturen!
 • Yoga/Meditation i någon form som passar. Det finns så många olika!
 • Bra mat av naturliga och ekologiska råvaror.
 • Se till så att vi har ett bra näringsupptag så att vi tar upp den mat och ev kosttillskott som vi äter.
 • Drick och använd renat vatten, även till matlagning, som har en bra pH-balans och har sina mineraler och spårämnen kvar. Har man en enklare vattenrening hemma så kan man själv sätta till spårämnen via mineraldroppar och vid behov en pH-balanserande produkt, t.ex bikarbonat som det talas så mycket om idag. Prova med pH-papper så att önskvärd balans uppstår.
 • Ren inomhusluft med hjälp av en luftrenare. Det finns även sådana som samtidigt fyller luften med negativa joner som det finns i överflöd av ute i naturen. Välgörande!
 • Ett bra kosttillskottsprogram av god kvalité och väl anpassat för ens egna behov kan också vara mycket välgörande.
 •  Att komma ihåg att vår fantastiska kropp konstant reparerar sig och byter ut sina celler. Mag/tarmkanalen förnyar sig allra snabbast och är så viktig för vår hälsa. Kroppen gör jobbet men det är vi själva som tillhandahåller byggmaterialet!

Något annat du vill tillägga om framtidens vård, hälsa och medicin?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  – Min vision har alltid varit att ”Bygga broar mellan skolmedicinen och alternativ/komplementär medicinen” – och kommer så att förbli.

Tack för intervjun.

Relaterat

 • Läs mer om hälsa i NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag tror du är en mänsklig “bot” som postar autogenererad text. 😉

  Definition: En bot /bɔtː/, förkortning av robot, är ett datorprogram som konstruerats för att automatiskt genomföra operationer utan att en användare ger den en order. En bot kan vara antingen förprogrammerad att utföra vissa enkla uppdrag enligt ett givet mönster, eller ha programmerats att reagera på förändringar i sin omgivning. Ordet Bot kommer från engelskans Robot. / Wikipedia

 • Instämmer i Rubens analys. Har själv sett beteendet sedan en tid. Taktiken är smart, diskret, förvirrande och söndrande för diskussionerna.

 • Karl Kraus och/eller Somma Matilda spelar elakt spel genom att med flit förstöra trådarna. Men det har väl kanske många redan anat, i deras ironiska syftningar och halvdolda hån mot ämnet i kommentarerna.
  Ingen vidare hänsyn att i typisk VoF-anda bara vilja slå sönder samtal om ämnen som inte direkt finns i skolplanen och de inte har studerat. Varför så ledsna för det undrar jag? Var glad, nu är det snart Påskhelg!

 • “Jag har några länkar. Har inte kollat på videosen, då jag nu är på bibban, utan hörlurar:”

  Men de länkarna går till människofientlig teknik och det behövs människofientlig och ond teknik för att ta del av de länkar. Du sprider alltså ond och människofientlig information, du t o m uppmuntrar till användning av denna onda och människofientliga teknik genom att du sprider länkar som förutsätter att man använder ond och människofientlig teknik för att kunna se dessa videor som du rekommenderar. Hur går det ihop med din kritik av tekniken? Det förstår jag inte alls.

 • “Nu skapar de hjärta i labb, gör dator, eller hårddisk i DNA. Får ha stor kikare för att ens se hårddisken.”

  Vilket skrivs på en dator på ett internetforum…. Men det perspektivet är ju helt skillnad från frekvensmedicinska perspektivet.

  “Tror New Agare kanske då… ja det gör de måhända… att en lösning ut ur denna onda agenda, fritt fall… är via teknik – istället för att återvända till basic things?”

  Om tekniken i sig är ond, varför använda denna onda teknik för att skriva på detta forum?

  “Teknik är i slutänden oftast människofientlig.”

  Varför använder du människofientlig teknik för att skriva på detta forum?

 • “T ex tror New Age-are att ”lidande” i sig är något dåligt,” – du drar alla över en och samma kam. Men om människor mår dåligt och önskar hjälp för det, ska de inte ha rätt att få den hjälpen då om de önskar det?

  Om det är fel att ge healing till människor som önskar att få healing, ja då borde det rent rimligtvis även vara fel av skolmedicinska läkare att erbjuda behandling för dem som önskar det.

  Frekvensmedicinens tekniska analysinstrument är ett redskap för terapeuter och som bygger på databaser som innehåller frekvenser på organ och energifält, den har ingen makt i sig själv utan agerar i människans tjänst och är bara ett analysinstrument. Ananlysinstrumenten bygger på kinesisk medicin, det är samma kunskap fast samlad i ett analysinstrument för mänsklighetens tjänst.

  “På morgonen när man vaknar får man logga in på Sveriges centraldator ”Gretchen”. Dess mjukvara är ständigt uppdaterad mot EU-datorn ”Hans-Angela”, som i sin tur uppdateras av moderbalansmjukvaran från superdatorn ”1984″ i alienbasen i USA.”

  Ett mycket märkligt påstående. Analysinstrumenten för frekvensmedicin är förbjudna i USA, de får inte säljas där och de tillverkas inte där. De är inte godkända av FDA (USA:s motsvarighet till svenska Socialstyrelsen). Dessa analysinstrument har inte med någon centraldator att göra eller någon EU-dator eller någon “alienbas i USA” att göra. Tvärtom så motarbetas dessa analysintsrument av maktens korridorer, för de innebär ett hot mot läkemedelsbranschen.

  Analyinstrumenten för kroppens aura och meridiansystem, är enbart ett verktyg. Precis som en ordbehandlare. Och visst kan man behandla meridiansystemet med maskinen, det blir som akupunktur fast utan nålar. Det är samma kunskap, bara använd på ett annat sätt.

  Jag förstår inte varför det automatiskt skulle vara fel att kunskapen från kinesisk medicin och tao har samlats i en databas som en hjälp för ett analysinstrument. Det finns ju mängder med böcker med samma information, men det är enklare att bära omkring en dator än en helt bibliotek av böcker.

  Skolmedicinen använder teknisk apparatur men efter en helt annan grund än frekvensmedicin. Den frekvensmedicinska utgångspunkten är att allt är energi, och det tekniska anlysinstrumenten avläser denna energi och kan även simulera energi. Det är ett sätt att arbeta med energi på. Inte ett dugg mer märkligt än akupunktur, homeopati eller någon annan energibalanseringsmetod eller -teknik. Det är samma grund för allt detta.

  Det känns onekligen något ironiskt och märkligt att kritik mot teknisk apparatur och datorer med inlägg om centraldatorer i USA, framförs på internet och ett tekniskt baserat datorforum med hjälp av datorer……. Tyder på bristande kongruens anser jag. 🙂

 • Ruben, jag tror det du säger kommer ut från den senaste uppdateringen i huvudet. De kommer ständigt.

  Någon trodde att inom fem år kommer folk att gå omkring med både mobil, som vi gör idag, plus en fickmodellapparat som är för “hälsobalansering” – det kan vara i en länk nedan.

  Det är tragiskt med New Agares trojanska hästeriverksamhet.

  Ni verkar helt ha glömt vad meningen med livet är, och vad hälsa i sammahanget är. Rusar in i transhumanismen.

  Jag har några länkar. Har inte kollat på videosen, då jag nu är på bibban, utan hörlurar:

  Perception Deception & The Transhumanist Agenda with David Icke – Video
  http://www.prometheism.net/perception-deception-the-transhumanist-agenda-with-david-icke-video/

  TRANSHUMANISM (Full): Techno-eugenics for the neo-feudal age — Tom Horn interview, by Alex Ansary
  http://www.whenthenewsstops.org/2011/05/revealing-transhumanist-agenda-outside.html

  Deta Elis – Star Trek Medicine – Bioresonance
  http://tickergrail.blogspot.se/2013/12/deta-elis-star-trek-medicine.html

 • Somma Matilda!
  En förlängning av Anna Bäséns propaganda antar jag. Det var en bra illustration på vad den var värd.

 • Jag är inte ute efter att “sprida en negativ bild”.

  Du skriver att “traditionell vetenskap har internationellt mer och mer accepterat saker som tidigare betraktades som ”New Age”.

  Har du exempel på det? Lista gärna upp några.

  Och vad spelar det för roll, vad “de” accepterar?

  Är det inte så att traditionell vetenskap inget alls har att göra med vår tids skolvetenskap? Jo, ursprunglig traditionell vetenskap hade absolut inget att göra med dagens så kallade vetenskap – hur kan dagens vetenskap anges som “traditionell? Det är den inte, utan den står i motsättning till sanning, traditionellt, och det som förr var vetenskap.

  Förr visste och kunde man, och då behövdes inga “studier”. Nu har man studier för att komma än längre bort från sann vetenskap och förståelse.

  Frekvensmaskiner på Inre Harmoni-/New Age-mässor. Det innebär något…

  Du skriver att utvecklingen går snabbt åt rätt håll. Hur kan du rätt bedöma det?

  Tiden går… men vad är relationen till “utveckling”?

  Är det rätt håll med transhumanism?

  En “mjukvara” made at Dulce Base… – du sköna nya värld…

  En maskin säger åt folket, eller en person utifrån mjukvara, att du är i inte i balans – går från känslor till att säga att du har taskig attityd >>> sedan blir det du har fel fel värdegrund >>>

  På morgonen när man vaknar får man logga in på Sveriges centraldator “Gretchen”. Dess mjukvara är ständigt uppdaterad mot EU-datorn “Hans-Angela”, som i sin tur uppdateras av moderbalansmjukvaran från superdatorn “1984” i alienbasen i USA.

  http://beforeitsnews.com/paranormal/2014/04/caution-reading-this-will-put-a-target-on-your-head-the-dulce-base-revealed-from-a-scientist-now-in-hiding-possible-dead-2466980.html

  Vad som i mjukvaran är bestämt som balans, det ska harmonisera folket till non human, men i lugn och fin balans.

  Efter man loggat in på morgonen så kanske mjukvarans mjuka kvinnliga maskinröst säger… “ooopsan, ser ut som det behöver balanseras lite idag… det ser inte bra ut. Du har vad vi sett skrivit inlägg som säger att abort är att döda en människa, på nätet. Tag den röda elektroden i munnen så ska vi göra ytterligare en analys.

  Då var det klart.

  Sätt dig ned, idag måste vi göra en speciell balansering och justering. Sätt på dig elektroderna enligt schema 666c.

  Det kommer att kännas en aning, men mindre än en vaccination.

  Då var det klart. Nu är du redo för en ny dag, välkommen.

  Man måste skilja på effekter, symptomförsvinnande och mänsklighetens djupare tillstånd. Problem på ytan är inte sjukdomars ursprung eller rot. Det kan inte en maskin “bota”, kan inte nå. Det är trams. Det kan inte handpåläggning heller…

  Se upp för New Age-ri.

  Leve apparaten, hurra, hurra, hurra…

  Vad säger Mariann Nyqvist – är maskinbalansering ett led i transhumanismen?

 • Somma Matilda. “..ha en slags utgångspunkt, för att kunna veta” Vilken utgångspunkt har du för att veta allt om detta? Från vilken högre horisont ser du, när du insett att healing skadar? Eller hittar du bara på slagfärdiga meningar för att du inte har en aning? Det här tycker jag är så typiska uttalanden från de likriktade medicinkramarna. De använder New Age uttrycket för att avfärda och nedvärdera alla nytänkare, som inte faller in i deras gamla ramar. Tack vare oliktänkare och nytänkare ( i vissa fall New Age:are ) går utvecklingen snabbt åt rätt håll. Traditionell vetenskap har internationellt mer och mer accepterat saker som tidigare betraktades som “New Age” eftersom man sett bra resultat men vet inte varför. I Sverige vågar de inte ens pröva undersöka healing.
  Din kommentar är bara ute efter att sprida en negativ bild utan någon kunskap eller intresse i vad det handlar om. Det är min känsla av det.
  Den förföljelse Expressen bedrivit mot en speciell yrkeskår liknar jag vid diskriminering.
  Kanske det faller in under pressfrihetslagen och opartiskhet?

 • Nu blev det New Age Björn. Energi är bara energi. Det hjälper inte att “använda vårt medvetande…”. Må bra är inte det samma som att bli bra. Bli bra, eller för mänskligheten/personen så måste man veta vad man ska följa för kriterier, veta om rätt/gott fel/ont, ha en slags utgångspunkt, för att kunna veta. Annars tror hon kanske att vad hon gör och hur hon agerar är ok, men sett från en “högre horisont” så var det kanske tvärtom.

  För tvärtom – är nu mycket. Tex tror New Age-are att “lidande” i sig är något dåligt, och rycker ut med sin “healing”, och inser inte att de egentligen skadar både sig själv och andra.

 • Citat av David Icke som handlar om healing:
  ”Jag är helt för utvecklingen av det som kallas alternativ eller komplementär healing. Detta är det healingtekniker som behandlar kroppen som en serie av vibrationsfält, vilka kan harmoniseras genom handpåläggning (sända energi till patienten); akupunktur (återbalansera energiflöden och dna/rna kommunikation); reflexologi (användningen av en mindre version av hologrammet för att behandla helheten); aromterapi (få tillgång till hologrammet genom luktsinnet); och de otaliga andra metoder som fungerar enligt samma principer. Men dessa är inte i sig ett självändamål. De är språngbrädor till insikten att vi kan använda vårt medvetande till att hela oss själva.
  Hämtat ur David Ickes bok: Oändlig kärlek är den enda sanningen allt annat är illusion.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *