Odenplans Naturhälsa replikerar Anna Bäsén

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 april 2014
- NewsVoice redaktion
Ulrika Sunnerheim-Dahlman

Mot bakgrund av Anna Bäsén och Expressens artikel den 6 april 2014 har NewsVoice intervjuat Ulrika Sunnerheim-Dahlman, näringsterapeut och klinikchef vid Odenplans Naturhälsa.

Torbjörn Sassersson: Kan du beskriva din utbildning, profession, titel och din yrkesmässiga erfarenhet?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa
Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Jag är Certifierad Näringsterapeut sedan 2003 och medlem i NMTF, Näringsmedicinska Terapeutförbundet vilket innebär att jag har en godkänd näringsterapeutisk utbildning samt motsvarande 40 poäng i basmedicin. Jag är även certifierad/auktoriserad  Zonterapeut-Reflexolog  sedan 1993 och är sedan många år medlem i Kroppsterapeutiska Yrkesförbundet. Intresset och utövandet av zonterapin började redan 1985.

På den tiden arbetade jag som nyutexaminerad högstadielärare (med behörighet förgymnasium), i matematik och musik och gjorde så fram till 1994. Utbildning från Uppsala och Stockholms universitet vid matematiska och geovetenskapliga institutionen, Lärarhögskolan i Stockholm samt Kungliga Musikaliska Akademin, Musikhögskolan i Stockholm. Massageutbildning med några specialinriktningar från Axelsons Gymnastiska Institut. Klinikchef på Odenplans Naturhälsa sedan 1997.

Anser du att den bild som Anna Bäsén presenterade för Expressens läsare är rättvis mot dig som yrkesutövare av alternativmedicin? På vilket sätt var den rättvis eller orättvis?

ArcanumSkolan 2024

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Nej, verkligen inte! Hur det egentligen gick till beskriver jag på Odenplans Naturhälsas hemsidas blogg (Odenplansnaturhalsa.se), när Anna Bäsén besökte mig under de tre tillfällena samt under telefonintervjun. Min ”True Story” kan även läsas på 2000-talets vetenskaps hemsida, 2000tv.se.

Helt kort nämner jag här tre saker:

 • att det var Anna Bäsén själv som initierade upprepade gånger till att få köpa kosttillskott.
 • att Anna Bäsén har vägrat att ta till sig information och förklaringen om att ”garanterat glutenfritt havre går alldeles utmärkt att äta om man har för avsikt att utesluta gluten”, trots att hon ar den inspelad tre gånger.
 • att Anna Bäsén låter tittarna tro att professor Marcus Borres kommenterar en analys  som visas i bild när han i själva verket tittar på en filmsnutt på hennes kamera som visar muskeltestningen från besöket.

Jag finner hans kommentar helt förståelig och naturlig när det är muskeltestningen han kommenterar för den är svår att förstå. Den ska upplevas! Jag upplyser alla mina kunder när vi gör muskeltestning för första gången att det är en ovetenskaplig metod men som kan indikera vissa saker och att jag tar den med en nypa salt.

Anna Bäsén hävdar att en stor mängd diagnoser ställdes på henne. Hur många diagnoser ställde du på Bäsén när hon var på Odenplans Naturhälsa och vad är skillnaden på en diagnos och att som terapeut/alternativläkare redovisa ett symptom?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Skolmedicinen ställer diagnoser, det gör inte vi inom närings/alternativmedicinen.Med hjälp av funktionsmedicinska tester och olika tekniker kan vi få information om obalanser, brister eller överskott och därmed får våra kunder/klienter möjlighet och hjälp att rätta till dessa. Anna Bäsén var dock inte intresserad av att få sin analys ImuPro100 genomgången och förklarad.

Hur kommer det sig att skolläkaren som testade Anna Bäsén ansåg att hon var fullt frisk, medan du fann flera symptom på sjukdom?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Dels hade det varit intressant att få veta vilka skolmedicinska prover och analyser som läkaren lät utföra vi detta tillfälle och vad dessa innefattade, riktigt ”alla” var det nog inte… Anna Bäsén har ju själv berättat offentligt att hon har vissa kroniska problem och diagnoser så då verkar det ju lite konstigt att Anna Bäsén påstår att läkaren säger att hon är fullt frisk.

Att vi inte kommer fram till samma resultat beror ju dels på att vi inte testar/analyserar samma sak och dels på att vi har olika testmetoder. Inom alternativmedicinen finns många funktionsmedicinska tester att tillgå som inte används inom skolmedicinen. Ett exempel är ImuPro-analyserna som testar för IgG(total) -antikroppar som kan påvisa födoämnesintoleranser/allergier som bl.a kan orsaka kroniska inflammationer.

Anna Bäsén anser att du är en bedragare. Varför tror du hon anser det?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman: Ärligt talat så tror jag inte att hon tycker det, men hon behövde sin ”story” för att artikelserien skulle uppfylla sitt syfte.

Något annat du vill tillägga?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  Ett BOT-avdrag vore bra! Att den som tar hand om och investerar i sin hälsa på olika sätt ska få en motsvarande skattelättnad upp till ett visst belopp, på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, eftersom den personen på så sätt med största sannolikhet kommer att vara friskare, arbeta längre och vara till mindre ekonomisk belastning för samhället i fråga om sjukvård, sjukersättning eller förtida pensionering. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund driver frågan.

Om du blickar framåt 50 år vilken ställning tror du dagens alternativmedicin då har och hur tror du att skolmedicinen utvecklats? Kommer vi att ha integrativ medicin eller kan skolmedicinen ha helt ersatt dagens alternativmedicin?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  En önskan är givetvis att alternativ/komplementärmedicinen ska få mer samhällelig acceptans och få finnas sida vid sida under ordnade och reglerade former där krav ställs på godkända utbildningar och basmedicinsk grundkompetens. Skolmedicinen har självklart sin plats i samhället med all sin medicinska expertis och avancerade behandlings- och diagnosmetoder.

Hur anser du att en människa uppnår kroppslig hälsa, ett starkt immunförsvar och ett långt och aktivt liv?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:

 • God sömn.
 • Goda relationer.
 • Motion (i måttliga mängder) och rörelse. Gärna ute i naturen!
 • Yoga/Meditation i någon form som passar. Det finns så många olika!
 • Bra mat av naturliga och ekologiska råvaror.
 • Se till så att vi har ett bra näringsupptag så att vi tar upp den mat och ev kosttillskott som vi äter.
 • Drick och använd renat vatten, även till matlagning, som har en bra pH-balans och har sina mineraler och spårämnen kvar. Har man en enklare vattenrening hemma så kan man själv sätta till spårämnen via mineraldroppar och vid behov en pH-balanserande produkt, t.ex bikarbonat som det talas så mycket om idag. Prova med pH-papper så att önskvärd balans uppstår.
 • Ren inomhusluft med hjälp av en luftrenare. Det finns även sådana som samtidigt fyller luften med negativa joner som det finns i överflöd av ute i naturen. Välgörande!
 • Ett bra kosttillskottsprogram av god kvalité och väl anpassat för ens egna behov kan också vara mycket välgörande.
 •  Att komma ihåg att vår fantastiska kropp konstant reparerar sig och byter ut sina celler. Mag/tarmkanalen förnyar sig allra snabbast och är så viktig för vår hälsa. Kroppen gör jobbet men det är vi själva som tillhandahåller byggmaterialet!

Något annat du vill tillägga om framtidens vård, hälsa och medicin?

Ulrika Sunnerheim-Dahlman:  – Min vision har alltid varit att ”Bygga broar mellan skolmedicinen och alternativ/komplementär medicinen” – och kommer så att förbli.

Tack för intervjun.

Relaterat

 • Läs mer om hälsa i NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq